#KONTAKT24 – Panel „Žensko preduzetništvo u muzičkom biznisu”

U petak, 22. marta, održan je panel pod nazivom „Žensko preduzetništvo u muzičkom biznisu” u okviru ovogodišnje Kontakt konferencije. Sagovornice panela bile su kantautorka Iva Lorens, Jelena Božić (Kulturanova, TAKT Fest), Katarina Mitić Minić (Femix) i Svetlana Ceca Đolović (Radio Aparat), a diskusiju je moderirala Simona Kanjevac (Urban Muse – Live Scenes!).

foto / Dušan Milenković / CEBEF

Sagovornice su tokom panela delile svoja iskustva o preprekama sa kojima su se susretale kao žene u muzičkoj industriji, ali i o bitnim uticajima i ljudima koji su ih inspirisali da guraju dalje. Jedan od fokusa bilo je analiza ove teme preko inicijative Rok kamp za devojčice, to jest način na koji takve inicijative podstiču mlade muzičarke na dalji razvoj i zauzimanje svog mesta na sceni. Katarina Mitić Minić istakla je važnost decentralizacije Rok kampa za devojčice da bi on bio dostupan devojčicama van najvećih gradova Srbije, bilo to zbog transporta, dostupnosti muzičkoj opremi ili iz drugih razloga. Kao primer navela je devojku iz unutrašnjosti koja je nastupala na promociji Femiksete: „Devojka je svirala na promociji izdanja, to je bio njen prvi pravi nastup, ona je pokidala. Ja joj prilazim da joj kažem: „Bila si fenomenalna, svaka čast, gde si bila do sad?” Ona kaže: „U svoja četiri zida svoje sobe.”

foto / Dušan Milenković / CEBEF

Tokom diskusije o važnosti pedagoga kroz školovanje, Iva Lorens je naglasila da su dobri pedagozi i mentori izuzetno bitni za mlade ljude u školama, a za primer je navela svoje školovanje u Berlinu i Americi, jer je tamo naišla na odgovarajuće mentorstvo i podršku koji su joj pomogli da se ostvari kao umetnica. Takođe je iznela svoje pozitivno iskustvo vezano za rad na Rok kampu za devojčice, gde je imala priliku da ohrabri devojčice da pišu tekstove na osnovu svojih osećanja, kao i da sa njima izgradi odnos poverenja i podrške i da ih pusti da se osećaju odraslo.

foto / Dušan Milenković / CEBEF

Jelena Božić je na početku razgovora stavila akcenat na to da je imala sreće da u radu bude okružena muškarcima koji je podržavaju, ali i da je svesna toga da time što smatra da je imala sreće dosta govori o stanju odnosa moći između muškaraca i žena u sferi rada. „Smatram da momenat u kom mi i dalje govorimo da žena ima sreće ako je okružena muškarcima koji su podržavajući, nije dobra situacija.”

foto / Dušan Milenković / CEBEF

Svetlana Ceca Đolović dala je svoju perspektivu na rad mladih kroz svoje radno isksutvo i kroz rad na Radio Aparatu. Istakla je važnost strasti kod mladih za rad u muzičkoj industriji i važnost ohrabrivanja žena da budu prisutne u istoj. Kao neko ko ima priliku da pruži mladima prostor za rad, navela je da je bitno raditi na motivaciji mladih i na otvaranju što više vrata za njihove ideje i ambicije.

foto / Dušan Milenković / CEBEF

Budući da je lako pasti u pesimistički pogled kada je u pitanju žensko preduzetništvo u muzičkoj industriji, ovaj panel bio je sjajna prilika da se uporedno sa analizom položaja žena slušatelji ohrabre uz razmenu iskustava uspešnih žena u ovoj sferi rada.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još