Prebroditelj policijskog nasilja prekinuo štrajk glađu, danas saslušan u Tužilaštvu

Zdravstveno stanje Andreja, gej mladića koji je prethodnih pet dana štrajkovao glađu zbog nereagovanja policije i tužilaštva na policijsku brutalnost koju su on i njegova cimerka pretrpeli 14. februara, prekinuo je štrajk glađu zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. Nakon dvomesečnog odlaganja, mladić je danas saslušan u Tužilaštvu.

Danas je Andrejevo zdravlje postalo toliko ugroženo da je, kada smo ga posetili zajedno sa aktivistima iz Beograd Prajda i predstavnicima institucija, bilo izvesno da je neophodno da dobije hitnu medicinsku negu, te je pristao da mu pozovemo hitnu pomoć„, objavila je juče organizacija Da se zna koja od početka prebroditelju pruža pravnu i psihološku podršku.

Ova organizacija je pozvala javnost da Andreju pruži podršku danas u 9:15 minuta ispred Prvog osnovnog javnog tužilaštva, pred saslušanje koje se danas održalo posle dva meseca odlaganja da prebroditelj da iskaz o dešavanjima 14. februara.

Andrej je, kako prenosi Da se zna, na saslušanju ponovio tvrdnje iz krivične prijave o nasilju koje je doživeo, a koje je ova organizacija podnela još pre dva meseca.

Tužiteljka je najavila nastavak predistražnog postupka i dalje preduzimanje pravnih radnji u ovom postupku„, saopštila je Da se zna.

Ispred Tužilaštva se medijima obratio prebroditelj, koji je izjavio da će prekinuti štrajk glađu, ali da će borbu nastaviti, te pozvao sve da mu se pridruže u borbi za pravdu.

Obradovićev pravni zastupnik, advokat Miloš Janković, rekao je za N1 da postoji veliki problem kada su u pitanju prijave građana za zlostavljanje policije.

Tužilaštva pokazuju neblagovremeno, neefikasno i nedelotvorno postupanje. Građani se saslušavaju često i posle šest meseci, ne sprovode se sve one radnje koje bi bile neophodne da se utvrdi da li je došlo do zlostavljanja ili ne. Tužilaštva su se često opredeljivala da se odbacuju krivične prijave“, rekao je Janković, prenosi N1.

Usled ugroženog zdravlja, mladić je danas prekinuo štrajk glađu, te će, kako je istakao, nakon današnjeg saslušanja „borbu nastaviti na drugi način“. On se javnosti obratio i putem svog Instagram profila Hunger Strike, gde se zahvalio svima na podršci.

Hvala svima na lepim porukama, nemam snage da odgovorim na sve pa vam se ovde zahvaljujem svima. Štrajk sam danas zvanično prekinuo nakon saslušanja u Prvom OJT. Borba se svakako nastavlja, sada svi lepo da se naoružamo ne uniformama i pištoljima, nego istinom i pravdom i da se potvrudimo da ubuduće počinioci nasilja (ko god oni bili) ne mogu biti povlašćeni i uživati u imunitetu od zakona„, naveo je mladić i istakao da će se u narednom periodu povući iz javnosti.
Sada se malo povlačim, da povratim snagu i da nastavim borbu na drugi način. Ne samo za mene, nego za sve nas, jer poenta je ta da bez obzira da li je neko član ugrožene zajednice ili ne, svi mi smo samo ljudi, od istog materijala i od iste prašine. Tužno je što sam morao da se odlučim na potez štrajka glađu i izvinjavam se svima vama koje je ovo lično pogodilo. Možda još uvek nismo dovoljno jaki da iskorenimo nasilje, ali jesmo dovoljno jaki da omogućimo da počinioci istog budu procesuirani u skladu sa zakonom. Idemo malim koracima, kako bi ostvarili sve veće. Sloboda ili ništa„, napisao je danas prebroditelj na svom profilu Hunger strike.

Podsećanja radi, pre dva meseca organizacija Da se zna organizovala je konferenciju za štampu povodom, kako navode, najstrašnijeg slučaja nasilja prema LGBT+ osobama sa kojim su se susreli, kada su , kako navode, 14. februara policajci upali u stan dve mlade lgbt osobe, radi pretresa, a tom prilikom ih fizički maltretirali i seksualno zlostavljali. Nakon toga održan je protest u Beogradu zbog odbacivanja optužbi od strane policije, a zbog dugog nereagovanja policije prebroditelj se odlučio na štrajk glađu. Zoomer je ispratio sve korake, detaljnije možete čitati na ovom linku – a pratićemo i nastavak procesa i epilog slučaja.

Naslovna fotografija: N1, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još