Novogodišnji programi: Od Breninog ZAM-a do decenijskog okršaja Cece i Jece

Nova godina kuca na vratima, čaše gore svi – čaše gore svi!
Lagaćete ako kažete da baš NIKADA niste ni jednu Novu godinu dočekali uz Pinkovo/Grandovo/ pa čak i RTS-ovo novogodišnje veselje. Bilo da ste gledali ovo šarenilo jer su vaši roditelji ili društvo okrenuli taj kanal ili ste uz porciju ruske salete želeli da znate šta je Lepa Brena ove godine „navukla na sebe“ ili nema ponoći bez „da si moja devojčica, živela bi ko kraljica“, jedno je sigurno – niste ga propustili.

Zato je vreme za jednu „rekapitulaciju“ što bi eurosongovci rekli! Ovo je moja kratka, kritička evolucija novogodišnjih programa od 1994. (sa malim preskocima – jer 28 emisija je zaista mnogo, čak i za mene fanatika). Stoga osvrnućemo se na najvažnije momente ovog epohalnog prazničnog programa za sve uzraste, jer vršnjaci devedestih, odrasli smo uz ovo!


MISLIM DA JE PRETEČA! – FOLKMETAR (1994)

Šansu da provirimo kroz ovu „grandioznu arhivu“ dugujemo YouTube kanalu Snežane Babić Sneki. Zanimljivo je da je godine koje je nastao Pink i ZAM, na RTS-u već postojalo nešto što se zvalo Folkmetar. Kako sam se rodio 1996. nažalost, nisam mogao da prisustvujem ovom šarenilu „uživo“. I was today years old (što bi rekli mladi TikTokeri) kad sam otkrio ovaj zanimljivi koncept i jedva čekam da vam prepričam.

Dakle, imamo dve ekipe:
– Bele (Dragana Mirković, Mira Škorić, Lepa Brena) i
– Žute (Sneki, Miroslav Ilić, orkestar Bokija Miloševića).

U novogodišnjoj noći, ove dve ekipe se nadmeću u pevanju. Postoji čak i zajednički džingl na kraju koji slavi i žute i bele, a ujedno najavljuje i 1995. godinu. Morate priznati da se ovo dosta razlikuje od novogodišnjih programa na koje smo navikli. Današnji novogodišnji programi uglavnom imaju defile muzičkog opusa svakog od autora uz miks starih novih i pesama. Ovaj doček 1995. godine čini se bar malo drugačijim i interkativnijim. Iako je na kraju (spoiler alert!) žiri odlučio da nema pobednika i da su obe strane spremne za novu 1995. godinu, opet postoji nekakav osećaj da postoji zdrav takmičarski, praznični duh. Pogledajte ovo veselje, pa se uverite i sami!

Posebno bih izdvojio kako publika belih zajednički peva „Ne spavaj mala moja muzika dok svira“, a žutih „Pevam danju, pevam noću“ na 39:50!

Folkmetar, youtube printscreen

ZABAVA MILIONA – novogodišnje pesme devedesetih

Svi koji smo duboko ugazili u dvadesete, sećamo se da je pre Grand Show postojao takozvani ZAM (manje poznatno pod punim nazivom „Zabava miliona“). Trenutno mi je jako teško da iskopam novogodišnje emisije ZAM-a, ali veoma su slične bilo kom Pinkovom prazničnom programu. Međutim, ono što je svakako karakteristično za ZAM (a kasnije i Grand) su originalne novogodišnje pesme. To je dokaz da bez Kebe (sa ili bez grča u nozi), nema Nove Godine!

Pa kaže „Nek se čuje pesma narodna, nek sa nama svako zapeva“. Podsetite se jedne od poznatijih novogodišnjih pesama iz kasnih devedesetih.


GIRL POWER – Novogodišnji šou Lepe Brene (2002/3)

Ako ste mislili da je ovogodišnji momenat Anastasija ft. Ceca nov koncept, slagali su vas! Jugoslovenska Madona, ma šta god ljudi rekli, izvrstan je producent. Novogodišnji šou Lepe Brene, ma koliko bio self-absorbing uključuje i nastupe: Jelene (iz Zane), Tijane Dapčević, Romane i Leontine. Naravno, ovaj show je daleko od monotonog. Ovo je npr. jedinstvena prilika da čujete Romanu kako peva „Sanjam“ ili Lepu Brenu kako peva „Kad mi gore obrazi“. Priznaću da mi ovakav miks i te kako prija i da je osvežavajući u odnosu na tradicionalna Grandova/Pinkova narodna veselja.

Ovaj šou ima i pesme na engleskom, među kojima bih posebno izdvoio ABBA momenat, gde devojke pevaju „Money, Money, Money“ i „Super Trooper“ u girl empowering fazonu, daleko pre nego što je snimljen prvi „Mamma Mia“ mjuzikl sa Meril Strip i ženskom ekipicom. Posle recite da nas Brodvej i Holivud ne kopiraju! (premotajte na 1:30:30)


Istorijski trenutak – Grand više nije Pink! (2010te)

A sada, jedan fast forward na 2014. i istorijski momenat kada je raskinut ugovor između Granda i TV Pink. Saša Popović prebacuje većinu svojih programa na kablovski Grand TV, a sam Grand Show je prešao na TV Prva. To je naravno i te kako uticalo na novogodišnje programe. Ova epoha u istoriji novogodišnjih programa se drugačije zove i „KOME CECA?“.

Ako ste pomno pratili ovaj period poznatiji kao Cecina Renesansa (nakon Ušća 2 – 2013) izgledalo je kao da je Ceca bila na svakom novogodišnjem programu. Naravno, to se ne može toliko simplifikovati, ali kako ne bismo ulazili u detaljne spekulacije, reći ćemo samo da je Ceca posetila jednako Pink i RTS, a nećemo zaboraviti i njen skorašnji comeback Grandu kao članice žirija Zvezde Granda. Naravno ovaj throwback koji je uticao na poslednje dočeke, proslavićemo tradicionalno uz trubače.


Sparta vs Atina – Ceca vs Karleuša (2020te)

Možda su se antički ratovi završili (sem kada je u pitanju otimačina muzejske baštine), možda treći svetski rat nikada neće doći (sem u medijima), a hladni rat će se zauvek obnavljati. Ono što je konstanta estradne scene (a utiče i na novogodišnje programe), upravo predstavlja rat Cece i Karleuše. Možda su prešle sa faze ofanziva:defanziva i sudskih postupaka na hladni rat (drugim sredstvima). To nam daje slobodu da prokomentarišemo da su se pop-folk ikone menjale sa novogodišnjim oružjima u poslednje dve decenije, te možemo izdvojiti sledeće:

No, kako je ovo Nova Godina, ne bi trebalo ove stvari posmatrati u svetlu sukoba. Možda je ovo zaista kompromisno rešenje za mnogobrojne fanove obe izvođačice. Svakako se možemo složiti, da makar scenografski gledano, dve popularne pevačice su prevazišle očekivanja.

U tom svetlu vam čestitam i ja Novu 2022. Više smeha, druženja, puno zdravlja i (opštenarodnog) veselja na svim kanalima u svim žanrovima. Na kraju dana, nova godina upravo treba da predstavlja to – veseo i nezaboravan početak sledeće.

Dobro došli u 2022. u svremenom hitu prvog meseca u godini!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još