Više od 100 dokumentaraca na 17.Beldocsu na 11 lokacija u Beogradu

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja, predstavljen je danas u Bioskopu Balkan.

Prisutnima su se ispred Beldocs festivala obratili  – Mara Prohaska Marković, direktorka festivala, Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala i Igor Stanojević, selektor Beldocsa  i najavili bogat filmski i prateći program kao i brojne novine ovogodišnjeg izdanja festivala.

Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. Na jedanaest lokacija u gradu, kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine.

Fotograf Dalibor Danilović

Veoma smo zadovoljni programom ovogodišnjeg Beldocsa! Imamo sreću da se bavimo kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava. Festivali dokumentarnog filma širom sveta ostvaruju se kao vrlo posebni vibrantni prostori, ali i jedinstvena iskustva zajedničkih lucidnih sagledavanja fenomena sveta čiji smo svi neodvojivi deo. Napravili smo sjajan program za našu publiku. Vrlo je raznovrstan i relevantan! Svi su dobro došli.“, kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

Fotograf Dalibor Danilović

Kao i svake godine kada dođe trenutak da predstavimo program, jako sam uzbuđen i veseo, jer to znači da će uskoro i svi ostali imati priliku da pogledaju ove filmove sa kojima sam proveo mesece i koji su odabrani od ogromnog broja filmova koji su nam stavljeni na raspolaganje. Tu je toliko apsolutnih bisera, od filmova koji će na Beldocsu biti prvi put prikazani pred bilo kojom publikom do već osvedočenih remek-dela čijim projekcijama nadoknađujemo propušteno. Danas je tačno mesec dana do početka festivala, dugih mesec dana koji će ipak proći, a do tada imate fore da natenane probistrite program, sa čime preporučujem da počnete već danas, jer neće biti lako odlučiti se da bilo šta propustite.“, poručio je selektor Beldocsa Igor Stanojević.

Fotograf Dalibor Danilović

Tokom ovogodišnjeg procesa selekcije, pogledali smo preko 1500 filmova iz svih krajeva sveta. Nekada mora da se kopa jako duboko da bi se našao grumen zlata. Kada me pitaju kako održavam fokus u tom procesu uvek kažem da mene lično ispunjava i podstiče svaki dobar film, a najviše svaki debitant kojeg otkrijemo i koji daje svetu filma jedan novi glas, izraz i pečat.”, rekao je umetnički direktor Marko Grba Singh.

Na konferenciji su predstavljeni domaći i međunarodni takmičarski programi

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh skreće pažnju na Srpski takmičarski program, koji donosi dvanaest filmova, među kojima su i nagrađivani i mladi domaći autori. Festival otvara Topli film Dragana Jovićevića.

Kao i svake godine, ponosni smo na originalne, hrabre i raznovrsne filmove domaćih autora. U srpskom takmičarskom programu ćemo imati dvanaest filmova; sedam dugih i pet kratkih. Što se tiče statusa premijera, imamo osam svetskih i četiri regionalne premijere.”, zaključio je Grba Singh.

Igor Stanojević, selektor festivala, najavljuje je deset filmova međunarodnog takmičarskog programa, veoma je ponosan na međunarodnu prirodu ovogodišnjeg programa.

Fotograf Dalibor Danilović

Strašno sam ponosan na ovaj program, njegovu istinski međunarodnu prirodu i estetski i etički integritet dela koja se u njemu nalaze. Od kada je međunarodni takmičarski program Beldocsa promenio svoj fokus i usmerio se ka novim autorima i estetikama, kroz njegove filmove upoznali smo niz izvanredno upečatljivih režisera i to važi i za ovogodišnju selekciju. Najviše me raduje to što filmovi dolaze sa najrazličitijih mesta i što se međusobno značajno razlikuju. Ne postoji samo jedna propisana estetika, svaki od njih tako je temeljno i ekscentrično svoj.“, naglasio je Stanojević.

U nameri da produbimo razumevanje određenih društvenih fenomena i događaja koji su nas duboko dotakli u prethodnoj godini, pozvali smo filozofa Srećka Horvata, kao gostujućeg kustosa ovogodišnjeg Beldocs specijala pod nazivom Opstanak nije dovoljan; nećemo se baviti toliko pitanjem da li ćemo kao vrsta opstati, već kakvo je to društvo u kome želimo da živimo.“, dodala je Prohaska Marković.

Celokupan program festivala dostupan je od danas na internet stranici beldocs.rs gde se direktno mogu kupiti ulaznice.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još