Romska partija podnela prijavu protiv Šapića: Ako neko treba da se civilizuje to je on

Protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nadležnim organima je podneta krivična prijava povodom njegove diskrimionatorne izjave upućena prema Romima.

Prijavu je podnela Romska partija, koja ističe da je Šapić u svom govoru počinio niz krivičnih dela tako što je najgrublje vređao pripadnike romskog naroda kako bi pripadnike ove nacionalne manjine javno izložio poruzi, te da je on to učinio uz propagandu rasne mržnje i podsticanja na rasnu diskriminaciju i između ostalog raspirivao nacionalnu netrpeljivost među narodima koji žive u Republici Srbiji.

Izvinjavamo se svim građanima Srbije ako su doživeli neku neprijatnost od bilo koje pripadnice ili pripadnika romske zajednice koji su se nedolično ponašali. Svaki pojedinac ima svoje ime i prezime i kao takav treba da doživi osudu zajednice„, navodi se u saopštenju, te dodaje da „ako neko treba da se civilizuje onda je to u svakom slučaju Aleksandar Šapić„, ističe Romska partija.

Podsećanja radi, gradonačelnik Beograda je gostujuću na RTS-u povodom nesreće u kojoj je kamion pregazio jednoipogodišnju devojčicu koja je živela u nehigijenskom naselju na Karaburmi, u ulici Vuka Vrčevića, izjavio: „Romi moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive na način koji su danas standardi jednog civilizovanog sveta ili žele da žive u uslovima u kojima će im neko sutra ne daj bože ponovo zgaziti dete, izleteti na put„, te nastavio da priča o tome kako je bilo ranijih godina pokušaja da se romskim porodicama obezbede stanovi, ali da su oni „napustili dobar deo stanova, odneli sve što su mogli, pokidali struju, pokidali kablove i ugrožavali bezbednost ljudi koji sa njima žive, njihovih komšija, koji su nam se svakodnevno žalili na njih. I na kraju se ponovo vratili u svoja nehigijenska naselja“.

On je o Romima govorio kao o ljudima koji „žive u naseljima u kojima se ne poštuju nikakva pravila, a najveći deo njih nema prebivalište u Beogradu, a žele da budu blizu centra grada jer skupljaju sekundarne sirovine, prose pored semafora, kradu i uznemiravaju građane“ i zaključio da on govori istinu, uprkos tome što će da mu „odmah skoče na glavu sve moguće organizacije za ljudska prava i nevladine organizacije„.

Povodom ove izjave oglasila se i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je ocenila da Šapić pokazuje „suštinsko nerazumevanje životnih problema sa kojima se suočavaju naši sugrađani„, te da bi „bilo dobro da se gradnočelnik glavnog grada zbog toga izvini„.

Da li poznajete nekog ko želi da živi u uslovima u kojima veliki broj Roma živi, da li neko dete voli da se rodi u nehigijenskom naselju? Ja se često stidim kao pripadnica većinskog stanovništa, jer vi time dodatno podstičete predrasude. Pa naravno da je teško izaći iz naselja“, navela je Janković i ocenila da nije lako izaći iz začaranog kruga siromaštva zbog predrasude i naći posao, koji je ključni za izlazak iz siromaštva.

Na ovu temu oglasila se i Nataša Tasić Knežević, operska pevačica romskog porekla, narodna poslanica SNS i borkinja za prava Roma. Ona je istakla da je gradonačelnik Beograda na taj način „uvredio ovaj grad i sve koji u njemu žive„.

Tasić Knežević je u svom blogu istakla da ceo njen život kao Romkinje u prestonici Srbije može da stane u jednu rečenicu: „Beograde, volim te„.

Volim te čak i onda kada se usude da dele Beograđane na podobne i nepodobne, na siromašne i elitu, na Rome i Nerome. Volim te i onda kada kažu da mi krademo i lažemo i napadamo slučajne prolaznike, volim te i kada nam govore da smo beli medvedi i da su sva prava naša iako smo obespravljeni na milion načina, volim te i onda kada se okreće glava od nas i prave se da ne vide ruke koje grle ceo svet. Volim te, Beograde, i onda kada nas optužuju da kidamo parkete i palimo vatru i da prodajemo stanove koje smo dobili od socijale„, napisala je Tasić Knežević.

Povodom krivične prijave, gradonačelnik Beograda je istakao da „ostaje pri svakoj reči„, te da nikoga nije diskriminisao, niti je mislio na celu romsku zajednicu.

Izneo sam istinu, to je tabu tema, i ostajem pri svakoj reči. Njihovo je pravo da podnesu krivičnu prijavu i neka sud odluči da li sam nekog diskriminisao“, rekao je posle otvaranja informacionog centra, prenosi Danas.

Foto: Aleksandar Šapić, Skupština grada Beograda; foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još