Srbija u 2023: I Jagodincima ipak treba više od „3000 za gospođu“

Možda Palma deli socijalnu pomoć paušalno „šakom i kapom“ i možda će dobiti svoju ulicu u Paraliji – ali Jagodincima ipak treba više.

O problemima lokalnih zajednica u Srbiji, onih van glavnog grada, čujemo samo kada se nešto krupno dogodi. Do tada, one su nevidljive. Sa urušavanjem lokalnih medija, do informacija je gotovo nemoguće doći. ZOOMER je imao tu privilegiju da u okviru kampanje koju sprovodi E8 zajednica poseti 33 opštine u Srbiji i razgovara sa građanima i građankama od vrata do vrata.

Jagodina (čitaj: Palma) ima akva park, ZOO vrt sa čuvenom žirafom, pa čak i izlaz na more, ali opet je potrebno da se (pitamo se čije?) pare paušalno dele građanima po principu „3000 za gospođu“. Da li nas je onda začudilo da su građani „najuspešnijeg grada u Srbiji“ kao najveći problem izdvajali životni standard? Naravno da nije.

Životni standard u Jagodini ne može da popravi ni Palma, ni njegovi koalicioni partneri u Vladi Republike Srbije. Ovo je sistemski problem koji ugrožava sve građane „ekonomskog tigra“.

Šta nam je najveći problem? Pa naravno, plate i penzije. One su niske, a cene idu u nebesa„, priča jedan građanin i odmah potvrđuje to da je i u Jagodini inflacija pojela tigra. Naravno, on je, kao i njegovi sugrađani i drugi građani Srbije, svestan da je to nešto što ne može da reši lokalna samouprava.

Znajući da ćemo stalno, u svakom gradu u Srbiji, dobijati odgovore koji uključuju nemaštinu i probleme zdravstvenog sistema – hteli smo nešto konkretnije.

Izgleda da to Jagodini tih klasično lokalnih problema ima dosta manje, a uglavnom se odnose na stvari iz domena javnih komunalnih preduzeća. Pre svega, građani se žale na smeće u gradu, kao i nedovoljno parking mesta.

Parking je već malo komplikovanije urediti i to zahteva izgranju novih parking mesta ili garaža, za šta je potreban novac, ali smeće? Koliko je teško redovno održavati grad čistim i izbacivati smeće, to je bar lako rešiva stvar„, govori jedna žiteljka Jagodine.

Pored svega toga, građani se žale na nedovoljno zelenih površina i parkova. Imaju akva park, ali običnih manjka. Možda nisu toliko impozantni i neće dovoditi turiste u Jagodinu, ali su građanima preko potrebni.

Foto: Jagodina Srbija, Miloš Dimić youtube channel, printscreen
Tekst je nastao u okviru kampanje Ide glas koju sprovodi Centar E8

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još