Sećanje na najvoljeniju princezu

Najvoljenija britanska princeza, Lejdi D, na dan kada bi proslavila šezdeseti rođendan, dobila je spomenik koji su u Londonu otkrili njeni sinovi, prinčevi Vilijam i Hari. Ovo je ujedno i prvi susret dva princa nakon sahrane njihovog dede, princa Filipa, u aprilu.

Statua se nalazi u Kensingtonskoj palati u Londonu, u bašti koja je bila jedno od omiljenih mesta pokojne princeze i u kojoj se nalazi oko 4000 različitih vrsta cveća. U palati je održana i manja ceremonija.

„Svakog dana želimo da je i dalje sa nama i nadamo se da će se na kip uvek gledati kao na simbol njenog života i njenog zaveštanja“, poručili su sinovi pokojne princeze od Velsa, prenosi N1.

Statuu koja je otkrivena naručili su upravo prinčevi 2017. godine.

Podsećanja radi, princeza Dajana rođena je prvog jula 1961. godine, a pre udaje za princa Čarlsa 1981. godine radila je kao vaspitačica u vrtiću. Zbog svoje neposrednosti, kao i saosećanja za druge i humanitarnog rada bila je najomiljenija figura iz britanske kraljevske porodice. Angažovala se za decu i mlade, žrtve nagaznih mina, pacijente obolele od raka, mentalno obolele, za ljude zaraženi HIV-om. Kako podseća DW, fotografija, na kojoj se rukuje sa muškarcem koji boluje od AIDS-a, 1987. godine obišla je svet, a u trenutku kada je nastala još uvek su mnogi mislili da se taj virus prenosi dodirom.

Bila je i modna ikona, a njen lik postao je jedan od najdominantnijih likova u pop kulturi. Smatra se jednom od najfotografisanijih žena na svetu i upravo to je na kraju i odvelo u smrt. Poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, godinu dana nakon razvoda od princa Čarlsa, 1997. godine, bežeći od nametljivih paparaca.

Tekst je deo serijala „Presek nedelje“.

Cover photo: The Royal Family Channel, youtube printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još