Spoljna politika za početnike: Severna Koreja- drugi deo

Posle kratke pauze nastavljamo sa „Spoljnom politikom za početnike“ i našim putovanjem kroz Severnu Koreju, bavićemo se malo više liderom Kim Džong Unom, kao i spoljnim odnosima države.

Znamo da se Severna Koreja poslednjih godina još više zatvara za ostatak sveta, ipak ova zemlja održava iole diplomatske odnose sa 165 nezavisnih država. Najbliži saveznik je definivno Narodna Republika Kina. Ugovor o uzajamnoj pomoći krasi njihovo „prijateljstvo“.

Severna Koreja i Narodna Republika Kina

Kažu da prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže…. tom politikom se vodi i Kina. Iako su trenutni međunarodni odnosi ove dve države stabilizovani, poslednjih godina nisu uvek cvetale ruže, razlog  – Nuklearni program Severne Koreje. Glavna problematika je što tajnovita država ne daje tačne informacije o nuklearnom oružju koje poseduje i tako predstavlja moguću opasnost velikim silama. Američki državni sekretar Entoni Blinken je zahtevao od Kine da iskoristi svoj uticaj i ubedi Severnu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa. On je podsetio da se Kina obavezala rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da u potpunosti podrži sanksije Pjongjangu, nije ni slutio da će Kina nastaviti stratešku komunikaciju sa Severnom Korejom i pomoći državi pogođenoj sankcijama. Kineska ekonomska pomoć Severnoj Koreji čini polovinu globalne kineske pomoći, Peking pruža pomoć direktno Pjongjangu omogućujući državi da zaobiđe Ujedinjene nacije. Između 2000. i 2015. godine trgovina između dve zemlje je porasla više od deset puta, dostigavši vrhunac od 6,86 milijardi dolara 2014 godine. Ovde treba napomenuti da Severna Koreja relativno slabo predstavlja izvor uvoza u Kinu, očigledno ipak je komunističa država najveći ekonomski gigant u svetu.

Severna Koreja i Rusija

Odnosi dve države su se blago popravili dolaskom Putina na vlast, ipak ne dovoljno. Prema anketi BBC-a samo 34% Rusa Severnu Koreju posmatra kao prijateljsku naciju, a samo 8% Rusa favorizuje podržavanje Severne Koreje u potencijalnom sukobu. Pre dve godine ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider razgovarali su o denuklearizaciji tokom svog prvog samita u Rusiji. Ta denuklearizacija se još uvek nije desila. Pre dve godine je Rusija sebe veličala kao ključnim karakterom za denuklerizaciju Severne Koreje, krug se ponavlja. Prijateljstvo ne postoji, samo korist. Rusija je bila ključni partner u raspravama Saveta bezbednosti UN o uvođeju sankcija Severne Koreje, ali su ruske kompanije nafte prve prekršile te sankcije. Posredstvom korone odnosi se polako popravljaju, ruske vlasti su još jednom ponudile vakcine Severnoj Koreji koja je odbila pomoć mnogih zemalja.

Vladavina jednog čoveka

Kim Džong Un je postao najmlađi diktator Severne Koreje sa vrlo malo političkog i vojnog iskustva. Pored toga što je vladar Severne Koreje, Kim Džo Un je vođa pokreta „novi početak“, on je proglašen za najvećeg genijalca u zemlji, kao i za maršala Severne Koreje. Još jedna zanimljiva činjenica je da se dictator skoro na svakoj slici smeje pokušavajuči da ublaži pogrdnu sliku o sebi. Kim Džong Un je vlast i dok se narod ne pobuni država će ostati u mraku.

Kim je proglasio ekonomsku krizu u zemlji iako ne prihvata pomoć drugih država. Ovom autodestruktivnom vladaru je sve dozvoljeno. Sećate se skandala u kojem je zabranio bilo kakvu amerakanizaciju, a ujedno je koristio „macbook” računare?  Da, pravila koja važe u državi ne važe i za vladarsku porodicu. Malo toga se zna o samom vladaru, njegovo detinjstvo i datum rođenja su misterija. Jedino što je poznato je da se školovao u Švajcarskoj. Za razliku od stanovništva kojima je zabranjen izlazak iz zemlje Kim je imao taj luksuz da svoje najbolje godine provede u inostranstvu.

 Zaključak je jedan – Severnu Koreju čekaju bolji dani pošto gore sigurno ne može da bude.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još