Rakić kao gradonačelnik Šapca: Vratićemo referendum na nivou mesnih zajednica

U šestoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, naši novinari i novinarke prisustvovali su konferenciji novoizabranog gradonačelnika Šapca Uroša Rakića, iz stranke Zajedno za Srbiju. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Kako bi Šapcu vratio ugled efikasnog i transparentnog Grada, Rakić je najavio promene u gradskoj upravi. U cilju ostvarivanja maksimalne efikasnosti uz minimalan broj zaposlenih, biće otpušteni stranački zaposleni kadrovi Srpske napredne stranke i broj zaposlenih u upravi vraćen na 170.

Takođe, biće vraćen referendum na nivou mesnih zajednica koji je ukinut tokom uprave Srpske napredne stranke, tako da će građani ponovo imati priliku da godišnje odlučuju o korišćenju dva miliona evra iz gradskog budžeta.

Gradonačelnik je najavio dovršavanje radova u naselju Benska bara, započinjanje rekonstrukcije naselja Trkalište, širenje vodovodne i kanalizacione mreže, a kao prvu kapitalnu investiciju i izgradnju gradskog bazena o čijoj će lokaciji odlučivati građani.

„Naša vizija učešća mladih u politici nije samo njihovo učešće u predizbonoj kampanji i sakupljanju glasova, već želimo da učestvuju u kreiranju vizije razvoja grada“, rekao je Rakić nakon što je najavio da će mladi sa svojim idejama učestvovati u rekonstrukciji Doma JNA koji će ubuduće biti Dom za mlade.

Novoizabrani gradonačelnik je najavio nastavak izgradnje naselja Sava park koja je stala dolaskom na vlast Srpske napredne stranke. „Sava park će da se prostire na 300h uz reku Savu. Planirano je da se uradi u pet faza. Svake godine po milion evra iz gradskog budžeta namenjeno je za taj projekat. Prva faza je završena, ostaju još četiri. Dok Beograd ima beton na vodi, mi ćemo imati nova pluća grada uz reku“, saopštio je gradonačelnik.

U pravcu još veće ekološke održivosti, Šabac će kao jedini grad u Srbiji koji ima efikasno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, iskoristiti tu prednost za upotrebu energije otpadnih voda.

„Mi ćemo iz te energije grejati 40% grada Šapca. Takođe, velike toplotne pumpe koje su potrebne za iskorišćavanje te energije neće raditi na struju iz termo elektrana nego će struju da dobijaju iz solarnih panela. Time smo u potpunosti zatvorili krug korišćenja obnovljivih izvora energije. Šabac će time postati prvi grad u regionu koji se greje na taj način, a među retkima u Evropi. To je pravi primer zelene politike“, sa ponosom je istakao Rakić.

Odgovarajući na pitanje novinarke, a kao član stranke Zajedno za Srbiju, Rakić je izneo svoj stav o mogućnostima okupljanja opozicije oko Zelenog dogovora za Srbiju koji su potpisale organizacije, udruženja i grupe građana koje su deo nedavno oformljene Otvorene građanske platfome Akcija.

„Moje lično mišljenje je da opozicija mora da se ukrupni i da zajedno izađe na izbore, da svoje ideološke i druge stavove koji sprečavaju to ujedinjenje ostavi po strani, da bismo pobedili jedno veće zlo“, izjavio je Rakić.

„Mi imamo ograničen budžet, država nam duguje 30 miliona evra. Naša uprava u Šapcu je opstruisana od strane republičke vlasti, ali to ne sprečava ministre da kad god se nešto dobro uradi u Šapcu dođu i slikaju se, iako za to nisu zaslužni“, požalio se gradonačelnik koji veruje da bi sa novcem koji država duguje Gradu mogli da realizuju još neke projekte važne građanima i građankama Šapca.

Izlažući program u oblasti socijalne politike, gradonačelnik je prokomentarisao nedavnu posetu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević Centru za socijalni rad u Šapcu.

„Ne mislim da je ministarka slučajno izabrala da dođe u naš grad, već da zna da smo mi radili sve po standardima i da je naš dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju po standardima Evropske unije“, rekao je Rakić.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik” sa Urošem Rakićem možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još