Više se isplati da zagrejete stolicu…

Sredina je februara, januarski ispitni rok je uveliko prošao, februarski se uskoro završava… Ukoliko se nalazite u situaciji da niste položili onoliko ispita koliko ste očekivali da ćete položiti, ili vam je jednostavno dosta fakulteta i studentskog života – poželeli ste da se ispišete sa fakulteta. Zar ne?

Ako je to vaš slučaj, moraćete dobro finansijski da se pripremite. Da bi se ispisali sa bilo kog fakulteta, biće potrebno da izdvojite nekoliko hiljada dinara za tu akciju. Možda se više isplati da zagrejete stolicu…


U poslednjih nekoliko godina, studentski život je postao teži u više oblika. Porasle su cene kirija za izdavanje smeštaja, cene hrane kao i cene školarina na fakultetima. Osim školarina, poskupele su i ispisnice, iako se ova usluga svodi na samo nekoliko minuta posla radnika zaposlenih u studentskim službama.

Prema našem istraživanju, ako želite da se ispišete sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da preuzmete svoje dokumente koje ste predali prilikom upisa – izdvojićete između 6.000 i 12.000 dinara. Iznos zavisi od toga da li se ispisujete u prvoj godini studija, ili u narednim godinama. Za svaku sledeću godinu studija, cena preuzimanja vaših dokumenata raste za 2.000 dinara. Isti fakultet, ali u Novom Sadu, ovu uslugu će vam fiksno naplatiti 3.000 dinara.

Fotografija: ius.bg.ac.rs | Pravni fakultet u Beogradu

Što se ostalih fakulteta tiče, cene su daleko niže od Pravnog fakulteta. Filozofski fakultet u Beogradu, ovu uslugu naplaćuje od 1.820 dinara do 3.630 dinara; u zavisnosti da li ste se upisali u tekuću školsku godinu ili niste. Na Hemijskom fakultetu u Beogradu, na osnovu cenovnika usvojenog 2021. godine, ispis se naplaćuje 5.000 dinara.

Uzimanje ličnih dokumenata sa Fakulteta političkih nauka koštaće vas 2.500 dinara. Najjeftinije ćete apsolutno proći ukoliko se ispisujete sa Mašinskog fakulteta u Beogradu – ovaj fakultet ovaj zahtev naplaćuje samo 1.000 dinara.


Na privatnim fakultetima, sa druge strane, osim drastično većih cena školarine – drastično su veće i cene ispisa sa istih. Kako navodi portal paragraflex.rs, cene variraju između 20.000 i 45.000 dinara.

Za kraj, ostaje samo da svima vama poželimo sreću u ovim, ali i svim narednim ispitnim rokovima.

Nadamo se da vam podaci izneti u ovom tekstu nikada neće zatrebati iz ličnih razloga.


Naslovna fotografija: MILAN ILIĆ/RINGIER

Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još