Zoomerove top liste: Filmovi godine

Uz top listu muzičkih uspeha, ova lista će možda biti najkontroverznija. Razlog? Naši Nemanja I Paša se umalo nisu fizički obračunali tokom procesa biranja filmova. Palo je nekoliko “veto-a” (I uvreda). Ali, nakon dugačkog sastanka, top lista je skrojena. Ovo su filmovi koji su, barem nama, obeležili godinu.

5. Spiderman: No Way Home

Visoko peto mesto zauzima do sada najuspešniji film u Spajdermen franšizi. Paša, ogroman Marvel geek, pogledao je film i nije bio nešto preterano oduševljen. Da, film je odličan, nemojte pogrešno da me shvatite. Ali nekako je prežvakan. Radnja je provučena kroz formulu “superherojskih” filmova, sa dooosta “fan service” momenata. Pašin “geek out” momenat je bio kada se na ekranu pojavio Daredevil. Iako nije imao zapaženu ulogu, bilo je lepo videti tu referencu na stripove.

Ostalo? Sve je bilo očekivano. Film je poslužio kao “trip down the memory lane”. Bez preteranih spojlera, film je prosečan Marvel. Daleko je bolji od nečega poput Eternals-a, ovo nije hejt filma. Samo ono, očekivao sam daleko više. Multiverzum se (još uvek) nije desio. Moraćemo da sačekamo novog Dr Strejndža.

4. Kelti

Za sve koji su odrastali 90ih, ovo je nostalgično vraćanje u vreme sakriveno od ratova, paralelni univerzum kojeg se mnogi sećaju, ali kog ne mogu opisati zbog svih značajnih događaja. Debitantski film Milice Tomović u kom se pojavljuje I naša Dejana Dexi Stošić nosi jake poruke o odrastanju I životu tokom jedne od najgorih decenija u istoriji ovih prostora.

3. Nebesa

Srđane Dragojeviću, hvala ti. Da, moguće je biti hrišćanin I levičar. Da, moguće je biti dobar čovek I ateista. Ne moram da kažem da je moguće biti loš čovek I vernik. Sve ove teme Dragojević istražuje u novom filmu, koji je po Pašinom skromnom mišljenju jedan od najznačajnijih u njegovoj karijeri. Ako ću po nečemu pamtiti ovog reditelja, to će biti ovaj film. “Nebesa” je ostvarenje prepuno simbolike, kritike I poruka nade. Ko je šizofreničar u ovom društvu? Gojko ili vlast? Ostaje na nama da zaključimo. Ako ovaj film ne pogledate, znajte da ste propustili PUNO toga.

2. Toma

Najverovatnije najveći srpski film 21. veka. Ovo ne piše Nemanja, ovo piše Paša, hejter nad hejterima I samoproklamovani snob. Čak je I on uvideo koliko je ovaj film značajan. Kako je jednom prilikom Asja Krsmanović rekla u intervjuu koji je dala za Zoomer, ovo je film za “pjevanje I plakanje”. Ne znamo za Vas, ali naš Paša je I pevao I plakao. Da, svesni smo da su neki događaji izmenjeni ili izmišljeni za potrebe dramatičnosti u filmu, ali nas to nije sprečilo da ridamo na sav glas u prepunom bioskopu.

1. Dine

O. Moj. Bože.

Toliko filmova smo izbacili sa ove liste, jer smo se trudili da pišemo o filmovima koji su bili uticajni I značajni. Pašu duša peče što u konačni izbor nije ušla “Francuska depeša” Vesa Andersona. Ali je zato njegov favorit zauzeo prvo mesto. Dine su film koji predstavlja budućnost filmova. Značaj ovog filma ogleda se u dimenzijama u kojima se taj film posmatra. Gledali smo ga u 3D izdanju, ali postoje još neke dimenzije ovog ostvarenja koje je jako teško opisati. Prvi put u životu, dežurni filmofil Paša osetio je film celim svojim bićem. Kada Pol koristi “glas”, sposobnost koja lomi I prekraja volju drugih ljudi, strujica proleti kroz kičmu čitave bioskopske sale.

Još jedan utisak koji nam je ostao nakon gledanja ovog filma jeste njegova veličina. Film je ogroman. Pejzaži, radnja i gradnja likova su prosto enormni. Kao neko ko je čitao “Dine” osećam da nam se spremaju još minimalno dva nastavka. Uz “Nebesa”, “Dine” su jedini film koji su Marta I Paša ocenili čistom desetkom. Razlog zašto su “Dine” broj 1 jeste inovativni pristup kinematografiji I potencijal koji ova franšiza može imati. Na korak smo od toga da ovu franšizu poredimo sa najvećim sci-fi filmovima I serijama, poput “Ratova Zvezda” ili “Zvezdanih staza”.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još