Mirijevo želi da bude zasebna opština

Mirijevo je, zaista, lep kraj u kome se lepo živi. Porodičan kraj, prepun vrtića, škola i igrališta. Ali da bi uživali u njemu treba proći torturu uskih ulica, loših autobuskih linija i katastrofalne infrastrukture koja je maltene odsekla Mirijevo od ostatka grada.

„Ovde se zaista lepo živi, nemamo primedbe. Fali nam parkinga i pomalo je prljavo. Ali inače, sve je dobro“, rekao nam je jedan građanin, dugogodišnji žitelj Mirijeva. Iz priče meštana saznajemo da nemaju velike primedbe na samo naselje i da nemaju nameru da se sele, ali infrastruktura i odsečenost svima pravi veliki problem. I, naravno, parking.

Nedostatak parkinga i prenaseljenost nisu problem samo na nivou ovog naselja, već na nivou čitavog Beograda, i to je nelagodnost na koju se većina građana navikla. Mada, s obzirom na to da je ovo porodičan kraj, mnogim ljudima smeta nečistoća i fekalije koje ostavljaju psi i to nisu lutalice, već vlasnički psi. Veliki broj žitelja žali se na ponašanje svojih komšija i nedovoljno održavanje parkova i javnih površina.

„Svi samo bacaju, a komunalci nam slabo dolaze“, podelila je sa nama stanovnica ovog naselja koja dodaje i da građanima sa decom posebno nedostaju sportski centri, tereni i drugi sadržaji za najmlađe. A ni bazen ne bi škodio. „Da ja dobijem na lotou sagradila bih veliku sportsku halu i veliki bazen. Eto tako. Da deca imaju gde da se uče sportu“, dodaje i napominje da u naselju ima dosta neiskorišćenog prostora koji se može koristiti u tu svrhu.

Njegovo veličanstvo Lidl

Verovali ili ne, kao najveći problem gotovo polovina žitelja sa kojima smo razgovarali navodi to što – nemaju Lidl. Gotovo polovina stanovništva se požalila na nedostatak ovog trgovinskog lanca u svom kraju. Govore kako imaju Maksi na svakom ćošku, a kako bi posetili Lidl idu čak u Vojislava Ilića. Takođe, nema tržnog centra u blizini, niti adekvatnog mesta gde se može kupiti bela tehnika i nameštaj.

„Imamo Maksi, Lili i Dm. To je sve. Uvek moramo da idemo izvan naselja, što je ponekad nemoguća misija. Infrastruktura je katastrofa“,  izjavila je jedna starija gospođa i dodala da je starijim građanima ovog naselja važno da se uvedu linije koje će ih povezati sa Lešćem, kao i Karaburmom i tržnim centrom Big Fashion.

„Svuda se otvaraju tržni centri, uvode dobre linije gradskog prevoza, samo mi odsečeni od Beograda“,  navodi naša sagovornica.

 Kao rešenje, građani vide, izdvajanje Mirijeva kao posebne opštine, za šta je ranije bilo inicijativa ali nije realizovano.

„Ovaj kraj već ima dovoljno stanovnika i bio bi mnogo bolje mesto za život kada bi imao samostalnu opštinu“ – objašnjava nam jedna od žiteljki ovog naselja i dodaje da se Mirijevo konstantno širi. Za toliki broj ljudi potrebno je da postoji opština koja će se brinuti o problemima naselja. Ovako se građani osećaju odsečeno i kao da niko o njihovim problemima ne razmišlja.

Milica Mitrović i Aleksandra Novaković

Naslovna fotografija: Wikipedia

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još