Misterija broja 56

Klikbejt od starta, znam. Misteriozni brojevi u pitanju su 56 i 57. Svakako, ovi brojevi, iako su jedan do drugog, toliko su različiti i zapravo suprotni. Jedan broj je vlast, drugi je opozicija.

20. decembra, Blic prenosi istraživanje javnog mnjenja agencije „Faktor Plus“. Rezultati tog istraživanja liče na propranu verziju rezultata prošlih parlamentarnih izbora, održanih 2020. godine. Prema istraživanju agencije „Faktor Plus“, SNS je „oslabio“ za oko 3%, SPS je bez koalicionih partnera na 9,3% (što je 1% „slabije“ u odnosu na rezultate parlamentarnih izbora na kojima je SPS izašao u koaliciji zajedno sa JS-KP-ZS). Ulogu koju je SPAS odigrao na prethodnim izborima po najnovijim istraživanjima odigrala bi „Srpska Stranka Zavetnici“ sa 3%. Jedine novine koje ovo istraživanje donosi jesu predviđanja da bi opoziciono orijentisane partije, ujedinjene u jednu kolonu pod nazivom „Ujedinjena Opozicija“, dobile 12%. Pored njihovog „uspeha“, agencija „Faktor Plus“ predviđa i 7% glasova koji bi otišli Zelenim strankama.

Samo dan kasnije, list „Danas“ objavljuje navode Dragana Đilasa u kojima tvrdi da opozicija u Beogradu ima 56% podrške. Bez navođenja izvora istraživanja, Dragan Đilas je rekao da opozicija realno na nivou Srbije ima tek nešto ispod 50% glasova, priznavši da je trenutno vlast „možda malo jača“ ali da se to može promeniti uz izbor pravih kandidata koji bi predstavljali opoziciju. Optimistično, gospodin Đilas izjavu završava porukom da će Beograd i Srbija slaviti 3. aprila.

Društvo nam je jako polarizovano. Više nema „ne znam, ne interesuje me“. Naravno, apstinenata će uvek biti, ali su oni danas opasniji nego ikada. To što Vam je hladno, poštovani čitaoci- to je takođe politika. Obe cifre su realne. Realne su i cifre 90% prema 10%. A u čiju korist? To možemo samo mi odlučiti.

Citirao bih, za kraj, našeg gospodina predsednika koji je hitno reagovao na navode Dragana Đilasa: „Izbori su jedino validno istraživanje“.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još