SARA BARACKZAI: upoznajte prvu avganistanku koja se bavi animacijom

Žena u tradicionalnoj haljini razbija rešetke zatvora, malo dete pleše, nesvesno pozadine tenkova i eksplozija, to su neki od prvih crteža profesionalne umetnice Sare Barackzai koje oslikavaju borbu njenog mladog života.

Rođena pod talibanskom vlašću ova mlada umetnica je kao dete izgubila sluh. Da bi svoju ljubav prema crtanju unapredila morala je da napusti Avganistan kako bi se školovala u Turskoj, ali se vratila sa nadom da će pokrenuti specijalnu školu za animacionu umetnost.

Sada radeći na sopstvenoj seriji crtanih filmova, Barackzai ilustruje knjige za decu, dizajnira odeću, predaje umetnost i dobitnica je nekoliko nagrada. Njene teme uključuju mir, rat, ženska prava.

Kako prenosi Guardian, Sara opisuje avganistanke kao heroine koje svakog dana daju svoj maksimum i, kako upozorava njihova naveća borba je i dalje sticanje sopstvene slobode:

„Oduvek sam sanjala velike snove, ali boriti se za njih nikada nije bilo lako. Avganistanske žene se i dalje suočavaju sa mnogim ograničenjima, a sticanje sopstvene slobode je verovatno najveći izazov sa kojim sam se suočila – i to je borba koja se nastavlja. Još uvek pronalazim svoj put.“

Kroz svoje radove Sara svetu želi da približi malo drugačiji Avganistan i tako uništi stereotipe koji etiketikaju ovu tradicionalnu zemlju:

„Drugi cilj je promena percepcije o Avganistanu: moja zemlja je puna ljubaznih ljudi, neverovatne hrane i stare kulture, i to je ono što želim da pokažem svetu.”

Odrastajući u Heratu, drevnom gradu sa istorijskom Plavom džamijom i starom citadelom Barackzai je počela crtati sa četiri godine. U to vreme osim crtanja počinje eksperimentisati i sa kaligrafijom. Njeni roditelji su privremeno preselili porodicu u selo izvan grada nakon Sarinog rođenja, izbegavajući talibansku vladavinu, vraćajući se u njihovu malu zidanu kuću nakon invazije koju su SAD vodile 2001. godine.

Sara se seća koliko joj je bilo teško da nauči kako da govori jer je rat bio prisutan, ali se seća i da joj je u tome pomogao njen otac. Sa osam godina je prvi put dobila slušni aparat i prvi put se pridružila sestrama u školi:

„Otvorio mi je svet”, kaže Barackzai. Završila je školu sa 15 godina, zatim je polagala prijemne ispite na univerzitetima, prijavljujući se za stipendiju za studije animacije u Turskoj i nagovarajući porodicu da je puste da studira tamo kada dobije potpuno finansiranu ponudu.

Koliko je Sara multitalentovana ali i skromna devojka je teško opisati, kroz crtaće i televizijske programe je naučila nemački, arapski i engleski, a sada druge mlade avganistanke podučava svojim veštinama.

U Avganistanu je stopa nasilja u poslednje vreme naglo porasla, od septembra je ubijeno više od 200 civila i dok SAD razmatra potencijalno povlačenje trupa u maju, postoji strah da će nasilje eskalirati. Kako to utiče na rad ove umetnice?

Dok planira na koji će način da otvori Univerzitet u svojoj rodnoj zemlji, koji će mlade devojke učiti da prave animacije i svoje ideje pretoče na papir, Sara dobija bezbroj pretnji, ali kako navodi ni to je ne može zaustaviti u ostvarenju svog sna:

„Maštam da olakšam budućnost barem nekim devojkama u Avganistanu i da se jednog dana pridružim Disney-u ili Pixar-u kao umetnica animacije, ali moj san broj jedan ostaje za moju zemlju: trajni mir.”

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još