Podcast MLADOST s1:e13 / Luna Lu / Zoomer

U današnjoj epizodi, razgovarale smo sa Suzanom Zlatanović, koja nam je svima poznata pod svojim pseudonimom – Luna Lu. Sa Lunom smo pričale o tome kako se neke stvari u životu, pa i počeci, dešavaju slučajno, kako se formati menjaju, a ideje i entuzijazam ostaju isti. Luna nam je otkrila deo svog luna parka, ali i pokazala svoje supermoći u nemoći.

Razgovor smo otpočele neizbežnim osvrtom na trenutnu krizu, koja nam je ostavila mogućnost da putujemo jedino u sebe, služeći se introspekcijom. Luna smatra da ova godina sa sobom donosi veliku promenu paradigme, da svet verovatno nikada neće biti isti, ali da nas je 2020. naučila da smak sveta verovatno neće izgledati onako kako ga zamišljamo. Period samoizolacije, Lunu je “uradio na slova” i pružio priliku da se bavi stvarima koje najviše voli, a koje je obično mrze, poput pisanja. Tako je Luna, kao naša heroina mladosti, otkrila koju supermoć svaki heroj u ovakvim okolnostima treba da poseduje – empatiju i solidarnost.

“Ja ne želim da imam moć da čitam ljudima misli, jer bih možda ostala najusamljenija osoba na svetu”

Luna je verovala da će svoju karijeru graditi u pozorištu, obzirom da je po obrazovanju pozorišna producentkinja i organizatorka. Onda se, kako sama kaže, zaigrala televizijom. Početni plan nije uključivao bivanje ispred kamere, niti je želela da postane poznata i slavna. Ceo proces stvaranja, igranje iza kamere, slaganje kockica i spremanje finalnog proizvoda, za Lunu je predstavljao najuzbudljiviji deo posla. Međutim, planovi se menjaju, pa smo tako dobili priliku da je gledamo u raznim formatima, sve dok se nisu dogodile velike promene na medijskoj sceni. Televizija na kojoj je radila  B92, dobila je nove vlasnike i novi menadžment, koji donosi odluku da Lunu skloni sa malih ekrana, iz seksističkih i uvredljivih razloga.

“Meni je ta odluka bila jako bolna, jer sam mislila da će mi neko oduzeti najdražu igračku. Bila sam u fazonu – ja čak ne moram ni da se vidim, samo želim da nastavim da se igram rečima I slikom”

Srećom, njena igra se nastavila, samo u drugom formatu, pa tako svoju emisiju Talija vidi kao put ličnog isceljenja. Trenutno, na Novoj S imamo priliku da se gledamo njenu uzbudljivu vožnju Luna parkom, krstarimo Beogradom i otkrivamo ljude i priče koje nas, baš kao i sama Luna, podsećaju koliko šaren svet može da bude.

Luna je, u skladu sa imenom i konceptom našeg podcasta, sa nama podelila sliku iz – mladosti. Fotografija je nastala osamdesetih godina, vidimo mladu Lunu fotografisanu na nagovor prijatelja Uroša Đurića, na Čuburi, koje više gotovo i nema, ali su bunt i njihovo prijateljstvo opstali.

“Tu nisam još ni punoletna, a već sam stekla prijatelja za ceo život”

Osvrnule smo se i na položaj žena u medijima, koji Luna smatra bolnim, teškim i nepravednim. Tokom svoje karijere trpela je mnoge uvrede i maliciozne kampanje, koje su uticale na njen privatan život. Kako kaže, kada je bila u dvadesetim godinama, to joj je bilo zanimljivo, sada je iscrpljujuće.

“Kada čujem kako sam izdajica jer radim na tom i tom mediju, sada već počinje da me boli”

Luna je sa nama podelila prvu pesmu za koju je pomislila da je namenjena upravo njoj, pesmu Šarla Akrobate koja se nalazila na prvoj ploči koju je ikada kupila. Osim muzike, Luna je u našem razgovoru podelila još mnoštvo zanimljivih detalja, koje možete preslušati u našoj trinaestoj epizodi.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još