Od početka godine u Srbiji ubijeno 11 žena

U prvoj polovini 2021. godine, prema najnovijim podacima, u Srbiji je ubijeno 11 žena u porodičnom i partnerskom nasilju.

Ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 21. juna uručila je ugovor za finansiranje projekata osam organizacijama civilnog društva koje pružaju usluge SOS telefona, u vrednosti od 40.000 dolara i tom prilikom izjavila da je od početka godine 11 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, a da je 14 dece ostalo bez majki.

Rekla je i da je potrebno da se o ovom problemu govori „od malih nogu”, da se pošalje poruka da nema nasilnih i neravnopravnih, nego se to postaje, te da samo „zajedničkim radom” možemo učiniti borbu protiv nasilja nad ženama efikasnijom.

Pandemija dodatno pogoršala stanje

Fransis Pikap, predstavnica UNDP u Srbiji na uručenju rekla je da je tokom pandemije korona virusa 30 odsto više žena prijavilo nasilje, ali da „i dalje imamo slučajeve kada se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći”.

Zorana Mihajlović u aprilu ove godine izjavila je da je svaka druga žena u Srbiji trpi neki oblik nasilja- fizičko, psihičko ili seksualno.

Sa jedne strane političari i političarke na vlasti šalju poruke podrške, daju novac za projekte, prave strategije, pokušavajući da podstaknu žene da prijave nasilje nadležnim institucijama, dok sa druge strane svedočimo kroz šta prolaze one koje to i učine – Marija Lukić, koja je u Srbiji pokrenula priču o seksualnom uznemiravanju žena prijavivši tadašnjeg predsednika opštine i najmoćnijeg čoveka u svojoj opštini Milutina Jeličića Jutku, Milena Radulović, koja je prijavila svog bivšeg profesora glume Miku Aleksića za seksualno uznemiravanje, Danijela Štajnfeld, o kojoj tabloidi neprestano pišu od kada je u intervjuu za Insajder ispričala da ju je silovao glumac Branislav Lečić. Žene koje su javno istupale često su govorile o neadekvatnoj brizi institucija, kao i stigmatizaciji kroz koju u društvu prolaze nakon što se odluče na taj korak.

Tišina u priči o sumnjama na pedofiliju u Jagodini još jedan je od dokaza kako ta borba funkcioniše u praksi. Insitucije u Srbiji prečesto ćute kada su ljudi na pozicijama moći optuženi za nasilje prema ženama i to mora da se promeni da bi se žene ohrabrile da prijave nasilje.

Photo credit: Andrea Piacquadio from Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još