Međunarodni dan zdravlja i bezbednosti na radu

Međunarodni dan zdravlja i bezbednosti na radu se obeležava svakog 28. aprila, sa ciljem da promoviše bezbedan i zdrav rad. Fokus obeležavanja ovog dana je podizanje nivoa svesti o tome kako raditi bezbedno i zdravo, ali i kako poslodavac da stvori takve uslove.

Prošle godine, prilikom obeležavanja ovog dana, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je najavio novi Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu koji je stupio na snagu nedelju dana kasnije.

Print screen: politika.rs

Kako je prenela Radio-Televizija Vojvodine, ministar Selaković je tada najavio: „Niz je prava koja će radnici imati na osnovu ovog zakona kao što je pravo na redovne lekarske preglede – koji imaju za cilj da ih zaštite od povreda na radu, profesionalnih bolesti ili bolesti u vezi sa radom, ali i mere koje su moguće da se preduzimaju da bi se sankcionisala svaka vrsta budućih i mogućih povreda, kao što je mera zatvaranja gradilišta od strane inspekcije rada u određenom peridou ali i pooštrena kaznena politika koju predviđa naš zakon“.

Međutim, godinu dana kasnije, šta pokazuje praksa?


Da li su radnici zaista bezbedni?

U Leštanima je u subotu, 27. aprila ove godine, u fabrici pogonskih sistema za rakete izbio požar, a prema poslednjim informacijama jedan radnik je izgubio život.

Pre manje od nedelju dana radnik firme koja obavlja poslove obezbeđenja teže je povređen usled strujnog udara iz kontaktne mreže iznad pruge u železničkoj stanici u Pančevu, dok je u januaru ove godine teško povređen radnik u borskom rudniku „Jama“, gde pripremne radove izvodi firma Zijin Construction. Prema navodima njegove porodice, na radnika je pala metalna konstrukcija sa gradilišta. Nakon tog događaja, nije pozvana Hitna pomoć, već su ga kolege prevezle kolima u bolnicu. Takođe, navode da ne postoji nikakav zapisnik o tom događaju.

Pexels/Yury Kim

Otac povređenog radnika je za portal N1 rekao: „Kolega je pošao bez povreda, samo sa ogrebotinom ruke. Mog sina su taj radnik i Kinez izvukli ispod stene, potom su ga strpali u privatni auto, bez toga da su obavestili Hitnu pomoć i u najbržem roku su ga transportovali do bolnice. Međutim, trebalo je da pozovu Hitnu pomoć i da ga prebace, jer se nije znalo o kakvim se povredama radi.“.

Kako prenosi N1, dodao je da ga je sin, na dan nesreće, zvao oko 12 sati da mu kaže da je u bolnici „Brzo sam došao i zatekao sam sina unakaženog. Izašao sam i video da su tu bila dva Kineza i jedan čovek u radnom odelu. Pitam ih da li je neko došao s mojim Vladom, kolega kaže: ‘Ja sam ga izvukao’. Rekao je da je to bilo katastrofa, za 20 cm je izbegao direktnu smrt. Ja pitam gde je naša srpska Zaštita na radu, kolega kaže: ‘Nemam pojma, ovi Kinezi su došli po njega tek kada smo ih pozvali’. Znači nisu imali ni Zaštitu na radu dole da obiđu teren, pre nego što su počeli da rade“.

Prema rečima porodice, predstavnik Zaštite na radu fabrike „Zijin“ nije pokazao zabrinutost za radnika, čak šta više nije uopšte znao da se radnik povredio. Pored toga što nisu preduzeli adekvatne mere da bi pomogli povređenom radniku, zapretili su porodici da se ne obraćaju medijima i da ne obaveštavaju nikoga o samom događaju.

Sestra povređenog radnika izjavila je za portal N1 da su nadležni organi MUP-a u Boru stigli tek nakon što je Hitna pomoć prijavila, ističići da nema izveštaja sa mesta događaja.

Nepunih mesec dana nakon prethodne nesreće u Boru, desetoro radnika je povređeno prilikom spuštanja u okno. Ovaj put, za razliku od prethodnog događaja, povređeni radnici, koji su bili angažovani od strane firme CC-3 Mining Construction (podizvođač Zijin kompanije), odmah su prevezeni kolima hitne pomoći u borsku bolnicu.


Koje su reakcije u vezi slučaja u Boru?

Kako navodi sindikat Sloga na svoj sajtuSindikat ističe da ovaj tragičan incident predstavlja više od pojedinačne nesreće, ukazujući na duboko ukorenjeno otuđenje radnika od zakona, što direktno ugrožava njihova prava i bezbednost.“. Iz tih razloga zahtevaju hitnu reakciju i temeljnu istragu ovog slučaja, uz strogo poštovanje zakona i prava radnika.

Print screen: nova.rs

Predsednik sindikata Željko Veselinović je ukazao na štetnost novog Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i navodi „Kao sindikat, ukazivali smo da je novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, donet prošle godine, koji nismo podržali u Skupštini štetan po radnike i neprimenjljiv, što se danas i potvrđuje u praksi gotovo svakodnevno. Poslodavci uz pomoć države tolerišu kršenje prava radnika u cilju ostvarivanja dobiti. Ovo je ozbiljan oblik nasilja prema radnicima koji mora da odmah prestane.“

Nedostatak efikasnosti zakona i propusti vlade u zaštiti prava radnika jasno pokazuju ignorisanje glasa naroda za koga je ovaj zakon od suštinskog značaja. Prema rečima Željka Veselinovića, vidimo da vlada ne sluša ljude čije živote ovaj takon direktno utiče.


Šta stoji u novom Zakonu o bezbednosti i zdravlja na radu?

Prema novom Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu , poslodavac je dužan da obezbedi pružanje prve pomoći, obuči odgovarajući broj zaposlenih za pružanje prve pomoći i obezbedi sredstva i opremu za pružanje prva pomoći, uzimajući u obrir različite faktore kao što su procenjeni rizici, organizacija radnog procesa i učestalost povreda na radu.

Print screen: healthkart.com

Takođe, prema istom zakonu, poslodavac je obavezan da odmah, a najkasnije u roku od 24 časa od nastanka, prijavi nadležnoj inspekciji rada i nadležnom organu za unutrašnje poslove svaku smrtnu, kolektivnu ili tešku povredu na radu, kao i opasnu pojavu koja bi mogla ugroziti bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Nažalost, u novom Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu nije precizirano kako poslodavac treba da postupi u slučaju teških povreda radnika.


Ovaj slučaj jasno pokazuje problem nepoštovanja zakona od strane stranih kompanija koje posluju u Srbiji. Situacija u Boru je samo jedna od mnogih primera koji pokazuju nedostatak transparentnosti i odgovornosti stranih kompanija prema lokalnoj radnoj snazi i zajednici. Ovakvi događaji postavljaju pitanje da li kompanije zaista poštuju zakone zemlje u kojoj posluju, kao i da li su njihovi sistemi kontrole i sprovođenja propisa dovoljno efikasni.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još