LGBT i politička kampanja: od zanemarivanja do pinkwashinga

Prošlo je sedam dana od poslednjeg napada na Prajd Info Centar. Iako je sada, za razliku od prethodnih 12 puta, osuda napada stigla u rekordnom roku – epiloga, čini se, nema. Otkud sada ova deklarativna podrška?

Kao što je javnosti poznato, u četvrtak 17.02.2022. oko 19h dogodio se napad na Prajd Info  Centar po trinaesti put. Ovog puta, grad Beograd i zamenik gradonačelnika Goran Vesić reagovali su i osudili taj napad, a Vesić je i posetio Centar i fotografije podelio na društvenim mrežama, a u isto vreme i video na TikToku.

„Danas sam došao u Prajd Info centar da podržim ljude koji ovde rade, zbog neprijatnosti koje su imali pre nekoliko dana. Beograd je otvoren grad, za sve ljude i takav treba i  da ostane“, naveo je Vesić i dodao da Beograd osuđuje napad. „Niko ne sme da bude ugrožen i izložen nasilju zbog svoje seksualne, verske i nacionalne orijentacije. Nasilje nije rešenje, nego problem. Nasilnike Beograd prezire“, zaključio je Vesić u objavi.

Ovo je prvi put da je neko od političara reagovao na napade, pa čak i posetio Prajd Info Centar. Ana Brnabić kao premijerka i LGBT osoba nikad nije javno reagovala. S obzirom na to da su raspisani izbori na svim nivoima, postavlja se pitanje da li je u pitanju stvarna zabrinutost za bezbednost LGBT+ osoba, ili korak u političkoj kampanji? Da li je zamenika gradonačelnika zabrinuo trinaesti napad na Prajd Info Centar i ko zna koji po redu napad na LGBT+ osobe u Beogradu, ili je u pitanju pinkwashing.

Zaposleni i korisnici ovog prostora u samom centru Beograda, koji se nalazi na lokaciji pokrivenoj kamerama za video nadzor, ne osećaju se sigurno.

„Dehumanizujuće je to što im smeta izlog ili ljudi koji borave, to što predstavljamo toliku metu“, izjavila je za ZOOMER Dušanka Tomašević iz Prajd Info Centra.

Snimke sa sigurnosnih kamera je predala policiji i tužilaštvo je prihvatilo prijavu za krivično delo napada na Prajd Info centar. Od kako je zaposlena, ovo je drugi napad na ovaj prostor. Podsećanja radi, predhodni napad je bio vandalizovanje objekta grafitima.

„Mislim da je ovo bila njegova dužnost kao zamenika gradonačelnika Beograda i drago mi je da je iko osudio ovaj napad“, dodala je Tomašević i iznela nadu i očekivanje da će doći do većeg odziva političkih struktura koje će osuditi napade.

Da li će ova poseta rezultirati time da se neki od napada i sankcioniše, kao i da se stane na put svakodnevnom nasilje koje doživaljavaju LGBT+ osobe – od fizičkog, psihičkog do emotivnog, ostaje da se vidi. Postoje očekivanje da će se senzibilisanost za probleme manjinskih grupa povećati u predizbornoj kampanji, ali kako se čini trenutno – to se ne dešava.

Naime, organizacija Beograd Prajd kreirala je u februaru upitnik koji je poslat svim relevantnim političkim partijama i pokretima koji su podneli predlog za kandidata za predsedničke, parlamentarne ili lokalne izbore. U upitniku se od njih očekuje da podele sa javnošću i svojim biračkim telom svoje strategije i planove za poboljšavanje životnih uslova za sve, pa i LGBT+ zajednicu. Do ovog trenutka, kako su objavili na mrežama, nijedan odgovor nije stigao.

Pored toga što znamo da kontinuirana podrška LGBT+ zajednici dolazi od strane pokreta Ne davimo Beograd, kao i da je nedavno Ponoš izjavio da je potrebno rešiti pitanje legalizacije istopolnih partnerstava i naglasio da se protivi usvajanju dece od strane istopolnih parova – druge informacije nemamo. LGBT+ zajednica nije tema ni za poziciji, ni za opoziciju?

Klizav teren za pridobijanje glasačkog tela, ili otvoreno klizanje u desno?

Autori: Vasil Vid Pašanjski i Nemanja Marinović

Naslovna fotografija: Instagram profil Gorana Vesića

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još