fbpx

Svetsko priznanje za KRIK

Istraživanje redakcije KRIK o sudijama u najvećim postupcima kriminala i korupcije u Srbiji „Prosudi ko sudi” dobitnik je svetskog priznanja Sigma” .

Nagrada „Sigma” dodeljuje se drugu godinu za redom u oblasti novinarstva zasnovanog na podacima. Žiri sačinjen od 21 istaknutog novinara i novinarke širom planete, odlučivali su o više od 500 pristiglih prijava iz 68 zemalja.

Baza „Prosudi ko sudi” našla se među 20 najboljih na svetu u ovoj oblasti u 2021. godini.

„KRIK je ponovo uspeo – svojim projektom „Prosudi ko sudi” rasvetlio je tajanstvenu postavku sudija koja već predugo izbegava nadzor javnosti na štetu građana. KRIK je istakao univerzalni problem i njihov posao treba da se ponovi izvan granica Srbije“, stoji u obrazloženju žirija.

Sigma Awards

Istraživački novinari i novinarke ove redakcije u decembru prošle godine objavili su bazu podataka o karijerama, problematičnim odlukama, postupcima koji su vođeni ili se još uvek vode protiv njih i imovini 33 sudije. Otkrili su brojne propuste, kao i kršenje zakona u njihovom radu.

Prema proceni žirija koji je KRIK-u dodelio nagradu „sudije, njihova dela i bogatstvo neke su od najbolje čuvanih tajni u srpskom društvu”.

Njihovom bazom obuhvaćeno je čak 129 predmeta. Između ostalih, tu su suđenje za veliku plantažu marihuane „Jovanjica”, šverc kokaina i pranje novca koji se stavljaju na teret Darku Šariću, suđenja brojnim kontraverznim biznismenima, ali i veliki slučajevi iz prošlosti, kao što je ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ubistva na Ibarskoj magistrali, pobuna Jedinice za specijalne operacije, ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Predmeti, dužina njihovog trajanja, događaji koji su ih obeležili i sudije koje su odlučivale o tim predmetima, nakon KRIK-ovog istraživanja postali su javno dostupni svim građanima i građankama. Kako kažu, to su uradili da bi svaki njihov čitalac mogao da „prosudi ko sudi” u najznačajnijim predmetima u zemlji.

 Sudije su nosioci vlasti o kojima se u Srbiji najmanje zna i upravo zbog toga želimo da čitaocima omogućimo što bolji uvid u njihov rad. Građani imaju pravo da znaju kako sudije donose odluke. Pravosuđe je jedan od ključnih stubova svake države, a velika moć koju sa sobom nosi sudska vlast obavezuje sudije na odgovornost, ali i na to da građanima duguju transparentost i poštovanje prava javnosti da zna.

KRIK

NDNV: Saveznik nezavisnih medija u borbi za opstanak je zajednica

Potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Maja Lađevac na Global Media Forumu 14. juna rekla da u nestabilnom medijskom okruženju u regionu Zapadnog Balkana, „gde raste politički i finansijski pritisak na nezavisne medije, obnova odnosa sa zajednicom može doneti pravog saveznika u borbi za opstanak medija”.

Izvor fotografije: NIN

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Lović: Verujem da je budućnost izazovna, ali lepa

Novi je zanimljivi gost u Backstage-u je Lazar Lović, jedan od članova organizacije „Obrati pažnju" koja se bavi humanitirnim aktivističkim radom. Ova...

Vettelov čas ljudskosti na Velikoj Nagradi Mađarske

Ovaj tekst nije namenjen isključivo fanovima najbržeg sporta na svetu, Formule 1. Namenjen je ljudima. Pisan je na dan trke Velike Nagrade...

Međunarodna izložba „Zajednički jezik” na Bijenalu mladih

Juče je na Bijenalu otvorena prva međunarodna izložba savremenih umetnika, pod nazivom „Zajednički jezik”, predstavljena pod okriljem ULUS-a na nekoliko lokacija u Beogradu. 

Presek nedelje: ništa bez ulice

U moru medijskih informacija, prebukirani drugim obavezama, ne stižemo sve da ispratimo, pogledamo, pročitamo. Zato je tu PRESEK NEDELJE, da vam pruži...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još