U Crnoj Gori zabranjen jutarnji program Pinka, u Srbiji tužba Upravnom sudu protiv REM-a

Savet Agencije za elektronske medije Crne Gore zabranio je emitovanje programskog sadržaja „Novo jutro“ srpske televizije Pink na šest meseci!

Kako prenose crnogorski mediji, razlog za zabranu je neprihvatljiv programski sadržaj koji se odnosio na avgustovsku tragediju na Cetinju, a koji je emitovan prošle subote u okviru jutarnjeg programa televizije Pink.

Odluka je doneta na elektronskoj sednici iz drugog pokušaja, s obzirom na to da na prethodnoj sednici nisu prisustvovala dva člana Saveta. Tri od četiri prisutna člana Saveta podržala su ovu odluku, dok je jedan bio suzdržan.

Istovremeno, u Srbiji REM spava na neprihvatljivo ponašanje domaćih medija, među kojima prednjače televizije Pink i Hepi. Podsećamo, REM je nedavno ponovo dodelio dozvole za emitovanje sa nacionalnom pokrivenošću ovim televizijama.

Kao reakciju na to, CRTA i fondacija Slavko Ćuruvija podneli su tužbu Upravnom sudu.

U tužbi se navodi da je REM odluku da dodeli dozvole televizijama Pink, Happy, Prva i B92 doneo na osnovu selektivnog i netačnog tumačenja činjenica čime su prekršeni kriterijumi i pravila kojima je regulisan postupak za dodelu dozvola za emitovanje.

„Iako je Pravilnikom definisano da REM ocenjuje u kojoj meri je podnosilac prijave poštovao programski elaborat na osnovu koga mu je izdata dozvola, kao i da li je do momenta odlučivanja podnosiocu prijave izrečena neka od mera predviđenih Zakonom, REM je ove činjenice prilikom donošenja odluke ignorisao“, navodi se u saopštenju.

U tužbi se ističe i da Stručna služba REM-a u izveštajima o nadzoru emitera godinama unazad konstatuje da ove televizije ne poštuju elaborate na osnovu kojih im je izdata dozvola, da nemaju obavezne programske sadržaje, te da ne ispunjavaju minimum propisanih uslova za pružanje medijske usluge. „Međutim, REM je prilikom donošenja odluke o dodeli dozvola u potpunosti zanemario ove izveštaje. Isključivo se vodio kriterijumom da li je ovo telo izreklo neku meru emiteru iako to nije jedni način za utvđivanje poštovanja elaborata“, navodi se u saopštenju.

„Ocenjujući da li su televizije sa nacionalnom pokrivenošću  tokom perioda važenja prethodne dozvole poštovale propise, profesionalne i etičke medijske standarde, REM je isključivo uzeo u obzir one mere opomene i upozorenja koje su im izricane tokom prethodne dve godine zanemarivši sve prethodno izrečene mere koje ukazuju na to da Pink, Happy i Prva ne menjaju svoju praksu kršenja propisa ni posle izrečenih mera„, navode podnosioci tužbe.

Podnosioci tužbe smatraju i da REM nije uzeo u obzir kazne i mere koje su drugi državni organi izrekli ovim emiterima, te u tužbi navode i da su sve četiri televizije u prethodnoj godini presudama prekršajnih sudova bile i novčano kažnjenje zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

Naslovna fotografija: youtube printscreen, izvor Danas

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još