Da se Squid Game snimao u Srbiji igrali bi…

Negde između fanova korejske kinematografije i Netflix bindž-vočera sam se zadesio i ja. Odgledao sam do kraja popularni ( a po nekima i izvikani) Squid game. Ima tu dosta mesta i za pohvalu i za kritiku, ali čini mi se da smo svi mi podjednako uživali u igricama koje su pratile priču. Uz to, dosta nas nije moglo, a da se ne zapita: Koje srpske dečije igrice bi bile pandan, onima koje su pomenute u seriji?

Ne brinite, neću (mnogo) spojlovati radnju i likove, već ću se fokusirati na sam odabir dečjih igrica u seriji i njihove bliznakinje-igrice našeg detinjstva. Ovaj članak dugujem mojim prijateljima i porodici koji su me besumučno slušali i mozgali sa mnom, a za sistematičan opis igrica iz same serije dužan sam portalu Collider. Pa da počnemo!

  1. ,„Red light- Green light“: „ledenog čike“ ili „neka-bije“?

Verovatno Squid game igrica koja se najviše provlačila kroz mim sadržaje na internetu je upravo ona iz prve epizode – „red light – green light“!

U ovoj igrici predodređeno je iscrtano/ograđeno područje, jedan igrač (vođa) i ostali igrači. Vođa stoji na jednom kraju, okrenut leđima ostatku grupe. Vođa izgovara „crveno svetlo: zeleno svetlo, jedan dva…“, i od tog trenutka svi ostali mogu da se kreću. Međutim, kada vođa dođe do „tri“, svi moraju da se zaustave na mestu gde su se zadesili. Ako je neko uhvaćen u pokretu ili van obeleženog područja, ispada ili mora da se vrati na startnu liniju.

Na sličan način se igra i naša igra „ledenog čike„. Za razliku od korejske igre, u našoj verziji vođa  (tzv. „ledeni čika“) sme da se pomera i juri ostale igrače koje može da zaledi.  Ostali igrači mogu da odlede zaleđene saigrače, ako uspeju da se bežanjem od ledenog čike provuku ispod nogu zaleđenih saigrača. „Čika“ je pobedio ako zaledi sve koji su u igri. Po dogovoru, bira se novi ledeni čika i nastavlja se s igrom.

Pošto se ova igra po mnogo čemu razlikuje od korejske, važno je pomenuti i domaću igricu „neka-bije“ u kojoj vođa izgovara „neka-bije“ i ime saigrača koji će loptom gađati ostale. Svi stoje u krugu oko lopte i čekaju vođu da izgovori ime. Čim čuju ime svi mogu da pobegnu dok prozvani saigrač ne dođe do lopte. Kada dođe i kaže ,,stop’’ ostali moraju da se zalede na mestu gde su stigli. Nakon toga, prozvani saigrač (bez pomeranja) sa loptom gađa željenog saigrača i ako ga pogodi onda taj igrač postaje novi vođa. Igra se usložnjava ako se dodele nadimci od strane vođe za koje znaju samo saigrač koji dobije nadimak i vođa.

Možemo reći da je korejska igra iz serije upravo kombinacija ove dve (bez lopte, naravno)!

Foto: SyFy wire i RUN 4 FFWPU from Pexels
  • Igle i medenjaci!

Možda je to zbog toga što je preciznost više deo azijskog mentaliteta nego našeg, ali moram priznati da mi je zaista bilo teško da pronađem domaći pandan sledeće igrice. 🙂

Naime, u seriji učesnici moraju da četiri različita oblika urezana u medenjaku precizno izrežu (krug, trougao, zvezdu ili kišobran). Naoružani samo iglom, igrači moraju da izrezuju oblike bez kršenja njihovog iscrtanog dizajna. Kreativni učesnici vlaže medenjak jezikom, bockaju, stružu, a oni najprecizniji pobeđuju.

Možda internacionalna bliznakinja ove igrice su one savremene bojanke sa tačkicama, kao i puzle koje se često kupuju deci kako bi razvijali strpljenje, preciznost, a pre svega koncentraciju. No, ja bih ipak želeo nešto tradicionalnije, zato ću se osvrnuti na domaće, dečje igre koje razvijaju strpljenje i koncentraciju.

Tu bih pre svega ubrojio poznatu igru sa kanapom „kolariću-paniću„, ali i igru sa kuglicama i pasuljem poput „mice„, kao i igre u pesku gde se što-šta iscrtava. Ništa manje nisu popularne ni razne igre sa kredama, ali ako poznajete neku sličniju ovoj korejskoj igri – pišite, jer bismo baš voleli da saznamo.

Ipak je naš mentalitet više „biseri i bajadere“ Viki Miljković, nego „igle i medenjaci“! 🙂

Foto: TripZila i Femina
  • Tug of war! – ko je jači, a ko pametniji?

Potezanje konopca (tug of war) je jedna od poznatijih dečjih igara, a ništa manje ne izostaje ni iz takmičenja fizičke spremnosti kod odraslih. Zvanična, jednostavna pravila ove igre se ne razlikuju mnogo od onih iz serije. Što bi rekli sa Vukajlije.com „Jedini sport u kojem pobednik ide nazad“! Ipak u ovoj igri ne mora nužno da pobedi jači, nekada je štos u strategiji „potezanja“.

Dva tima su podeljena centralnom oznakom na dva kraja dugačkog debelog konopca. Postoji samo jedno pravilo: povlačenje debelog užeta na stranu svog tima, da bi protivnički tim pao preko centralne oznake.

Ovu igru sretao sam na sportskim danima osnovnih i srednjih škola kod nas. Možda prilagođeniji, tako reći „uličarski“, „parkić version“ ove igre su jednostavna gurkanja u kome dva protivnika se drže za ruke u položaju lica, i bez korišćenja glave ili nogu moraju svojom težinom tela oboriti protivnika. Naslednik ovih igara za odrasle su tradicionalna obaranja ruke i rvanje.

Foto: Reddit i Yan Krukov from Pexels
  • Treba imati kliker za ove stvari!

Klikeri su tradicionalna, internacionalna dečja igračka, jer ostavljaju prostor za kreativnost i brojna pravila koje deca mogu sama smisliti. Kada ponestanu klikeri, to mogu biti obli kamenčići, plastelin/glina kuglice ili ukratko: bilo šta okruglo.

Tako su i u samoj seriji takmičari bili prepušteni da kreiraju svoja pravila i biraju igru sa klikerima. Zadatak je bio jasan: potrebno je bilo samo oduzeti sve klikere od protivnika.

Mnogi takmičari u seriji su se odlučili za igru par:nepar u kojoj je bilo potrebno samo posaviti određeni ulog (broj klikera koji se ulaže) i pogoditi da li protivnik u ruci ima paran ili neparan broj klikera. Par:nepar kao i „zima-zama-zum“ (papir-kamen-makaze) su česte igre iz dečjih dana za odlučivanje prvenstva u drugim igrama.

Poznata igra starijih generacija sa klikerima kod nas je i „na rošu“ (ko baci prvi u rupu kliker ili najbliže rupi je pobednik). Ovo igranje u „fulje“ ili „tapke“ ne izostaje za mlade 2000ih kada je bilo u pitanju i bacanje sličica, koje smo skupljali. Igra je za cilj imala da se na fer način izvrši razmena sličica (bilo fudbalera ili Digimona).

Foto: Vulture.com i Pavel Danilyuk from Pexels

5. Školice od stakla

U seriji Squid game, predstavljena je i rizična varijacija tradicionalne igre školice. Igrači moraju preći most koji na svakom „polju“ ima dva staklena kvadrata jedan pored drugog. Dok je jedan stakleni kvadrat kaljen i može da primi do dva igrača istovremeno, kvadrat pored njega je krhak i ko god skoči na njega pada u smrt. „Zabavni“ deo igre je da pogodite na koji kvadrat smete da stanete u roku od šesnaest minuta ili manje. Takmičari idu po prethodno odabranom redu, te oni na kraju imaju najviše šanse da prežive.

Tradicionalne školice koje smo igrali na trotoaru sa kredom, bile su zasigurno manje rizične. Na određenom broju iscrtanih kockica, bilo je potrebno doći do kraja. U osnovnoj varijanti postojala su polja na koja je trebalo skočiti sa dve noge ili samo sa jednom. Različite varijante nastale su usled dečje kreativnosti.

Popularne igrice sa sličnim pravilima kod nas bile su i igre lastiša, u kojima dve osobe drže lastiš a treća (ili više njih) preskaču. Verujem, da „nivoi“ u lastišu variraju od kraja u kom ste odrasli, ali princip je takav da je svaki sledeći nivo bio teži od prethodnog. Pitam se, kako bi se na lastišu snašla ekipa Squid Game-a?

Foto: UNILAD i Yugo.Nostalgia (Instagram)
  • ,,Igra lignje’’, ,,lozinke’’ i ,,kockice’’

Squid game (igra lignje) po kojoj serija i nosi ime, smatra se najsurovijom i najopasnijom. Usled popularnosti serije, strani mediji prenose da igrice iz serije (prevashodno igra lignje) nose povrede i rizike, što potvrđuju izazovi na tik-toku.

Igra se igra tako što se na tlu nacrtaju kvadrat, trougao i dva kruga (isti oblici koji se pojavljuju u celoj seriji). Osnovu igre predstavljaju dva tima koji pokušavaju da upadnu jedan drugom u prostor. Otežavajuće pravilo igre je to da ne možete dodirnuti ni jednu liniju i morate skakati jednom nogom na većini obeleženih područja. Naravno, igrači će se potruditi da usput padnete koristeći najsurovije, fizičke metode (kako ova igra nema ograničenja u tom pogledu).

Naivno je pomisliti da su deca na Balkanu „nežnija“. Pandan po surovosti igre lignje je naša igra lozinke. Igrači se podele se u dve grupe, i dogovore se koja grupa žmuri, a koja smišlja lozinku.  Grupa koja žmuri broji do deset, a nakon toga juri drugu grupu. Grupa koja beži treba da smisli reč čiji broj slova odgovara broju igrača u grupi tako da svako uzima za sebe po jedno slovo ( u svetlu Squid Game npr. pet članova grupe uzima reč L-I-G-Nj-A). Grupa koja juri svim metodima se koristi da sazna slova lozinke od članova koji beže. Što se duže ćuti za lozinku to je igra zabavnija, a što je fizički prostor veći to je igra izazovnija. Potencijalni ,,problem’’ sa igrom lozinke je taj što kao i u igri lignje se mogu koristiti sve metode, pa od naivnog golicanja i štipkanja, obićno se završi tučom, povredama, bacanjem na pod i tome slično. Zato je važno uspostaviti makar neka osnovna pravila. Ipak, zbog velike slobode, ova igra nam je svima bila posebno zabavna.

Sa druge strane, možda sličnija igra onoj iz Squid game (ali manje surova) bi bila igra kockice. Polje se iscrtava jednostavnije nego u igri lignje: svako iscrtava svoju kockicu kredom istih razmera, ili se jednostavno koriste kockice koje su već određene na nekom polju (npr. pločnici na igralištima). Svaki od igrača se nalazi u svom polju („kockici“) odvojen prethodno postavljenom linijom od drugog igrača. Igrači se dobacuju loptom, uglavnom nogama i rukama (pretežno fudbalerski) ali loptica sme samo jednom da upadne u polje igrača  (slično kao u tenisu). Ukoliko igrač nakon jednog upada ne uspe da vrati loptu igrač koji je uputio loptu osvaja jedan poen. Igra se obično do 20 poena u rundama.

Foto: SHL.com i Allan Mas from Pexels

Koja od ovih igara vam je bila omiljena, a koja i ne baš? Da li znate još neku igru ili postoji neka, dečja igra kojoj se posebno radujete u pominjanoj drugoj sezoni ove hit serije? Šta mislite da li bi pobednik Squid Game serije uspeo u tome da je igrao lastiša, „kolariću-paniću“ ili lozinke? Pišite nam, jer jedva čekamo da saznamo!

Naslovna fotografija: Danas.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još