Evrovizija 2023: može li Luka da ponovi Konstraktin uspeh?

Ove nedelje počinje najočekivanije muzičko takmičenje u Evropi, a Srbija brani sjajno peto mesto koje je prošle godine zauzela Konstakta. U ovom trenutku se svi pitamo – može li Luka da ponovi njen uspeh?

Luka će nastupiti u utorak u prvom polufinalu koje se smatra težim jer se u njemu nalazi većina ovogodišnjih favorita. Sa druge strane, sam ulazak u finale ove godine i ne bi trebalo da bude preveliki zalogaj jer će proći 10 od 15 pesama. Kladionice nam predviđaju gotovo siguran prolaz jer smo na sredini – na poziciji sedam. U ovoj konkurenciji, to je odlično.

Ono što ne obećava jesu naše šanse u finalu. Naime, Luka se i tu trenutno nalazi na sredini – na poziciji broj 17, a posebno je problematično to što je to za nekoliko pozicija niže nego pre odlaska u Liverpul i objavljivanja snimaka sa probi. Dosadašnja praksa je pokazala da kada se to desi – ti učesnici uglavnom ne prođu dobro, dok sa druge strane – rast šansi nakon probi obično znači da će u finalu proći i bolje nego što kladionice pokazuju.

Na našem primeru govoreći, Konstakta nije imala brilijantne kvote u početku, ali kada je počela kampanju, gostovanja po Evropi i posebno nakon što su počele probe – njene šanse su rasle sa pozicije 15 konstantno sve do petog mesta u finalu. Još ekstremniji primer je Eleni Foureira koja je bila kritikovana i kojoj se nije predviđao ni prolazak u finale – a onda joj je nakon probi popularnost toliko skočila da je osvojila drugo mesto u finalu, tik iza višemesečnog favorita te godine – Nete iz Izraela.

Kod Luke je trend obrnut nego kod Konstakte– što se više bliži finale to su predviđanja gora. Nastup nije dovoljno zainteresovao evrovizijske fanove i u toj situaciji je malo verovatno da se dogodi veliki preokret u finalu. Najverovatnije je da će u finalnom skoru i biti otrilike na sredini, gde se Srbija u poslednje vreme uglavnom i nalazila – tamo gde su bili i Hurricane, Nevena Božović i gotovo svi ostali. Veće su šanse da ne prođemo u finale, nego da uđemo u najboljih deset, a ulazak u top5 ove godine nam je misaona imenica. Ako se ne desi neko čudo u polufinalu.

A ko je najveća konkurencija?

Lista je, zapravo, jako slična kao prošle godine.

Na prvom mestu je trenutno Švedska koju predstavlja jedna od najpopularnijih evrovizijskih pobednica – Loreen. Ukoliko pobede, Šveđani će se izjednačiti po broju pobeda sa Irskom, a Loreen bi bila druga osoba u istoriji sa dva evrovizijska trijumfa. Švedska je na korak do pisanja istorije.

Na tom putu, najveće šanse da im pomrse konce imaju Finci sa specifičnim energičnim nastupom i numerom koja je drugačija od svega što smo do sada čuli i videli na toj sceni. I to im je najveći adut, jer pesma koju donosi Loreen, kao i nastup, dosta podseća na ono što je pre deset godina donela sa „Euforijom”.

S obzirom na kvote, male su šanse da bilo ko drugi odnese pobedu. Kladionice su svake godine, kada je pobeda u pitanju – nepogrešive. Posebno kada su favoriti ovoliko dominantno na vrhu – šanse da pobedi Švedska su 39%, a Finska 24%, dok su svima ostalima šanse jednocifrene.

U borbu za top pet ove godine su krenuli Francuzi, a potom i Ukrajinci, Španci i Norvežani, koji poslednjih godina tradicionalno dominiraju u vrhu.

Zanimljivo je da je i ovo godina u kojoj su u top 10 favorita skoro sve zemlje iz „velike petorke” osnivača – pored Španije i Francuske u vrhu su i Italijani i Britanci, dok je jedino Nemačka malo niže, ali ne previše – na poziciji broj 15. Ranijih godina, „velika petorka” uglavnom nije imala uspeha, izuzev Italije, što pokazuje da su osnivači odlučili da „pojačaju svoju igru”.

Ko će biti novi „black horse” kao Konstrakta prošle godine – ostaje da se vidi. Niko se nije previše izdvojio na probama, tako da možda ove godine i ne bude nekih velikih iznenađenja.

A možda Moldavija ponovo napravi neki ozbiljan haos na sceni 🙂

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još