TOP 5 izuma Željka Mitrovića

Pošto smo već zaključili da vam za prosečan samostalni život u Beogradu fali 1 evro, vreme je da razmišljamo o alternativnim načinima zarade. Ukoliko već niste upoznati sa Pinkovim istraživačkim i razvojnim centrom Željka Mitrovića, blago vama. Ipak, ako smatrate da ste skloni lažnim inovacijama i prodavanju magle širim narodnim masama, na pravom ste mestu. Zoomer je za vas izdvojio top 5 izuma Željka Mitrovića, pa posle pričajte da nema para u nauci u Srbiji.

5. Flying policeman

Flying policeman, iliti leteći policajac, jeste dron čija je namena da putem kamere prepozna da, na primer, neko nosi oružje ili vrši drugu kriminalnu radnju. Zatim bi iz daljine lansirao mrežu oko kriminalca pre nego što pristignu zvanična bezbednosna lica. U teoriji, ovaj izum zvuči korisno, zato što bi smanjio broj povreda policajaca. Međutim, kako bi to izgledalo u praksi? Gomila dronova koji zuje po gradu i snimaju stanovnike bez njihovog znanja. Dobar dan, Veliki Brate, nismo vas prepoznali. Takođe, bilo bi baš neprijatno da dron pomeša vaš telefon za bombu i da vas uplete u Spajdermenovu mrežu dok idete po kafu.

4. Roboti-voditelji

Sećamo se Leposave, Mitrovićevog robota iz „Zadruge” koji je radio na bazi veštačke inteligencije (čitaj: bila je ozvučena i neko je iz fotelje pričao preko mikrofona). Mitrović je pored nje najavio čitavu generaciju voditelja-robota, a u aprilu ove godine je na platformi X (tviter) objavljen video gde on navodno razgovara sa jednim takvim robotom u hi-tech studiju. Akcenat je stavljen na to da su oni pokrenuti veštačkom inteligencijom. Super, možda objektivno izveštavanje ipak zaživi. Nažalost, nakon što mu robot kaže da deluje kao da malo nije normalan, ali nije loš, nameće se zaključak da očigledno robotov glas i dalje kontroliše neko iz pozadine, to jest da robot ne generiše sam svoje odgovore, već je samo čovekolika mašina sa mikrofonom. Umesto da se pozabavi etikom svojih novinara koji su lica javnog servisa, sada će imati priliku da ih krije iza veštačkog lica i u montaži prerađenog glasa.

3. Flying car

Ovo je izum o kom se možda najviše razgovaralo pre par godina. Prosto- leteći auto, GTA uživo. Letelica (koja i ne liči baš na auto) je prošla testiranje na maloj distanci na livadi, a nakon toga je dugo najavljivan let preko Beograda. Evo, već tri godine se čeka čuveni let i odobrenje kontrole leta. Možda poleti kada nam izgrade metro.

2. Ozonirana krv

Urednik, muzičar, filantrop, biznismen… ma piši i lekar. Tokom jeka pandemije COVID-19, društvenim mrežama kružio je Željko Mitrović koji ozonira svoju krv u vidu borbe protiv virusa. Šta tačno znači ozoniranje krvi? Kako je Mitrović objasnio, on ubacuje vazduh u svoju krv, napravi vazdušnu emboliju i vrati sebi tu krv. Uzme 350 mililitara, ozonira ih i vrati u organizam. Veliki broj medicinara se oglasio na temu nadrilekarstva, a doktorka Marija Obradović (Studentska poliklinika u Beogradu) o ovom „poduhvatu rekla je sledeće: „Ozon se svrstava u plućne iritanse i kao takav može prouzrokovati edem pluća, što je gušenje sa zastojem tečnosti u plućima i lošom razmenom kiseonika i ugljen dioksida”. Jedan od problema leži upravo u tome što je Željko mislio da je dovoljno razbacivati se naučnim terminima bez ikakve potpore i da će dobiti slepu podršku javnosti. Svi smo bar jednom klimnuli glavom bez preispitivanja jer nam je nešto zvučalo dovoljno stručno, ali u ovom slučaju su u pitanju bili javna bezbednost i zdravlje, te i nije baš smešno.

1. Mama, hoću na more da jedrim! Ne može, imamo jedrilicu kod kuće.

Iako je flying car najpoznatija stavka sa liste, naš lični odabir magnum opus-a je srpska jedrilica. Naime, Željko je tokom boravka u Francuskoj na dasku za surfovanje stavio jedro i točkove za skejtbord, a na instagramu rekao sledeće: …iskoristio sam loše vreme i izrazito jak vetar u Kanu da im pokažem da i mi u Srbiji možemo da jedrimo i pored toga što nemamo more! Sledeći put kad budete želeli na more, pa se uhvatite za prazan novčanik, vi samo napravite ovakvu jedrilicu, zažmurite i pretvarajte se da su rupe u asfaltu talasi.

Zaključak: Željko Mitrović bi bio odličan jutjuber ili influenser kada bi mu to bio jedini posao i kada od njega ne bi zavisila produkcija sa nacionalnom frekvencijom, kao i informisanost velikog dela stanovništva.

Naslovna fotografija: New product of my company Pink Research and Development Company (PR-DC) – Flying policeman / Željko Mitrović youtube channel, printscreen

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još