Tarot – Više od (društvene) igre

Dan kao i svaki drugi – kanc, laptop, kolege. Pašalića, koga svi znamo sa Zoomera, u tom trenutku znam tri dana, a možda i manje. Ulazi u kancelariju i kaže: E ljudi, došla je Jeja – mega carica koja gleda u tarot karte. Lagala bih kada bih rekla da mi nije zaigrao svaki deo mene koji potajno obožava sve što ima veze sa horoskopima, budućnostima, šoljama, kamenjem, pasuljima… nije da verujem, ali zar nije prezanimljivo? 

Da ne odlazim toliko u detalje svoje sreće što Jeja postoji, nekom ludom slučajnošću dobijem i ja to željno iščekivano čitanje. Neću reći da mi Jeja nije pomogla da rešim pola svog problema i da nema najlepši špil (ili kako se to već tarotski kaže) karata na svetu, ali sigurno hoću da spomenem koliko me je samo zaintrigirala činjenica da ona nešto vidi u svim onim čudnim, a jednako divnim crtežima.

Sigurna sam da nisam jedina koja je upirala prstom u svaku kartu i pitala: šta je ovo, a ovo… čekaj, a ovo šta znači?

I to nije jedino što sam se zapitala, tako da sam za sve nas i vas koji ste veliki fanovi svega što je tarot i slično je njemu, istražila i pronašla (za mene)  ultra zanimljive činjenice o tome.

Da li ste znali da je tarot nastao u 15. veku i zapravo je tada bio namenjen za igranje društvene igre? Tek su nešto kasnije dobile ulogu u okultizmu  i počele da se koriste u smeru u kome ih mi i danas poznajemo- takoreći, da nam „proriču“ sudbinu. Neki kažu da su tarot karte prve ikada zamišljene karte na svetu. Svaki špil ima 78 karata, koji se dalje deli na takozvane arkane – veliku i malu arkanu.

Velika arkana počinje kartom koja se zove Luda, a završava se kartom Univerzum, dok se mala sastoji iz mačeva, štapova, pehara i dinara. Dobro, ovde uopšte nisam probudila vikipediju u sebi, ali i ispred sebe, ali valjda je važno da naučimo ono što je osnovno. U suštini, ne postoji velika filozofija kada je u pitanju čitanje karata, svako može da nauči da ih prepozna, mada intuicija igra važnu ulogu, tako da koga ona ne služi dobro kao ni mene, onda je odlična stvar poznavati nekoga kao što je Jeja.

Karte mogu da se koriste i za meditaciju- žmuriš i zamišljaš kartu koju želiš kako se pretvara u velika vrata kroz koja ulaziš i zamišljaš kako ona izgleda iznutra i kakav je to svet u njoj. Tarot špil nikada ne kupuješ sam sebi, već ti se isključivo poklanja. Ono što je najzanimljivije ikada jeste to što svako od nas ima „svoju“ tarot kartu, a sve što treba da se uradi kako bi se odredilo koja je jeste da se saberu cifre datuma rođenja, a zatim se nađe karta koja ima baš taj broj. Sa druge strane, koliko god bili zadivljeni značenjem karata i njihovim tumačenjem, bitno je da se setimo da to što nam kažu nije uklesano u kamenu, niti su osobe koje čitaju tarot „baba Vange“, već to možemo da posmatramo kao smernice, koje možemo, a i ne moramo da ispratimo. 

Sve u svemu, ljudi probajte- ne gubite ništa, a toliko je kul. Nađite sebi svoju Jeju, pa možda neka nedoumica postane kristalno jasna… a možda vam bude i smešno koliko je (ili nije) istinito.

Cover photo: pexels.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još