Srećan nam svetski dan mentalnog zdravlja, volimo se

Krajnje je vreme da u svoje kalendare pribeležimo još jedan važan datum – 10. oktobarSvetski dan mentalnog zdravlja.

A zašto je ovaj dan tako važan?

Verovatno bi i sam 10. oktobar rekao da je mnogo važan, ali tako bi mislili i svi ostali dani zar ne? Ipak, ovaj dan bi rekao da od njega ima važnijeg, tvoj rođendan na primer. Drugim rečima, ovaj dan stavlja tebe na prvo mesto. Retko koji drugi dan bi bio tako uviđavan.

Današnji dan je tu da podseti da zaslužuješ da čuješ neku lepu reč i da ima ljudi koji zaslužuju da čuju lepu reč od tebe. Takođe, ovaj dan ti govori da si normalan/na i da je sve što ti se dešava normalno. Kaže da ti može biti bolje, a onda ti odjednom pomene psihoterapiju pa se setiš da postoji baš zgodan način kako uvek može da ti bude bolje.

Ovaj dan ti šapuće da se uklapaš koliko god da si različit/a. Nije to nešto što slušamo svakog dana.

Prevencija suicida, zavisnosti od alkohola i psihoaktivnih supstanci i lečenje ako je do tih zavisnosti već došlo, širenje svesti o diskriminaciji, nasilju i mentalnim bolestima, podrška žrtvama i destigmatizacija psihoterapije…sve ove borbe imaju zajednički cilj, tvoje i moje zdravlje. Danas slavimo sve živote koji su na ove načine spašeni.

Tu su i one, moderne i podrazumevane situacije koje viđamo svakog dana, a ipak i dalje su nevidljive kao problem. Počnimo od zatrpanosti informacijama sa svih mogućih društvenih mreža koje niko ne selektuje na putu do nas. Svakodnevno prikupimo gomilu važnih i isto toliko potpuno nevažnih informacija. Poruke stižu i uz osećaj krivice ako ne odgovoriš na vreme, notifikacije postaju previše naporan zvuk. Hajde barem da probamo te notifikacije da osvestimo, brojanje će ići malo teže, znam iz iskustva.

Zaboravljamo još nešto tako važno i sveprisutno i to je pitanje manipulacije: kako od strane društva, partnera tako i od strane medija i političke scene. Kada počneš da menjaš svoje ponašanje i stavove samo zato što veruješ u sud nekog drugog ili jer se plašiš tuđe reakcije na tvoje neslaganje, tvoje mentalno zdravlje pati. Čuvaj kritičnost, čuvaj svoje zdravlje.

Iskoristiću priliku da pomenem još jedan aktuelan sukob stavova, samo što mislim da te dve strane nisu tako drugačije kao što misle.

Biti nežan prema sebi ne znači zaboraviti na samokritičnost i samodisciplinu. Biti nežan prema sebi znači poštovati sebe, čak i onda kada padnemo i ne ispunimo sve ciljeve. Jedno ne isključuje drugo. Kad malo bolje razmisliš, uvidiš da takva nežnost samo pruža šansu da tvoja disciplina, rad i kritičnost budu uspešne dok su istovremeno sačuvale i tvoje zdravlje. Nema potrebe da bežiš od samopoštovanja iz straha da ne izgubiš svoj san. To je cela filozofija.

Na kraju dana, sve dok ne štetiš drugome, važno je da misliš o sebi.

Nevladina organizacija Centar E8 ovaj dan je u saradnji sa CARE International-om i Klubom studenata psihologije „Akcioni potencijal“ obeležila u svom stilu, direktnim obraćanjem mladima. Članovi pomenutih organizacija snimili su kratke video snimke u kojima su predstavili brojne aspekte mentalnog zdravlja kao i svoje lično shvatanje važnosti brige o istom. U toku današnjeg dana snimci će se naći na društvenim mrežama spremni da privuku vašu pažnju.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još