Sedam činjenica koje niste znali o bendu RAMŠTAJN

Kroz svoju tridesetogodišnju istoriju, među publikom i medijima su postizali vrlo podeljene komentare. Polemisalo se o političkim opredeljenjima, porukama pesama, kao i kontroverznim rekvizitima korišćenim na nastupima. Dok se danas vode debate oko cena karata za koncert u Beogradu 24. maja naredne godine, zašto na Ušću i tako dalje, donosimo Vam neke zanimljive stvari koje možda niste znali o nemačkom bendu Ramštajn.

Kako nastaje naziv Ramštajn?

Bend je dobio naziv po nezgodi koja se dogodila prilikom avio mitinga u vojnoj bazi Rammstein. Usled sudara, jedan od dva aviona se srušio na gledaoce. Tada je poginulo osamdesetoro ljudi. Pesma Ramštajn koja je prva napisana za izvođenje ove grupe je posvećena stradalima u ovoj nesreći.

Koja su politička opredeljenja članova benda?

Članovi benda se nikada nisu izjasnili kao nacisti ili desničarski orjentisani, kako se polemisalo u javnosti pre svega zbog logoa benda. Oni su objavili pesmu „Links 2-3-4“, kao i preradu pesme „Stripped“ grupe „Depeche Mode“ u kojima su javnosti želeli da stave do znanja da nisu izneli u svojoj muzici politička opredeljenja, te da ih u tom kontekstu politika ne zanima.

Da li je istina da je jedan član grupe nekada bio Olimpijski šampion u plivanju?

Bilo je mnogo netačnih informacija o tome da je pevač i tekstopisac grupe Til Lindeman bio Olimpijski šampion u plivanju 1988. godine. Međutim, Lindeman se jeste profesionalno bavio plivanjem pre početka karijere u bendu. On je bio Evropski Juniorski šampion, međutim zbog povrede abdomena je morao da napusti sport.

Koji je najposećeniji kocert grupe Ramštajn?

Za sada je najposećeniji koncert bio 6. juna 2010. godine na Rock am Ring Festivalu u Ninbergu. Tom koncertu je prisustvovalo 90.000 ljudi.

Koje je značenje naslova pesme „Du hast“?

Oko pesme „Du hast“ je bilo velike debate u javnosti. Prevod pesme je „Ti imaš“, a ne „Ti mrziš“, kako se dugo spekulisalo zbog sličnosti reči hast (imaš) i hasst (mrziš). Međutim, ovo je grupu inspirisalo da snime i obajve pesmu „You hate“ na engleskom. Takođe, i pesma „Engel“ ima svoju englesku verziju.

Koji su kontroverzni motivi izazvali velike reakcije javnosti?

Ramštajn je poznat u javnosti po svojim eksplicitnim motivima u spotovima i nastupima. Tako se digla velika prašina nakon objavljivanja spota za pesmu „Pussy“, kada se govorilo da su članovi benda učestvovali nagi u spotu. Međutim, ta informacija nije tačna, već su za potrebe intimnih scena uz adekvatnu montažu njih menjali profesionalni porno glumci.

Drugi događaj koji je izazvao brojne negativne komentare bio je nakon izvođenja pesme „Bück Dich“ na Sehnsucht turneji koja je održana od 1997 do 1999. godine. Dok je uživo izvodio pesmu, pevač je koristio dildo u pantalonama koje je kroz sprovedeno crevo izbacivalo mleko ili vodu.

Koje pesme Ramštajn nikada nije snimio, ali se priča o njima?

Postoji više pesama koje nisu obrađene od strane benda, ali se u javnosti dugo o tome polemisalo. Pesma koja je ostala jedna od najupečatljivijih u ovim debatama pesma „Hitler“, gde je prerađen instrumental za pesmu „Sonne“.

Izvor: Rammstein Serbia Fanclub
Naslovna fotografija: Rammstein – Du hast, music video / youtube printscreen

Teodora Brkić
Teodora Brkić
Studentkinja novinarstva, radoholičarka i knjigoljubac. Ako ne znate gde je, naći ćete je u pozorištu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još