SAJSI MC o majčinstvu: „mamike“ treba da zapale ceo grad!

Najbolja prijateljica Zoomera, Sajsi MC, i ovog puta nam je izašla u susret i posetila nas u studiju gde je razgovarala sa našim novinarima i novinarkama koji su u programu Zoomer Laboratorije. Pošto je to bio jedan grupni live chat, a razgovor je pre svega bio vežba intervjuisanja za našu mladu ekipu – nećemo ceo razgovor objaviti u video formi, ali zato vas čeka gomila reels-ova, kao i intervju iz tri dela, jer smo razgovarali više od dva puna sata. A znamo da ne biste čitali intervju od deset strana, zar ne?

U ovom delu pričamo o „mamikama“ i trudnoći, drugi deo čitajte ako vas više zanima položaj žena u repu i počeci jedne od prvih „reperki bez muškog backgrounda“, dok vam treći deo donosi razgovor o politici, Vučiću i Prajdu. Pa ko šta voli – nek izvoli.

Dakle, „mamike“, iliti što bi rekla Sajsi MC – „sekta“ u koju je ušla onog trenutka kada je postala majka.

Ja ovo nisam znala do sad, jer nisam mislila da će to ikada da mi zatreba, ali sada sam shvatila da su mamike jedna velika sila. Međutim, kada sam krenula da guram kolica kroz grad shvatila sam da ne možeš da ideš normalno, a da ne truckaš bebu i zaobilaziš milion stvari. Ja sam bila u fazonu – mamike, razočarana sam u vas, jer ako vi ovo prolazite svakog dana, ne znam što niste zapalile ceo grad. Ovaj grad je mamika not friendly, osim ako nisi bogata mamika, pa onda možeš svuda“, podelila je Sajsi sa našim zoomerčićima svoje prve utiske.

Kako je, ispostaviće se fijasko od Šapićevih „Dana porodice“ bio aktuelna tema, nismo mogli da ne razgovaramo i tome – koliko država, kojoj su puna usta nataliteta i bele kuge, zaista brine o porodici, a koliko je to samo reč u desničarskoj zapaljivoj retorici koja nema nikakvu stvarnu težinu.

Ova država nije po meri porodice! Da samo malo drugačije živim, ne bih mogla ovo dete da iznesem. Ljudi, vi ovde nemate uslova da zasnujete porodice, a da nemate neko nasledstvo, i pomoć sa 800 strana. Ako je porodica sama i želi da bude nezavisna od svih, ona to ne može da iznese – ni finansijski ni logistički. Ja ne znam šta oni izlaze na ulicu i dokazuju kad ova država ni na koji način ne podržava i ne pomaže porodice

Foto: Alek Živković

Jedna je od retkih javnih ličnosti koja demistifikuje proces trudnoće i rađanja, koja govori o tome da joj nije uvek sve bilo lepo i sjajno i da je proces jako individualan.

Meni je trudnoća, biti majka i sam čin rađanja izazivao povraćanje. Kada sam to gledala na filmu, mislila sam da to ne mogu. Mislila sam – ovo je grozno, Bog me je kaznio, zašto se ovo dešava… Sam čin da dete izađe na taj način… Mislila sam da je trudnoća nešto najgore što ženi može da se desi“, započinje priču anegdotom koju niko nije shvatio ozbiljno, ali je ona bila vrlo ozbiljna u tome: „Ja sam molila godinama svoju sestru Tijanu da mi bude surogat, jer je mlađa, a svi su mislili da se šalim… ali zaista sam mislila da bih, kad bih imala mnogo para, našla ženu da iznese trudnoću umesto mene jer ne želim da prođem kroz to… Uvek sam verovala da je to nešto grozno, upropastiće mi život, upropastiće mi telo, poludeću, umreću na porođaju, prodaće mi organe…“, dok ovo priča zvuči nam paranoično, ali znamo da je to veliki strah koji deli većina žena, samo se o tome ne govori.

To je bio veliki strah jer ceo život slušam priče kako žene prolaze kroz pakao, i zaista prolaze, ja sam samo imala sreću da kroz to ne prođem. Meni je trudnoća bila baš dobra, telo mi se nije deformisalo, ništa se nije desilo… Porođaj je takođe prošao super… Sad sam iz fazona – volela bih da vratim ćerku u stomak, nisam je dovoljno volela dok sam je nosila, nisam imala svest o tome. Volela sam je, naravno, ali mi je bilo čudno. Sad mi je ovo iskustvo strava i kontam da sam volela trudnoću. Ali ima caka – to je jer mi je bilo dozvoljeno da radim. Moja trudnoća se vodila kao rizična zbog godina, ali da je stvarno bila rizična i da sam morala da ležim, ili da je bilo problema na porođaju – ne bi mi bilo kul uopšte“, zaključuje i dodaje da strah ne ostaje u porodilištu. Postoji i strah da se izađe iz porodilišta kada si prepuštena sama sebi.

Ja sam htela da ostanem u porodilištu. Žene treba da ostanu bar mesec dana, da imaju tu mogućnost. Kad proživljavate nešto tako intenzivno, ta tri dana su kao mesec dana. Navikla sam se tamo, a onda treba da izađem i da se odvikavam u svojoj kući. Prevelika mi je to promena bila. A i treba ti omanje selo da ti pomogne u tome. Ništa nije napravljeno po kroju majki, ništa ne funkcioniše. Od vožnje kolicima, do porodilišta i svega ostalog

Foto: Alek Živković

Njena trudnoća bila je dodatno rizična zbog zdravstvenog stanja, te nije propustila priliku da pošalje poruku o važnosti redovnih pregleda i izbegavanja google-lečenja. Verovali ili ne, čak je i Sajsi u jednom trenutku bila sopstvena pseudo-doktorka.

Ja sam dobila dijagnozu hipertireoze jako mlada i baš sam imala problem sa tim što moram da pijem lekove svakog dana. I pila sam ih sedam godina, a onda sam učinila nešto jako glupo i prekinula terapiju na svoju ruku. Što je bila baš glupa ideja. Nisam u srednjem veku i to se ne radi jednostavno. Uspela sam ishranom malo da popravim hormone, ali ne i da ih dovedem u balans“, ističe i dodaje da je dodatni problem to što se stanja izazvana problemima sa štitnom žlezdom teško otkrivaju. „Ja sam tim živela i to je podmukla bolest, sistemska jer kad ti to imaš misliš da je nešto drugo. Čak ni lekarima ne padne na pamet da je to dijagnoza. Ja sam tako neko vreme bila na toj ishrani, ali sam shvatila da imam čudna stanja jer štitna te ne menja samo fizički, već i tvoju ličnost. To više nisi ti. To stanje može trajno da utiče na tebe. Ja sam time što sam rešila da ne budem na terapiji sve to pogoršala. Kada sam konačno našla dobrog endokrinologa rekao mi je da bi pre deset godina možda i mogla nešto da uradim, ali da mi je sada tkivo oštećeno. Jer ja na početku terapije nisam imala nikakvu svest o svom stanju, nisam se informisala o tome, bila sam mlada i luda i ko će time da se bavi. Pritom, ja imam i hašimoto, što znači da moje telo napada moju štitnu kao strano telo“, objašnjava. Srećom, vratila se na terapiju na vreme i uspela da telo dovede u balans, u suprotnom ne bi mogla da ostane u drugom stanju.

Čim sam rodila, znači da sve držim pod kontrolom, zahvaljujući doktoru Cvijoviću koji me je kontrolisao kroz celu trudnoću na svakih mesec dana. Devojke ne mogu da zatrudne ako im je poremećena štitna žlezda, doktor mi je rekao kad sam došla, jer nisam bila u dobrom stanju, da bi insistirao da abortiram ukoliko zatrudnim jer postoje komplikacije sa plodom ako se to ne sredi. Tako da sam počela da verujem ponovo u terapiju, uspela da to sredim i sa trudnoćom je sve bilo okej“, zaključuje.

Nastaviće se…
A nastavak priče možete odmah čitati u tekstovima: SAJSI MC o svojim „fake it till you make it“ počecima: Jurila sam adrenalin i slobodu! i SAJSI MC o lirici i politici: Meni su političke emisije antistres, što je bizarno!

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još