Zašto je važno da misliš o mentalnom zdravlju

O temi mentalnog zdravlja sve više se govori, ali opet – ne dovoljno. Svakodnevni stres u školi, poslu, fakultetu… utiče na mentalno zdravlje mladih, zbog čega se sve više mladih odlučuje da potraži pomoć psihoterapeuta. Ono sa čim se prvo susretnu je – nedostatak informacija i stigma.

Upravo iz tog razloga, mladi okupljeni oko projekta koji sprovodi Divac fondacija sa partnerima snimili su serijal o mentalnom zdravlju u kome su pričali, upravo sa mladima – o njihovom odnosu prema ovoj temi, razlozima za posetu psihoterapeutu i benefitima koji su imali od ove odluke.

Serijal je otvorio mladi glumac Andrej Jemcov, koga publika prepoznaje po ulogama u domaćim serijama „Dinastija“, „Ubice moga oca“ i „Zaprati me“, koji je svim mladima poslao važnu poruku koju prenosimo i u ovom tekstu:

A evo šta kažu sami mladi – na prvom mestu, naglašavaju da je psihoterapija bila neprocenjivo važno iskustvo za njih u ključnim životnim momentima.

Nakon jednog teškog perioda su mi preporučili prijatelji da odem i nisam se pokajala. Bilo mi je zapravo vrlo edukativno i vrlo mi je pomoglo da prevaziđem neke svoje probleme„, istakla je Nataša, studentkinja kineskog jezika.

Njen stav deli i Filip, diplomirani fizioterapeut, koji je u svojoj okolini ima mnogo ljudi kojima je psihoterapija bila od velike pomoći.

Moji prijatelji idu na psihoterapiju i oni kažu da im to puno znači. Ono što sam ja mogao da primetim je da su mnogo ispunjeniji, mnogo smireniji u razgovorima. Tako da mislim da ima jako dobar uticaj“, ističe.

Da li su ovo samo izdvojeni primeri, ili se situacija zaista menja, upitana je Željana, master studentkinja upravljanja ljudskim resursima, koja navodi da je situacija danas daleko bolja nego ranijih godina.

Verujem da je kriza sa kovidom dosta uticala za to, s obzirom na to da smo svi bili zatvoreni i da je to dosta uticalo i oštetilo naše mentalno zdravlje globalno. Tako da verujem da je to bio podstrek za mlade da se otvore ka temi mentalnog zdravlja„, objašnjava Željana.

Ipak, niko od njih ne negira da je ova tema još uvek tabu i da je potrebno dodatno raditi na popularizaciji teme mentalnog zdravlja kod mladih.

Generalno mislim da se jako dugo ćutalo o toj temi i da mladi još uvek nisu upoznati sa svim benefitima koje možemo da dobijemo od psihoterapeuta„, završava Sara, diplomirana inženjerka informacionog inženjeringa.

A ŠTA SU SVE MLADI REKLI O MENTALNOM ZDRAVLJU, POGLEDAJTE U CELOM VIDEU:


Kampanja je realizovana u okviru regionalne inicijative „Youth 4 Inclusion, Equality & Trust“ (Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje) koju realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac i Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji, u saradnji sa UNDP Srbija, UNESCO i UN Women, uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još