„Strahinja Banović” večeras otvara 50. FEST

Večeras u  19:30 u velikoj sali Kombank dvorane počinje ceremonija svečanog otvaranja Međunarodnog filmskog festivala – FEST.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da je festival i uprkos pandemiji uspio sačuvati status konvencionalnog festivala i da publiku očekuje najbolji program do sada.

S obzirom da je interesovanje za ovogodišnje projekcije na FEST-u ogromno v.d. direktora Centra beogradskih festivala CEBEF naglasio je da su u prodaju puštene dodatne ulaznice.

Vanja Vuksanović producentkinja FEST-a navela je da će publika imati priliku da na ukupno 450 projekcija uživa u 80 filmskih ostvarenja raspoređenih u 8 cjelina. Takođe, istakla je jedan veoma zanimljiv novitet: „Ove godine u prizemlju Kombank dvorane otvoren je po prvi put „Fest šop” u kome će poštovaoci festivala moći da kupe razne FEST memorabilije”, istakla je Vuksanović.

„Strahinja Banović” – film Stefana Arsenijevića

Višestruko nagrađivani film „Strahinja Banović” srpsku premijeru imaće upravo na večerašnjem otvaranju 50. FEST-a.

„Ja se i dalje jako živo sećam svog prvog Festa pre 30 godina. Ta 1992. je bila loša godina za mnoge stvari, ali dobra za film. Sećam se, tada je Fest otvorio film „Virdžina” Srđana Karanovića, gosti su bili Džoni Dep i Džim Džarmuš, gledali smo „Visoke potpeice”, „Do kraja sveta”, „Evropu”, „Telmu i Luiz”… bilo je potpuno neverovatno… Ja sam imao 14 godina i to me je sve promenilo. Shvatio sam da je svet veliki i da u njemu ima puno uzbudljviih priča. To je bilo neko osećanje bogatstva, osećanja da je Beograd u tim danima svet i osećanja da možemo da saznamo nešto novo o tom svetu gledajući filmove. To me nije napustilo sve do danas: verni sam gledalac Festa svih ovih 30 godina. U tom smislu jasno je da je veliko zadovoljstvo da baš naš film bude na otvaranju jubilarnog Festa“, rekao je Stefan Arsenijević reditelj i koscenarista.

Film „Strahinja Banović”, inspirisan je istoimenom epskom pjesmom, ali u njemu savremeni afrički migranti zauzimaju mjesta srpskih nacionalnih junaka. Ovo je film o identitetu, rasi i tradiciji, ali prije svega o ljubavi. Arsenijević navodi da je inspiraciju pronašao u izbjegličkoj krizi koja se dešavala pred našim očima.

Glavnog Junaka odnosno Banović Strahinju tumači Ibrahim Koma, francuski glumac porijeklom iz Malija. Pripremajući se za ulogu određen vremenski period boravio je u Srbiji odakle, kako kaže, nosi samo lijepe uspomene.

„Bilo mi je veoma važno da dođem ovde i upoznam se sa kulturom, pre svega kroz ljude. Bilo je mnogo informacija koje sam prikupio i stavio u službu svog lika. Provodio sam mnogo vremena sa Stefanom u razgovorima oko toga kako ćemo da radimo na filmu, pokušao sam pomalo da naučim i jezik, posetili smo Kuću cveća i Muzej Nikole Tesle. Bilo je mnogo dobre hrane, dobre muzike, naravno, i rakije. Sve su to bile veoma važne stvari koje su mi pomogle da uobličim svoj lik i objasnim viziju koju on prenosi”, istakao je Ibrahim Koma.

Ulogu njegove supruge Ababu tumači austrijsko-ganska glumica Nensi Mansa-Ofei, ona svoj lik ističe kao jedan od najhrabrijih: „Po mom mišljenju, Ababu je najhrabriji lik u filmu. U situaciji je gde se ne oseća dobro i gde nije srećna, a potrebno je dosta hrabrosti i energije da se iz toga izađe. Čak i kada ste u nekim malim, svakodnevnim situacijama treba imati smelosti da iz njih izađete, da skočite u hladnu vodu ne znajući šta će da se desi”,  izjavila je Nensi Mensa-Ofei.

Naš poznati glumac Nebojša Dugalić utjelovio je lik časnog taksiste koji prevozi migrante. „Moj lik jeste sporedna epizoda, ali mi je drago da se kroz taj minimalistički dramaturški postupak vidi duh jednog vremena u kome taj taksista postoji, vidi se muka jednog malog, običnog čoveka koji je mislio da će nešto ušićariti da bi školovao svoju ćerku. To je jedna dirljiva, groteskna i potresna situacija”, objasnio je Dugalić.

Producent Miroslav Mogorović upriličio je jedno iznenađenje za cijelu ekipu obavijestivši ih da su upravo obezbijedili prava za distribuciju filma na teritoriju SAD-a, Kanade i Kariba.
„Lepo je što naša kulturološka matrica ima kapacitet da bude prepoznata širom sveta.”, istakao je Mogorović.

Film „Strahinja Banović” festivalski život nastaviće tokom ljeta, a u redovne bioskopske repertoare ulazi tek u drugoj polovini septembra.

Na Festu će imati šest projekcija: pored otvaranja 25. februara u Kombank dvorani u 19.30, film je na rasporedu i 26. februara u Sali 1 Kombank dvorane (10h), Sali 3 Sinepleks Galerije (17), Dvorani Kulturnog centra Beograda (19.30), Sali 5 Sinepleks Galerije (21) i 27. februara u Bioskopu „Fontana” u 19h.

Naslovna fotografija: ekipa filma Strahinja Banović / foto: Dušan Milenković

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još