Sve o kempu na jednom mestu

Tokom poslednjih par meseci Muzej popularnih i subkultura istraživao je pojam kempa, koliko se on razlikuje od kiča i šta su mu glavne karakteriste. Svoj doprinos dao je i Zoomer, tako da sam u jednom tekstu pokušao da napravim distinkciju između tih čuvenih pojmova – kič, šunk, treš i kemp, kao i da napravim mini-popis najvećih kemp ikona.

Ekipa Muzeja otišla je mnogo dalje od toga, tako da nakon sjajne izložbe Pronađi kemp u sebi i konferencije za medije na kojoj su predstavili rezultate projekta, Muzej je celokupnu baštinu programa podelio sa svima nama u digitalnom formatu.

Tako smo u prilici da pregledamo publikaciju u kojoj obrađuju mnoge zanimljive teme, od koncepta kempa, do detaljne analize naših omiljenih kemp heroja – Oskara Vajlda i Bebi Dol. Prezabavno!

Za one koje je više zanimao proces, kao i rezultati tu je dokumentarni film – Kemp u nama i mi u kempu koji je dostupan na youtube-u.

S obzirom na to da se o kempu malo piše i da se uglavnom još uvek analiza bazira na nekoliko tekstova napisanih pre 50 godina, ova moderna analiza i prezentacija o kempu važno je polazište za sve istraživače i istraživačice koji budu želeli da se ovom temom dodatno bave. I što je najbitnije – sve je copyleft! Hvala Muzeju!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još