Podrška za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama: KOMS, Društvo psihologa i ostali

Zakon o istopolnim partnerstvima bi trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima u maju ove godine, a LGBTIQ+ osobama bi trebalo da budu zagarantovana prava vezana za nasleđivanje, mogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja preko partnera, obaveštavanje o medicinskom stanju, posetama u bolnici i medicinskim odlukama u slučaju bolesti, regulisanje prava raspodele imovine u slučaju rastanka i mnoga druga. U ovoj borbi koja predstavlja korak ka ravnopravnosti, podršku su pružila brojna udruženja kao i pojedinke i pojedinci (peticiju možete potpisati ovde).

Korak ka ravnopravnijem položaju mladih

Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) je u svom saopštenju pružila “jasnu i nedvosmislenu podršku” inicijativi za usvajanje ovog Zakona.

Ovo najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji smatra i da će postojanje Zakona o istopolnim zajednicama doprineti “bezbednosti i smanjiti postojeći društveni jaz u pogledu teorije i prakse ljudskih prava LGBT+ mladih u odnosu na ostale mlade u Srbiji”. Takođe su osudili i govor mržnje koji se prožima kroz javne rasprave.

KOMS navodi i da je na osnovu sprovedenog istraživanja više od polovine mladih bilo izloženo različitim oblicima diskriminacije, te da je “položaj LGBT+ mladih koji su neretko etiketirani, odbačeni od strane društva i/ili svojih porodica, žrtve govora i zločina iz mržnje, utoliko nepovoljniji”.

Dodatno podaci organizacije “Da se zna” tvrde da su mladi iz Beograda najčešće prebrodioci dokumentovanih incidenata motivisanih mržnjom. To ne znači da se u manjim mestima nasilje prema LGBTIQ+ osobama ne desava, već da se retko prijavljuje.

Dostojanstveniji život, izjednačavanje i poboljšanje položaja svih mladih vidimo kao zajednički cilj za koji je neophodno zalaganje svih građana i građanki Srbije i smatramo da ovaj zakon jeste korak ka ravnopravnijem položaju LGBT+ osoba u odnosu na ostatak populacije ”, naglašava se u saopštenju.

Zakon donosi psihološku dobrobit LGBTIQ+ osobama

Društvo psihologa Srbije “snažnopodržava pravno regulisanje istopolnih zajednica ističući psihološke dobrobiti koje će doneti LBGTIQ+ osobama, kao i njihovim porodicama.

Kao psihološkinje i psiholozi, godinama smo svedočili razornom negativnom uticaju koji je društvena isključenost i stigmatizacija LGBTIQ+ osoba imala na njihovo mentalno zdravlje. Donošenje  Zakona o istopolnim zajednicama je samo jedan, ali značajan korak, ka tome da kao društvo, unapredimo uvažavanje i poštovanje LGBTIQ+ osoba i njihovih porodica. Zbog svega toga, snažno podržavamo što hitnije donošenje i sprovođenje ovog Zakona”, navode u svom izlaganju.

Naglašavaju da su pravnom nevidljivošću istopolnih zajednica ove osobe u situaciji “produžene neizvesnosti” i da osećaj “takve vrste nedostatka kontrole nad sopstvenim životom izuzetno nepovoljno utiče na svaku osobu.” Društvo ističe da ovo potvrđuju i istraživanja koja pokazuju da društvena homofobija ima dosta negativnih  zdravstvenih i drugih posledica za LGBTIQ+ osobe i njihove porodice.

Podrška od građana i građanki raznih profesija

Više od 1.600 doktora i doktorki nauka, umetnika i umetnica, novinara i novinarki, naučnika i naučnica podržali su usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama. Neki od njih su glumica Bojana Maljević, reditelji Srđan Dragojević i Stevan Filipović, karikaturista Dušan Petričić, pisac i dobitnik Ninove nagrade Vladimir Arsenijević, redovna profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković, novinarke Jovana Gligorijević, Antonela Riha, Tamara Skrozza, novinar Željko Bodrožić…

Donošenjem ovakvog zakona LGBTI+ osobe neće dobiti nikakva posebna niti drugačija prava, nego pravo da žive život koji je za većinu pripadnika društva uobičajen“, navodi se u saopštenju.

Ovo mišljenje deli i 11 nevladinih organizacija iz Vojvodine koji tvrde da ovaj korak predstavlja civilizacijsko pitanje

Odluka o usvajanju ovog Zakona još uvek nije doneta, ali svakako predstavlja jedan od brojnih stepenika koji će LGBTIQ+ osobama omogućiti dostojanstveniji život u Srbiji od onog koji sada žive, što su brojni građani i građanke, kao i nevladine organizacije podržali. Za kraj #LjubavJeZakon.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još