Protest prosvetara: „Ne odustajemo od kvalitetnog obrazovanja za svako dete!“

Trideset i prvi avgust dve hiljade dvadeset i prve godine: Na platou ispred Doma Narodne Skupštine u Beogradu u 12h okupljeni prosvetni radnici i radnice odlučno su poručili: „Ne odustajemo!“

Okupljenima se obratila predsednica Unije Sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković. Ona je istakla osnovne zahteve ovog protesta: smanjenje broja učenika u odeljenju, uvođenje platnih razreda i socijalni dijalog za nadležnim ministrom o tim pitanjima.

Izvor: Nemanja Jovanović, Nova.rs

Zašto je važno smanjiti broj učenika u odeljenju?

U ime okupljenih, Janković je poručila da izvršna i zakonodavna vlast mora da shvati da kvalitet obrazovanja zavisi od broja učenika u odeljenju.

„Da li postoji neko kome nije jasno da je lakše i kvalitetnije raditi sa 20 ili 24 učenika, a ne po 30 ili 33 đaka, zato smo danas ovde, da od danas svima bude jasno“, istakla je Janković.

Kako je objasnila, potrebno je taj broj ograničiti na 24, kao što je to slučaj u zemljama EU.

„Kako jedna Norveška zna da ima 18 učenika, kao i jedna Nemačka i Velika Britanija znaju, a mi ne. Smanjite broj učenika po odeljenju, krajnje je vreme. Ako su sumnjali ljudi na vlasti da ne govorimo istinu, desio se kovid i sada je valjda svima jasno da smo đake delili jer ih je bilo previše u učionicama.“, rekla je Janković.

Zahtev koji prosvetni radnici imaju godinama u nazad po pitanju pravednijih platnih razreda ponovljen je na ovom skupu. U skladu sa sloganom protesta, prosvetari su poručili da ne odustaju od ova dva zahteva, ali ni od tužbi koje su pokrenute zbog nebrige države prema zaposlenima, borbe za dostojanstven život i zaradu i kvalitetnog obrazovanja za svako dete.

Predsednica USPRS podsetila je na tužbe koje su podignute jer tetkice i domari nisu dobijali tople obroke i regrese, dok nastavnici i nastavnice koji su radili po specijalnim individualnim obrazovnim programima nisu dobijali 10 posto na platu, kako propisi nalažu.

Zahtevi o smanjenju broja učenika u odeljenjima i platnim razredima, uz peticiju sa potpisima preko 30.000 članova sindikata danas je predato svim poslaničkim grupama, predsedniku i Vladi Srbije.

„U poslednje vreme nas uče da je sramota tražiti veće plate, hoćemo da živimo pristojno i da se radi za pare, a ne samo za lepe oči i dokle više tako“, rekla je Janković na protestu.

Ispred učitelja iz sindikata govorila je Vesna Jerotijević. Istakla je da je akcija deljenja besplatnih tableta za osnovce u Beogradu diskriminacija dece i da bi vlasti „trebalo da se zastide a ne da se diče“ tom akcijom.

Ispred vaspitača iz sindikata govorila je Dragana Jelić, koja je rekla da je potrebno uvesti beneficije za njenu stuku. Takođe je navela da je neophodno uskladiti obrazovanje u toj oblasti, jer se ono razlikuje od grada do grada.

Nakon okupljanja ispred Skupštine Srbije i obraćanja predstavnika i predstavnica sindikata, okupljeni su se sa transparentima (od kojih je na jednom bio istaknut natpis „Bilo da su na vlasti žuti ili plavi, prosveti se crno piše“) i zviždaljkama uputili ka Vladi Srbije.

Izvor fotografije: Screenshot, Nemanja Jovanović, Nova.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još