Gaslighting – gas, munja ili oba?

Da li ste znali da svi manipulišemo, svesno ili nesvesno, drugima? Onda, da li je više frapantno da isto činimo i sami sebi? 

Bilo mi je potrebno nekoliko sekundi da se saberem – shvatila sam da je epilog filma uveliko bio u toku, da je krajnje vreme da ugasim ekran na svom telefonu i nastavim sa svojim danom. Međutim – jedno pitanje ostalo je da lebdi u vazduhu, poput duha iz čarobne lampe. Dobro, više nalik profi iz lampe, budući da nisam dobila bilo kakvu ispomoć ili rešenje, već pitanje koje je urgentno zahtevalo odgovor. 

Koliko je verovatno da smo i mi žrtve manipulacije? 

Pošto je logično da govorimo o profi iz lampe, stigao je baraž novih pitanja koja su mahnito kovitlala po mojoj glavi. I to kakva pitanja – kao tornado koji ruši svaku prepreku pred sobom i iz korena vuče i najpostojanije drvo. U prevodu, došla sam do zaključka da je to figurativno drvo moje uverenje o pojmu manipulacije. Svaka nepogoda „čupa“ naše stavove iz korena. Ne vredi, posle tornada idemo da sadimo novo drvo. Drž’te mi fige da sledeće ne odleti u nebesa, gde ni sam Zevs neće moći da ga pronađe.

No, da se mi vratimo na temu – bez digresija. Lucidno ilustrovan film „The Girl on The Train“ režirao je Ribhu Dasgupta, gde glavnu ulogu nosi talentovana Parineeti Chopra, koja je verno oslikala protagonistu – devojku po imenu Mira. Mira je pravnica koja upoznaje svog budućeg muža, koji je u filmu predstavljen kao Shekhar, na venčanju svoje drugarice. Kako radnja napreduje, Mira saznaje da je ostala u drugom stanju, stoga ostavlja pravničke rabote i odlučuje da vodi miran život sa svojim suprugom (neću spojlovati, časna novinarska reč). Međutim, savršenu porodičnu sliku i sveobuhvatnu idilu iznenadno ruši sudbonosni događaj. Događaj koji, uzročno-posledično, dovodi do razvoda i koji ostavlja Miru devastiranom. Mira oseća da joj „tlo gori pod nogama“ i, nakon ozbiljne krivične optužbe, kao i žešće „nabijene“ krivice oko novonastale alkoholičarko-egzistencijalne krize, nastoji da odgonetne istinu.

Dakle, gde je u ovoj priči gaslighting? Kakav gas? Koja munja? Je l’ oba, možda? 

E pa, drago mi je što ste pitali, sada drum rolls –  Mira biva izmanipulisana da poveruje da je svojevoljno počela da vodi boemski život, no, to ne može biti dalje od istine. Budući da ne gazim svoju novinarsku reč, ne govorim više o plotu (ne o putu, već… filmski, da se zna). 

Šta se glavnoj junakinji, zapravo, dogodilo? Mira je postala žrtva gaslighting-a. Biću duh iz lampe (samo) ovaj put i ispuniti jednu umesto tri želje (nisam ovako sebična inače, dajte ljudi) i dati vam odgovor na pitanje nad svim pitanjima:

Šta je gaslighting?

Gaslighting predstavlja gas koji se stvara usled udara groma. 

Ne. Nadam se da niste ozbiljno shvatili. Čitajte dalje. 

Šalu na stranu, gaslighting predstavlja specifičnu i grubu vrstu emocionalne i mentalne manipulacije. Zlostavljač tera svoju žrtvu da vodi monolog sa sobom, a isti ide otprilike ovako: „Mora da sam lud/a“ ili „Postoje samo dve opcije – haluciniram ili sam igrom slučaja zapao/la u jedan od milion alternativnih univerzuma, gde hodamo naopačke“. A za one posebno kreativne: „Odjednom sam postao/la Dumbledore sa čarobnim štapićem iz Harry Potter serijala“. 

Žrtva preispituje svoje postupke, svoje reči i dela, sve do te mere, do miniskulnih tančina, da postaje nesigurna u svaki sledeći metaforički „šahovski potez“.

Kada smo već kod šahovskog poteza, predstaviću vam ovu pojavu kroz igru šaha. Zamislite da igrate šah sa protivnikom. Upisujete svoje ime, meč je dogovoren. Ali, gle čuda – niko vas nije blagovremeno obavestio da, svaki put kada je na vas red, morate da stavite povez preko očiju. Ne znate ni na šta ciljate, ni kako ste uspeli da svoga piona stavite na baš tu poziciju, jer ste u glavi imali drugačij ishod. Protivnik vam skida povez i nastavlja igru kao da se nije ništa dogodilo. 

„Kako to da ti pa sad nemaš povez oko očiju dok je na tebe red da napraviš svoj potez?“, već isfrustrirano pravite remarku. 

Odgovor, ni manje ni više: „O kakvom povezu ti pričaš? Rode moj, mora da si loše spavao/la. Vodim te na piće posle, može?“. 

Začuđenost raste, ali pre nego da sabereš svoje pomahnitale i sve brojnije misli; šah-mat.

Ko je pobedio? Ne treba biti Dumbledore, niti razumeti nuklearnu fiziku, kako bismo došli do zaključka da je pobednik – naš protivnik. 

Narednog dana ponavlja se celokupan proces. Ovog puta, na vaše ponovljeno i konzistentno, već ogoljeno, pitanje dobija se sličan odgovor, ali je vidna frustracija vašeg kompanjona sa oprečne strane – to će možda biti samo jedva primetno podizanje obrve, kao znak neodobravanja. Ili, iznenadna promena grimase, koja se ispire sa lica pre nego da kažeš „keks“. A svaki meč završava se isto – pobedom oponenta.

Runde iz dana u dan postaju sve teže i teže, ne toliko zbog fizičkog umora, već usled konfuzije koju indukuje protivnik. Počinjete da se pitate da li ste slučajno pojeli pogrešnu pečurku onog dana kada ste izveli svog psa u šetnju. 

„Booože, pa da li ovako izgledaju deluzije?“

Lokomotiva misli svaki sledeći dan ima sve više zakačenih vagona. U vašem unutarnjem organu zaduženom za razmišljanje (mozak, jelte), mislite da je pravo vreme da idete kod psihijatra. 

Zašto? Pa zbog nekog poveza za oči, koji mislite da nemate, ali imate (ako je za verovati šahovskom protivniku). 

Dolazi do eskalacije kada vaš oponent ne iskazuje svoje nezadovoljstvo blago, već udaranjem pesnica o sto i bacanjem piona u vaše lice. U jednom trenutku, strah obuzima vaše telo, jer vam se učinilo da osoba sa oprečne strane u očima nosi neizmernu mržnju, kojoj malo fali da bude „puštena s lanca“. 

Sve vreme, nova nazovi „pravila“ su ista – povez oko očiju prilikom svakog vašeg poteza, negiranje oponenta, ponovno preispitivanje samoga sebe. 

Više ne znate ni uzrok besu osobe sa druge strane, ne znate da razmrsite imaginarno klupko i čak vam na pamet pada mačka komšinice Stane, koja bi, zasigurno, rešila to umesto vas da to može. Čak je i mačka sposobnija od oraha umesto mozga koji mislite da imate u glavi. 

I svaka runda završava se isto – oponent iznova i iznova pobeđuje. Krivite sebe za svaki izliv besa šahovskog protivnika, pravite isti krug u svojoj glavi i iznova dolazite do mesta gde ste i započeli svoje kružno putešestvije. I po milioniti put ste zaglavljeni u ćorsokaku lavirinta. Pa da imate samo jednu jedinu želju, opet biste prizvali duha iz čarobne lampe u pomoć i zamolili ga da na minut postanete Aleksandar Makedonski. To je, inače, jedan kul lik koji je presekao Gordijev čvor. Ako je presekao Gordijev, može i vaš. 

Situacija postaje neizdrživa i konačno priznajete „pobedu“ druge osobe. Samo kako bi oponenta poštedeli sebe i svoje konfuzije. Zaboga, pa u nama je i problem. 

Posle (naizgled) večnosti i otegnute pauze, javlja vam se želja za ponovnim igranjem šaha – ovaj put, igrate sami. Nema protivnika, nema druge strane. Što bi se reklo, „Me, Myself and I“. 

No, svaki 2. put, nalik refleksu, vama se vid u tom trenutku zatamni. Baš kao da osećate povez preko svojih očiju. Traume se oživljavaju, haotične misli nadiru, a igra se produžava u beskonačnost. 

Rešeni ste da shvatite zašto vam se iste stvari ponavljaju, gde leži uzrok i, pre svega – da li ste vi stvarno kreatori ludila koje je postalo vaša svakodnevnica? 

Sa psihoterapijom kao stožerom vašeg progresa i prevazilaženja traume, po prvi put se susrećete sa pojmom gaslighting-a. 

Shvatate da to nije nikakav gas, nikakva munja, niti svetlost. Gaslighting je tamni nusprodukt ljudske potrebe za dominacijom. Shvatate da ste bili izmanipulisani još od samog starta. I što je još važnije – vi niste izgubili ni jedan jedini put tokom meča sa oponentom, već je isti izgubio sve dobijene runde. Štaviše, manipulacija je dostigla toliki nivo da ste generisali manipulaciju nad samima sobom.

 Zašto je oponent izgubio? Saznali ste mučnu i teško svarljivu istinu. Činjenicu da ljudski um predstavlja enorman kapacitet. Kapacitet da ruši sve iz temelja ili gradi čitavu imperiju. Na vama je. Šah-mat. 

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još