Attenzione! Fascista!

Ko je Monika Poli, navodna borkinja protiv džeparoša?

TikTok je iznedrio još jednu viralnu zvezdu, ovog puta ženu iz Italije koja, navodno, spasava turiste od džeparoša već 30 godina, ali je nedavno odlučila da to dokumentuje i objavljuje na društvenim mrežama. Pitamo se zašto? Doći ćemo i do toga.

Naime, popularna TikTokerka će vam, ako ne po licu, biti poznata po glasu jer je audio taj koji je viralan, a postao je deo i jedne pesme. O njoj je biografsku priču napisao čak i Njujork Tajms, a sve će priče početi sa tim kako je članica grupe „Cittadini Non Distratti„, iliti „neometani građani„, grupe koja luta gradom i vikanjem upozorava na osobe za koje veruje da kradu novčanike ili druge vredne stvari iz džepova prolaznika. Divna ekipa.

Ono što su i Njujork Tajms, a i svi ostali, zaboravili da pomenu iz njene biografije, jeste da je takođe i direktno povezana sa italijanskom krajnjom desnicom – političkom strankom Lega Nord koja se ističe po svojoj „anti-imigracijskoj politici“ i parolama „Italijani na prvom mestu“. Tako da je italijanski „anđeo čuvar“ i „Betmenka“ zapravo odbornica fašista koja se zalaže za separatističku politiku. Malo se to sad ne uklapa sa velikom brigom za građane, posebno strance, hm?

Ono što je važno jeste da se pomenuta stranka po poretku stvari može smatrati fašističkom, jer su istaknuto protiv imigranata, Roma, LGBTIQ+ zajednice, ali i samih Italijana – onih sa juga. Stranka se zalaže za separatizam i zastupa elitističku tezu o povlačenju linije između severnih i južnih Italijana.

Lider stranke Mateo Salvini postao je ozloglašen po svojim napadima na islam, romsku zajednicu, gej brakove i migrante. Ali to nije samo na nivou reči, već i dela. Kako pišu strani portali, 2018. godine dok je obavljao dužnost italijanskog ministra unutrašnjih poslova, izazvao je međunarodnu osudu nakon što je odbio čamac sa 600 afričkih izbeglica koji su bili nasukani na moru.

„Za mene su problem hiljade ilegalnih imigranata koji kradu, siluju i dilUju drogu“

Mateo Salvini

Njegova politika je vrlo opasna u sadašnjoj društvenoj klimi u Italiji, u kojoj buja rasizam i ksenofobija, što se ogleda i u pobedi ultradesničarke Đorđe Meloni na izborima.

Tako sada imamo situaciju da u zemlji u kojoj je rođen fašizam na vlast dolaze ultradesničari, dok otvoreni fašisti umiveni u takozvanu „brigu za ljude“ dobijaju viralnu podršku, vidljivost i platformu koju će kasnije koristiti za propagiranje svojih ideja.

Liči li vam na modus operandi jedne grupe koja se navodno brinula o pravima životinja, a zapravo targetirala Rome? Situacija je ista.

Kako navode brojni rezignirani tviteraši iz Italije, njena „borba“ zapravo nije usmerena protiv džeparoša, već je motivisana rasizmom i predrasudama. Ne postoji kriterijum na osnovu koga nekoga targetiraju da je džeparoš, već u suštini viču kad god im je neko „sumnjiv“, što se samo s vremena na vreme pokaže kao tačno. A ljudi koji su im „sumnjivi“, po pravilu su osobe iz romske zajednice ili migranti. U prilog tome govori i njena takođe viralna izjava da ona „jednostavno zna kada ih vidi da su džeparoši“ i da je to „nešto što ima u sebi da ih automatski prepozna„.

A to njeno „šesto čulo“ i „radar“ – zapravo su predrasude.
A njen „uspeh“ je statistika – ako dovoljno puta pucaš u praznom, jednom ćeš nešto, ili nekog, pogoditi.

Međutim, neka druga statistika će biti neumoljiva – ako neku priču dovoljno dobro prodaš da postane viralna, algoritam radi za tebe, dobijaš ogromnu vidljivost i ogromnu platformu koju kasnije možeš koristiti za dalje targetiranje osetljivih grupa.

Kao kada skupiš lajkove na životinje – pa širiš rasizam i nacionalizam.
Kao kada skupiš lajkove na borbu za ženska prava – pa širiš transfobiju.

Sve i da je ova gospođa zaista napravila ozbiljnu društvenu promenu i spasila milione turista od džeparenja, što nije, da li zaista želite da povećavate vidljivost fašistima? Svaki naš share je njen profit. A fašizam ne sme biti tolerisan, ni onda kada se prodaje kao briga za zajednicu ili navodno opšte dobro.

Think before share.

Naslovna fotografija: @Timmy / Tiktok, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još