U susret Evroviziji: ko brani rok zvuk?

Sledeće nedelje počinje najveći muzički festival u Evropi koji će, nakon pobede glam rock benda Maneskin, biti održan u italijanskom gradu Torinu. Ovo je tek drugi put u ovom veku da rokeri pobede na Evroviziji, a prethodno je to 2006. godine pošlo za rukom finskom bendu Lordi koji su uzdrmali Evropu pre svega efektnim kostimima i scenografiji koja je pratila pesmu „Hard Rock Hallelujah“. Iako bi se očekivalo da će nakon pobede Maneskina, koji je preko noći postao svetska senzacija, rok postati novi evrovizijski trend, ove godine su svega tri zemlje odlučile da nastupe sa rok zvukom, dok je većina ostala verna pop zvuku, pre svega baladama.

Ovo su pesme koje će predstavljati rok zvuk u Torinu:

Finland / The Rasmus – Jezebel

Finska ostaje verna rok zvuku, a ono što je posebno zanimljivo je to da će pesmu „Jezebel” izvesti početkom veka planetarno popularni bend „The Rasmus“. Bend je pre svega poznat po albumu „Dead letters” iz 2003. godine, da budemo precizniji po hit singlu „In the shadows” koji je dobio 6 zlatnih nagrada i prodat u preko milion kopija, dok je ceo album prodat u preko dva miliona kopija. Bend je malo promenio sastav iz zlatnog perioda sa početka veka, ali će deca 2000-ih sigurno prepoznati lik frontmena benda Lauri Ilonena. The Rasmus važi za jedne od favorita i nalaze se trenutno na 14. mestu na kladionicama.


Bulgaria / Intelligent Music Project – Intention

Bugarska je zemlja od koje nikad ne znamo šta možemo da očekujemo, zbog stalnog menjanja stilova i načina predstavljanja. Prolazili su odlično i sa brzim pop pesmama, klasičnim baladama, ali i pesmama koje bismo mi na Balkanu svrstali u žanr „turbofolka“. Ove godine su se odlučili za – rock numeru. Ono što je specifično je da je bend internacionalan, a glavni vokal Roni Romero dolazi iz Čilea. „Iako je nastao kao bugarski bend, autor projekta počeo je da dovodi muzičare sa različitih strana sveta. Ja sam iz Čilea, a živeo sam u Španiji i Rumuniji, pre nego što sam došao u Bugarsku. Volim duh Evropske unije! Za nas je to potpuno normalno i prirodno“, rekao je Romero.
Da li će ovo biti dovoljno, vrlo je diskutabilno, jer se prema trenutnom stanju na kladionicama nalaze na 34. mestu od 40 prijavljenih numera.


San Marino / Achille Lauro – Stripper

Hrabrost ili ludost, odlučiće uskoro evrovizijska publika. Ovo je jedna od najkontraverznijih numera ove godine, a mišljenja su podeljena – od dela publika koji prezire, do onog dela koji obožava pesmu koja će predstavljati San Marino. U skladu sa tim, kladionice ih i, za sada, drže na sredini – na 19. mestu, mada se zbog sjajnog scenskog nastupa koji je Lauro pripremio za evrovizijsku scenu očekuje da će San Marino ući u finale, što bi bilo tek četvrti put od kako su se pridružili evrovizijskoj porodici 2008. godine u Beogradu. Ipak, iznenađenja su moguća, zato što su prošle godine važili za jedne od favorita sa pesmom „Adrenalina” koju je njihova predstavnica Senhit izvela sa planetarno popularnim reperom FloRidom – ali završili su na 24. mestu.

Naslovna fotografija: youtube printscreen

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Gol protiv stigme: Milica Pavlović i fudbalerke sa Daunovim sindromom

U sportskoj dvorani kampusa Univerziteta u Banjaluci odigrana je utakmica „fudbalom protiv stigme" u kojoj su fudbalsko umeće pokazale devojke sa Daunovim...

Šta te čeka na Pravoslavnem bogoslovskem fakultetu, vol. I

Bliži ti se kraj srednje čkole, a ne znaš šta bi d'upišeš? Dosadno ti u životu i 'oćeš na fakultet? Dozvoli da...

Leksikon s2:ep17 /Marko Milivojević

Poželeti da saznaš  životnu priču ponekad podseća na nemoguću misiju. Leksikon je te nemoguće misije pretvarao u moguće. Barem iz dosadašnjeg iskustva.

„Miredita, dobar dan”: festival otvoren uz lažne dojave o bombi

Izložbom „Sve naše suze” otvoreno je deveto izdanje festivala „Miredita, dobar dan”, koji će trajati do 28. maja na više lokacija u...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još