Nova generacija „Složne braće”

Nove generacije verovatno nisu imale prilike da se susretnu sa ovom kultnom TV serijom, ali oni „malo stariji mladi„ su sigurno imali prilike da isprate bar neku epizodu.

„Složna braća” su nastala 1995. godine u produkciji RTS-a. Radnja serije prati živote tri naroda (Srba, Hrvata i Muslimana) nakon završetka građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Iako su teritorije raspodeljene, jedan deo ostao je pod kontrolom Ujedinjenih Nacija, na kom se nalazi kafana braće Hemić u kojoj se odvija radnja svih sedam epizoda, koliko ima čitava serija. 

Naslovna pesma sa stihovima „u kafani složna braća, svi pošteni, normalno” ironično objašnjava ono što se zaista dešava unutar objekta, malverzacije i poslovne dogovore predstavnika sva tri naroda.

Šifra „dest upola, s lukom” je čuvena šifra koja se pominje u svim epizodama, a navodi na rešenje koje treba da promeni odnos snaga na Balkanu, sadržano u samo u jednom paketu.

Neki od prvobitne ekipe bili su Nele Karajlić, Vladimir Savčić Čobi, Davor Dujmović, Goran Sultanović, Žika Milenković, Zoran Cvijanović, Petar Božović, Seka Sablić, Nataša Ninković, Nikola Pejaković i drugi. 

Sada, nakon 25 godina, serija dobija svoj nastavak, a prikazivanje novih epizoda trebalo bi da krene na jesen pod nazivom „Složna braća – The Nekst Djeneration” u produkciji Telekoma. Prikazivaće se na Superstar televiziji, kao i još nekim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Neki od nove generacije „Složne braće” biće Nenad Okanović, Andrija Kuzmanović, Marko Gvero, Ljubiša Savanović, ali i oni iz prvobitne postave poput Nataše Ninković, Nikole Pejakovića, Dr Neleta Karajlića koji je i scenarista serije, u režiji Milorada Milinkovića.

Bile slično, ali i malo drugačije.

„Manje ili više naši mentaliteti su ostali isti. Ostali su isti zadnjih 300-400 godina, ali su se okolnosti malo promenile. Kafana je manje pod pritiskom Ujedinjenih nacija, više u nekoj svojoj demokratskoj atmosferi. Kafana je inače jedna od najdemokratskijih institucija“, ističe scenarista Nele Karajlić za RTS.

Vidimo da je ova 2021. godina nekako obeležena između ostalog nekolicinom rimejkova na stranom tržištu, a čini se da i kod nas kreće taj trend. Možda bude još ovakvih iznenađenja, pa se pitamo – koje biste još kultne serije voleli da vidite u novom izdanju? 

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još