Španija usvojila zakon o eutanaziji – svako ima pravo glasa za svoj život

Znam, ležiš u tom bolničkom krevetu nemoćan/na i sve te boli. Brojiš sate koje još moraš da preguraš do večnog mira. Ni lekar, ni ja, ma čak ni ti sam/a sebi ne možeš da pomogneš, jer nemaš pravo glasa.

Ne znam koliko vas je čulo za reč eutanazija? U serijama kada je neko smrtno bolestan ima pravo da odbije lečenje i da završi dostojanstveno. Ipak, u stvarnom svetu to nije slučaj. Ne pitamo se ko će da nas leči, kako će da nas leči, koliko dugo možemo da trpimo bolove, koliko dugo želimo da se borimo…

Evo malo bolje da ti približim pojam, u slučaju da si i dalje zbunjen ili zbunjena:

Pravo na dostojanstvenu smrt odraslih (kada kažem odraslih, mislim na 18+) u slučaju neizlečive bolesti koja uzrokuje nepodnošljivu bol tela. Na primer, smrtonosna injekcija koju daje lekar.

Španija je donela zakon o legalizaciji eutanazije i tako postala četvrta država u Evropi koja je ljudima omogućila da u nekim okolnostima okončaju svoj život.

Ovaj zakon se očekuje da stupi na snagu u junu. U slučaju da ste pomogli nekome da umre u Španiji (pre usvajanja zakona), pretila bi vam kazna zatvora u visini i do 10 godina.

„Danas smo postali zemlja koja je humanija, pravednija i slobodnija“, tvitovao je španski premijer Pedro Sanchez samo nekoliko minuta nakon glasanja. „Zakon o eutanaziji, koji je društvo uveliko zahtevalo, konačno je postao stvarnost.”

Pored Španije, još samo šačica zemalja u Evropi je legalizovala eutanaziju, među kojima su Belgija, Luksemburg, Holandija, Kanada i Kolumbija

Portugalski parlament je pokušao da ide istim stopama. Ipak bezuspešno, odbio ga je vrhovni sud zemlje i odbacio predlog kao neustavan zakon.

Kako prenosi BBC, Danel Aser Lorente, 45-godišnji predavač, (čija je majka imala Alchajmerovu bolest i kojoj je bilo uskraćeno pravo da odluči o svom životu) bio je zadovoljan ishodom:

„Od danas ćemo mi Španci moći lakše da spavamo, osećajući se malo slobodnije.”

Šta zakon dozvoljava?

Španski zakon dozvoljava dva dobrovoljna načina da se čoveku dozvoli da okonča svoj život: eutanazija i pomaganje u samoubistvu.

Kao kriterijum osim što rezidenti moraju da budu punoletni još moraju i da budu potpuno pri zdravoj svesti i kada podnesu zahtev, koji se mora podneti dva puta u pisanoj formi, u razmaku od 15 dana.

Lekar može odbiti zahtev ako zahtevi nisu ispunjeni. Mora ga odobriti drugi medicinar i telo za procenu. Strogo je zabranjeno da medicinari odlučuju na osnovu savesti.

Pošto po difoltu smo i mi deo Evrope, verovatno te zanima šta je sa Srbijom?! Pa, ovako, bez laži i prevare, eutanazija ovde postoji samo na papiru. Neosporivo je da zakoni odlično definišu  dostojanstven život građana i građanki, ali ne završetak.

Prema članu 86. Građanskog zakonika Republike Srbije:

„Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi“

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još