Prebroditelj homofobičnog policijskog nasilja stupio u štajk glađu

AO, prebroditelj homofobičnog policijskog nasilja za koje tvrdi da se dogodilo u njegovom stanu 14. februara, nakon dva meseca nereagovanja od strane policije i istražnih organa odlučio je da stupi u štajk glađu.

Podsećanja radi, organizacija Da se zna je pre dva meseca održala konferenciju za medije povodom ovog slučaja, a kako je za Zoomer objasnio pravnik ove organizacije Bojan Lazić, podneta je krivična prijava protiv dva policajca za zlostavljanje, mučenje i druga krivična dela. Nakon što je policija odbacila optužbe, održan je protest u Beogradu na kome je govorio i prebroditelj, kao i njegova majka, a najavljeni su i dalji koraci o kojima je takođe Bojan Lazić govorio u našem podcastu.

Pre nedelju dana, prebroditelj je podelio svoju ispovest sa javnošću u kojoj je govorio o psihičkim traumama koje još uvek ne može da prebrodi jer slučaj nema svoj epilog, a juče je doneo odluku da stupi u štrajk glađu koji će trajati do ispunjenja zahteva.

Ovu odluku nisam doneo preko noći i nisam je doneo lako ali nažalost mi nije ostavljena druga opcija za borbu. Želim da ovo bude opomena i poziv nadležnim institucijama za hitne reakcije povodom slučaja koji se desio 14. februara u Beogradu„, navodi se u saoštenju koje je ovaj mladić dostavio medijima, a u kome još jednom podvlači da su policajci koje tereti za ovaj slučaj njega i još jednu osobu „psihički, fizički pa potom i seksualno zlostavljali tokom pretresa u njihovom stanu“.

Mladić navodi da će štrajkovati glađu sve do ispunjenja njegovih zahteva, a tu su: krivično gonjenje i udaljavanje sa radnog mesta policajaca Dubravka Despotovića i Strahinje Vukovića, koje optužuje za zlostavljanje (o čemu postoji i iskaz predstavnika organizacije Da se zna koji su podneli krivične prijave protiv ovih lica), zatim identifikacija i udaljavanje sa radnog mesta svih NN lica koja su učestvovala u zlostavljanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju, kao i identifikacija i udaljavanje sa radnog mesta NN tehničara u ustanovi Laza Lazarević zbog lažnog predstavljanja i odbijanja pružanja hitne medicinske pomoći i uvredljivih komentara praćenih homofobijom.

Kako biste se vi osećali znajući da neko ko vas je na ovaj način ponizio i zlostavljao i dalje sedi na svom radnom mestu i nastavlja svoj život bez bilo kakvih poslovnih, moralnih ili zakonskih posledica, dok vi ne možete da nastavite svoj život usled bola i traume koja su vam nanela ta dva lica, zajedno sa celom smenom interventne i specijalne jedinice i celom smenom MUP-a Novi Beograd?„, pita mladić u saopštenju i naglašava da do današnjeg dana nije kontaktiran povodom napretka slučaja ili eventualnog davanja izjave povodom svega navedenog.

Mladić je pozvao medije i javnost da prate slučaj jer se oseća da nema drugih načina borbe.

Takođe želim da naglasim da ovo ne radim samo zbog mene, radim ovo zbog mnogih drugih sličnih meni, koji su prežveli isti tretman raznih institucija i koji su ostali u tišini. Radim ovo za sve nas jer ja nisam neko ko će ćutati. Ne plaše me pretnje niti gotovo svakodnevna zastrašivanja, naprotiv, sa tim poduhvatima sam i doveden do momenta gde moram da uradim ovaj samopovređujući akt kako bi pravda bila zadovoljena“, zaključuje mladić u saopštenju.


DA SE ZNA: DUBOKO SMO ZABRINUTI ZBOG OVE ODLUKE

Organizacija Da se zna, koja od početka prati slučaj i koja je obezbedila pravnu i psihološku podršku prebroditeljima, iznela je u saopštenju „duboku zabrinutost zbog toga što je prebroditelj ovog slučaja danas pokrenuo štrajk glađu“ i istakla da ne može da podrži ovakav vid protesta.

Ovim putem želimo da istaknemo da, iako delimo zabrinutost zbog sporog reagovanja institucija na slučajeve nasilja i diskriminacije, ne možemo podržati ovakav vid protesta, niti bilo koji vid ponašanja koji ugrožava zdravlje i život prebroditelja. Štrajk glađu, iako izražava duboku frustraciju i očaj zbog nedostatka adekvatnog odgovora institucija na zločine iz mržnje, jeste samodestruktivan čin, koji nikako nije rešenje i može imati ozbiljne posledice po zdravlje i dobrobit pojedinca„, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Da se zna ističe da je protiv policijskih službenika koji su učestvovali u nasilju podneta pritužba Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a i krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, kao i da je obavešten Zaštitnik građana i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, te dodaju da se u ovom trenutku vodi predistražni postupak protiv policijskih službenika, a paralelno sa postupkom u Tužilaštvu, postupke protiv policijskih službenika vodi MUP, a svoj postupak je pokrenuo i Zaštitnik građana.

Svesni smo da je sporost ovih procesa naterala prebroditelja na ovako ekstreman korak, zbog čega apelujemo na sve institucije da adekvatnije i efikasnije obavljaju svoj posao, kako bi pravda mogla da bude zadovoljena kroz sistemska i institucionalna rešenja„, poručuju iz Da se zna.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još