SAJSI MC o lirici i politici: Meni su političke emisije antistres, što je bizarno

Najbolja prijateljica Zoomera, Sajsi MC, i ovog puta nam je izašla u susret i posetila nas u studiju gde je razgovarala sa našim novinarima i novinarkama koji su u programu Zoomer Laboratorije. Pošto je to bio jedan grupni live chat, a razgovor je pre svega bio vežba intervjuisanja za našu mladu ekipu – nećemo ceo razgovor objaviti u video formi, ali zato vas čeka gomila reels-ova, kao i intervju iz tri dela, jer smo razgovarali više od dva puna sata. A znamo da ne biste čitali intervju od deset strana, zar ne?

U ovom delu pričamo o politici, Vučiću i Prajdu, a ostali delovi donose razgovor o „mamikama“ i trudnoći, kao i položaju žena u repu i počecima jedne od prvih „reperki bez muškog backgrounda“.

Ako nešto znamo o Ivani, to je da je svaka njena pesma politička izjava, ali se i pored toga ne libi da javno iskazuje političke stavove. Kako kada je u pitanju politika kao takva, tako i kada su u pitanju društvene teme. Bila je uz LGBTIQ+ zajednicu kada to nije bilo popularno, bila je kuma na EuroPride-u koji je zabranjen, protivi se patrijarhatu i fašizmu… ukratko, sve je ono što bi prosečan srBski tradicionalista nazvao „zapadnim uvozom“ i što želi da iskoreni. Zato nas je zanimalo, koliko se oseća bezbedno u državi Srbiji.

Osećam se bezbedno jer sam se navikla na neku vrstu tihog linča. Kad se baviš rep muzikom navikneš se da uvek nekom smetaš, da neki, češće muškarci nego žene, na sve rejdžuju… Kad izbaciš pesmu „Papa“ dobijaš pretnje smrću, kad podržiš Prajd tu nastane haos neviđenih razmera… Ja sam se navikla na tu klimu i osećam se bezbedno, iako objektivno možda ne bih trebala jer ne znam ko na ulici može da me sretne, odalami… tako da objektivno ne, subjektivno da – jer je to stil života koji živim“, priča Sajsi i kroz smeh kaže da je njen lik i delo postao objekat političih „podbadanja“ na Balkanu, bar u publici.

„Nebrojano puta sam imala konfrontacije sa publikom, što u Republici Srpskoj, što ovde… Ali recimo u Hrvatskoj i Sloveniji me vole… Tamo mi dižu tri prsta! To mi se desilo u Zagrebu i ja sam bila iz fazona – šta se ovo dešava?! Tada su mi objasnili da oni tako nerviraju svoje desničare tamo“

Njoj ovakve stvari ne smetaju jer od politike ne beži, srećom, jer je naš Darko, znate već kakav je, političke teme morao da uvede u razgovor. A za Ivanu, to je čak antistres terapija.

Mene recimo političke emisije smiruju, to mi je antistres. Dok sam studirala nisam nešto pratila politiku i jednom sam i pala ispit jer je profesor tražio da napravim neku paralelu u sadašnjosti, baš je bilo blamantno jer nisam imala pojma šta se dešava u svetu u tom trenutku. Ali kad sam dovoljno znanja dobila od fakulteta mogla sam da pratim dnevnu politiku, tako da je sada pasionirano gledam. Mene to smiruje, dok druge nervira. To mi je kao sigurna zona, što je bizarno jer dobijam mnogo informacija koje me trigeruju. Ali sam jednom dobila jaku temperaturu kada sam gledala Vučića i njegovu porodicu na Hepiju, to je onda kada je jeo one lignje“, priča Sajsi, a čim je pomenula predsednika prošao nam je kroz glavu EL PRESIDENTE. Koliko je ta pesma zapravo politička?

Ja tu pesmu nisam pravila kao da pravim za sebe, nego za Sava i mislim da je taj tekst skup. To što nije ušao u finale, nema veze, ostala je dobra pesma iza nas. Ali čudno mi je bilo sve to. Mislila sam da će da prođe, ne mogu da tvrdim da je to sad nešto bilo, ali postoji mala sumnja da su tekst shvatili antirežimski“ – zamislite, Sajsi su shvatili antirežimski, kakav šok! 🙂

Setimo se da su „Mamu“ shvatali kao kritiku „splavaruša“ – a pesma je zapravo anti-imperijalistička, da je „Antifa kučke“ prisvajala i anti-antifa ekipa iako je Ivanin stav na tu temu vrlo jasan, ali i da je pesma „Papa“ trigerovala svakog, iako se u nju nisu baš udubili.

„Ja sam pesmu „Papa“ posvetila sebi, ali su se desničari baš uvredili. Ali ja sam uvek govorila, neka poslušaju svu moju muziku i sigurno će naći neku pesmu koju će voleti, mnogo sam tema ja obradila. Bio bi mi super neki rijaliti na primer, volela bih da mogu da ih gledam dok im se pušta sve to – šta jedna žena uspeva da izgovori, a oni to ne mogu da prevale. Možda se neko i senzibiliše“

Ipak, ako postoji nešto što najviše „trigeruje“ javnost – to su LGBTIQ+ teme, a upravo tu je najglasnija. Činila je to i u vreme dok nismo imali „gej premijerku“ i redovne Prajdove, a činila je to i prošle godine kada se, posle dugo vremena, zaista pojavila jaka desničarska struja koja je dovela do zabrane EuroPride-a, na kome je bila kuma.

Ja sam doživotna kuma Prajda, još od 2005! THE KUMA! Baš mi je bila čast, iako je bio haos. Bila sam trudna tada, bilo mi je teško i da dišem, a kamoli nešto drugo – ali sam se zainatila. Naravno, kad sam ja kuma to je onda evropski Prajd i sve se to podiglo na jedan imbecilno nenormalni nivo haosa i pretnji – ali iskreno bila bih razočarana kad bi bilo drugačije! Kako ja da sam kuma, a da ne bude neka drama?!“, govori kroz smeh, iako joj tada sve to nije bilo smešno. Naprotiv.

Krenula sam na šetnju i pre toga smislila stajling i za nastup i kad budem šetala. Zamišljala sam sebe kao „prvu među jednakima“, na čelu kolone… Imala sam ceo stajling i krenula i ukapirala koliko odudaram od tog sivila i kiše i svega… I tada mi kaže muž – „ti ideš pešaka na Prajd“? Mislio je da će me prebiti neko, jer se dešavalo nasilje na ulici… i onda sam se presvukla. A i bila sam iz fazona sve je tako napeto, neću ja da se modiram, idem tamo da podržim, a ne moram da ja tu budem glavna diva“, priča nam i priseća se kako je situacija šokirala i zatekla nespremnom, iako bi mislila da tako nešto može da predvidi.

Da me je neko pitao ne bih predvidela to i ispala bih možda malo naivna jer ne bih uzela u obzir da je to evropski Prajd. Što bi bilo malo neuko od mene, s obzirom na to da sam politikoliškinja i trebalo je da predvidim da će ipak biti frka i da će biti jake desničarske struje. Mislila sam da se 2001. godina neće ponoviti, i nije se ponovila, ali ta količina mržnje koja se izlila na društvene mreže je ista ona koja se na tom prvom Prajdu izlila na ulice“, priča nam politikološkinja koja je možda tada napravila lošu procenu, ali je zato premijerku još pre nekoliko godina dobro procenila.

Pre par godina su mi u Ljubljani rekli „Blago vama vi imate gej premijerku“! Tad sam ocenila dobro i bila iz fazona „ne ložite se“. Ona je pokazatelj toga da nema nikakvu moć, ona je u službi stranke i to je tužno. Možda je ona radila nešto tajnim kanalima, pa da ne znamo, ali politika je javna stvar, pa bi to ipak trebalo da znamo“, zaključuje ovu temu.

Nastaviće se…
A nastavak priče možete odmah čitati u tekstovima: SAJSI MC o majčinstvu: „mamike“ treba da zapale ceo grad! i SAJSI MC o svojim „fake it till you make it“ počecima: Jurila sam adrenalin i slobodu!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još