Makabi iz Tel Aviva ispao iz Evrolige – ali zašto im je uopšte dozvoljeno da se takmiče?

U svetlu tek završenog takmičenja za pesmu Evrovizije, koje je ove godine bilo u senci dešavanja oko Izraela, protesta i pozivanja na bojkot – nismo ni stigli da se osvrnemo na još jedan sličan slučaj koji uključuje košarkaški tim iz Tel Aviva i njegovo učešće u ovogodišnjoj Evroligi. Naime, iako je pre dve godine ruski klub isključen iz lige, za Izrael nisu važila ista pravila te su takmičenje nastavili i to igrajući svoje domaće mečeve baš u Srbiji, na poziv KK Partizan. Ima li razlike između ove odluke, i odluke EBU kada je u pitanju Evrovizija – o čemu je Zoomer detaljno pisao?

Da krenemo od početka:

Pojedini ruski timovi bili su suspendovani sa takmičenja, a među njima se nalazi i CSKA Moskva koji je zbog rata između Rusije i Ukraine dobio suspenziju, iako je jedan od osnivača i vlasnik A licence ovog elitnog takmičenja. Tim je suspendovan, ali su njegovi predstavnici i dalje članovi izvršnog komiteta. Osim ovog tima, iz Evrolige su suspendovani Zenit Sankt Peterburg i Uniks Kazanj, kao Lokomotiva Kubanj iz Evrokupa. Međutim, iako je bilo spekulacija da će istu sudbinu doživeti i tim iz Tel Aviva, do ovoga scenarija nije došlo. A među najvažnijim akterima drugačijeg epiloga nalazi se upravo tim iz Srbije – KK Partizan.

Naime, tokom cele Evroligaške sezone tim iz Izraela jeste trpeo posledice zbog rata između Izraela i Palestine. Odmah nakon eskalacije rata Makabi je dobio dopis da utakmice u kojima je domaćin ne moze da igra na svom terenu zbog bezbednosti timova koji će dolaziti. Tim iz Izraela se preselio na Kipar, ali i dalje je postojalo pitanje gde će zvanično igrati svoje domaće utakmice.

Tada u priču ulazi tim iz Srbije. Izraelci su dobili zvanični poziv od predsednika Kosarkaskog kluba Partizan Ostoje Mijailovića, da svoje utakmice izgraju u Beogradu u hali „Aleksandar Nikolić“ (nekadašnja hala „Pionir“). Mijailović je poslao otvoreno pismo čelnicima Makabija u kom je pisalo sledeće:

„Poštovani gospodine Mizrahi, dragi prijatelji KK Partizan i Srbije, U ovim tužnim trenucima, u ime KK Partizan Mozzart Bet želim da izrazim najdublje saučešće vama i vašem narodu. Tokom teških momenata, želim da poručim kako Makabi u Srbiji ima iskrenog prijatelja koji je spreman da mu ponudi novi privremeni dom uz iskrenu dobrodošlicu u Beogradu. Uprkos svim dešavanjima, sportisti moraju nastaviti sa svojim aktivnostima i predstavljanjem svog kluba i zemlje na najbolji mogući način. Njihova uloga je da budu svetla tačka u tmurnim danima za svoj narod.

Ukoliko vaš klub bude prinuđen da igra utakmice van svoje zemlje, KK Partizan Mozzart Bet je spreman da obezbedi trening dvoranu, smeštaj i dvoranu za odigravanje utakmica. Tokom proteklih više od 40 godina, Makabi i Partizan su bili veliki rivali na terenu, ali su svi naši dueli uvek završeni čestitkama i iskrenim stiskom ruke, uz veliko poštovanje.

Nažalost, kroz istoriju KK Partizan, mi smo iskusili situaciju kada smo bili prinuđeni da igramo van svog doma. Zbog svega navedenog, kao gest prijateljstva i zahvalnosti za sve sjajne momente u zajedničkoj istoriji, spremni smo da budemo vaši domaćini. Prijateljstvo između naših naroda je veliko i mi kao klub smatramo ovaj potez logičnim.

Budite slobodni da nas kontaktirate u bilo koje vreme i mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo KK Makabi“.

Čelnici košarkaškog kluba Makabi iz Tel Aviva su rešili da sačekaju sa odlukom nadavši se da će se situacija u državi smiriti. Evroliga im je predložila da nastave sa treninzima i obavezama u takmičenju na Kipru. Izvršni direktor Evrolige Paulijus Motejunas istakao je da je želja Makabija da takmičenje nastavi u Beogradu i zahvalio se Srbiji i Beogradu na inicijativi u svojoj izjavi za Turski S Sport.

Evroliga zakazuje hitan sastanak vlasnika licenci u Istanbulu. Na sastanku  svih 13 klubova su se na kraju složila da Makabi nastavi svoje učešće u ovom elitnom takmičenju u beogradskom „Pioniru“. Mnogo se spekulisalo o tome da su Španski i Turski klubovi bili protiv ove odluke i hteli da se Makabi sankcioniše i izbaci iz takmičenja, dok su Grčki, Italijanski klubovi kao i CSKA iz Moskve, što je mnogima bila čudno, podržali ostanak Makabija u Evroligi.

Dan nakon odluke da Makabi nastavi takmičenje i domaće utakmice igra u Beogradu oglasio se predsednik CSKA iz Moskve Andrej Vatutin. „Pre dve godine su izbacili CSKA iz Evrolige iz političkih razloga. Čak ni objašnjenje koje smo tada dobili nije bilo smisleno, jer znamo da je sve urađeno iz političkih razloga. Tada nam je rečeno da moramo da budemo suspendovani iz bezbedonosnih razloga i problema sa putovanjima, niko nama nije ponudio opciju da budemo domaćini u nekoj drugoj zemlji“, izjavio je tom prilikom Vatutin.

Vatutin podržava što je Makabi ostao u Evroligi, ali se takođe pita zašto i njegovom timu nije ponuđeno slično rešenje te izjavljuje: „Sledeći tu logiku, trebalo je da budemo protiv odluke da Makabi igra utakmice u Beogradu kao na domaćem terenu i trebalo je da se zalažemo za njegovu suspenziju, ali to bi bilo pogrešno”. Dao je do znanja da on i njegov klub drži pravedan i ispravan stav, te da je u potpunosti besmisleno da se politika meša u sport.

Košarkaški klub Makabi se na svom zvaničnom sajtu zahvalio Srbiji, što ih je prihvatila u teškim danima.

„Košarkaški klub Makabi Tel Aviv zahvaljuje se Srbiji i lokalnim snagama bezbednosti, koji su u danima bola i neizvesnosti dočekali tim raširenih ruku, sa odgovornošću, profesionalizmom i velikodušnošću zarad košarke koju svi toliko volimo i bratstva među ljudima“.

Zahvaljujući Srbiji i predsedniku Košarkaškog kluba Partizan Ostoji Mijailoviću koji je započeo inicijativu Makabi je mogao bezbedno da odigra sve svoje domaće utakmice u Evroligi i završi takmičenje na 7. poziciji. Makabi nije uspeo da se izbori za plasman u Fajnl 4 Evrolige izgubivši od Grčkog Panatinaikosa nakon 5 utakmica, te je takmičenje za ovu sezonu za klub iz Tel Aviva završeno.

Autorka: Teodora Ilić

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još