(Ne-baš-tako) Pašina kuhinja e02: Riiiiiižotooooo!

Kako kaže narodna pesma, „SVE MOJE VIŠE NIIIJE MOJEE“. Da, prošli recept nije bio moj. Istinit je bio deo o mojim propalim snovima. Samo što nisam rekao, hteo sam više da budem poslastičar. Rudolf Van Vin je učinio svoje. Ali hej, Marta me uči polako da kuvam, istina je da jela ispadnu baš kul na kraju! MUŠKARČINEEEEEE! U Vaš arsenal za šarmiranje sada možete dodati novo oružije- rižoto a la… ala. Rižoto Ala.

Ala, zmaj, a ovo je baš zmajski dobro, kapirate? Ok, ‘ajmo na recept.

Iskreno, ne znam kako se ovo jelo sprema. Baš nisam samouveren i svako novo spremanje ovog jela je stres za sebe. Razlog za to, pored moje uznapredovale mladalačke demencije, jeste… pa da, u stvari to što sam dementan. Zaboravim redosled stvari, zaboravim u posudi u kojoj spremam. A opet, svaki put ispadne genijalno. Jedino što nikad ne zaboravim je:

PIRINAČ PRATI TRI PUTA!

Iskreno, ne znam zašto, ali Marta me je naplašila da mogu da umrem ako ne operem doooobro dobro pirinač. Tako da, ako nećete da umrete, perite pirinač.

Ja obično stavim pola kile pirinča, ali otprilike možete staviti šaku i po pirinča po osobi koja jede. To je ta neka drevna kineska veština određivanja mere.

Dakle, neophodne stavke za pripremanje ovog špecijaliteta:

Pirinač (lapo kile, udrite, neće se baci)

Meso (preporučujem neku piletinu, file pileća prsa, najjače je za ove stvari)

Šampinjoni, ako volite

KOKOŠJA SUPA U KOCKI x2 (najjači trik ikad)

So, vegeta, biberi, čili, muskatni oraščić, peršun… sve začine po ukusu, ali u principu ophodite se isto kao sa bolonjezama- s’igrajte se bre ljudi.

Meso iseći na kockice i začiniti. Možete marinirati u senfu, medu, kečapu, šta god Vam padne na pamet. Ja obično prekrijem mešavinom soli, mrvicu aleve paprike, ĐUMBIR (kad god pravim nešto sa mesom, uvek dodam đumbir), beli luk u prahu…

Potom meso poređati u neki pleh.

Uporedo sa tim, pirinač kuvati u otprilike dve litre vode u koju ste izmrvili dve kocke za supu. Dok se kuva, možete nakrkati i kari. Kari je toliko dobar začin, da ga možete stavljati u svim procesima. Ja ga lično stavljam i na meso, i posle ponovo kad pomešam pirinač i meso. Karija nikad dosta!

Kuvajte pirinač nekih 15-ak, 20-ak minuta. Nije poenta da ga skuvate skroz, već da ga „načnete“. Marta čak uopšte ne kuva pirinač, nego ga proprži. Ono, jeste brže tako, ali ja više volim da ga skuvam.

Potom tako divno začinjen pirinač venčate sa mesom u izabranom plehu, lepo promešate, dodate malo vode (pošto će se to krčkati u rerni), pleh prekrijete folijom i pravac u rernu na circa. 200 stepeni. Kad je gotovo? Iskreno nemam blage veze. Ako ste anksiozne lopte poput mene, proveravajte na svakih 10 minuta. Posle tri proveravanja bi trebalo da bude gotovo. Nemojte zagrevati rernu pre pečenja, rižoto ima neku posebnu draž ako se ubaci u hladnu rernu, pa se to polako zagreva. Ne znam, to je neki moj trik.

I tako se, muškarčine, pravi rižoto!

(Kao odjavni džingl, moram jednu blasfemiju da izjavim- ja ga naknadno u tanjiru zalijem i soja sosom i jedem uz ‘leba)

photos: pexels.com

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još