Predstavljen vodič „Čuvaj me” posvećen zdravlju mladih

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava predstavio je vodič „Čuvaj me”, posvećen zdravlju i zdravstvenoj pismenosti mladih.

Vodič je nastao kao odgovor na nedostatak relevantnih i kvalitetnih naučnih informacija o zdravlju mladih što se odražava u velikom broju adolscentskih trudnoća i abortusa, niskom interesovanju za HPV vakcinu, diskriminaciji HIV+ mladih, nerazumevanju značaja mentalnog zdravlja, kao i needukovanosti o sopstvenom telu u periodu razvoja.

U vodiču „Čuvaj me” nalaze se sve neophodne informacije o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, činjenice o zdravoj ishrani, organima za varenje i disanje, zubima, mononukleozi, kao i konkretni saveti o polno prenosivim bolestima, HPV vakcini i fizičkoj aktivnosti.

Vodič kroz zdravlje mladih približava mladim ljudima temu zdravlja na interesantan način” kaže Demir Mekić, urednik vodiča. „On sadrži korisne informacije, pruža važne savete o mentalnom i fizičkom zdravlju mladih, te je svojevrsna „čitanka“ koja može značiti mladima za upoznavanje sopstvenog tela ali i kao vodič kroz izazovne situacije koje donosi period mladosti„, zaključuje.

U izradi vodiča je učestvovalo više od 20 osoba, lekara, profesora, psihologa, psihoterapeuta,
sociologa i mladih ljudi, koji su svojim komentarima doprineli da vodič tematski i stilski bude
prilagođen potrebama mladih.

Objavljivanju vodiča prethodio je istoimeni edukativni podkast „Čuvaj me“, koji u 11 tematskih epizoda donosi konkretne savete, priče iz prve ruke, i poneki razbijeni mit o mentalnom,reproduktivnom i fizičkom zdravlju mladih.

Vodič je dostupan na ovom linku.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još