Mahsa Amini umrla od bolesti?

Kako su zvanično objavili islednici, smrt Mahse Amini, mlade Iranke, uzrokovana je bolešću, javlja agencija Anadolija. Uzrok smrti objavila je Iranska organizacija za sudsku medicinu.

Kako se navodi, Amini je umrla od posledica cerebralne hipoksije zbog iznenadnog poremećaja srčanog ritma, sniženog krvnog pritiska i gubitka svesti, te nedovoljne količine kiseonika u mozgu, navedeno je u izveštaju, prenosi N1.

Dalje se objašnjava da je sa osam godina Amini podvrgnuta operaciji tumora na mozgu, zbog čega je imala poremećaje adrenalina i štitne žlezde u hipotalamusu i hipofizi mozga. Iz tog razloga je, prema izveštaju, koristila hidrokortizon, levotiroksin i dezmopresin.

Amini je doživela iznenadni poremećaj srčanog ritma i gubitak svesti zbog hronične bolesti i nemogućnosti da se nosi sa situacijom s kojom se suočavala. Amini je patila od cerebralne hipoksije kao rezultat nedovoljne intervencije u vreme incidenta“, ističe se u izveštaju Iranske organizacije za sudsku medicinu, prenosi N1.

Podsećamo, 22-godišnja Mahsa Amini preminula je nakon što ju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, tačnije nepravilno postavljenog hidžaba. Još tada je policija negirala da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara – u šta niko u Iranu, ni ostatku sveta nije poverovao. Porodica je tvrdila da devojka nije ranije imala srčano oboljenje, a advokat Saeed Dehghan izjavio je da je Amini imala frakture lobanje i njenu smrt nazvao ubistvom.

Tada su se pokrenuli veliki protesti i u Iranu i širom sveta, na šta su vlast i policija uzvratile brutalnošću. Događaje su osudili i mnogi svetski lideri, a vlasti Irana obećale su da će sprovesti detaljnu istragu o ovom slučaju.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

I Hrvati etno za Evroviziju imaju: Harmonija disonance među favoritima Dore 2023

Nakon što su otkrivene numere koje će se takmičiti na ovogodišnjem izboru hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije – Dora 2023, već hvaljena pesma „Nevera (Lei, lei)“ ansambla Harmonija...

Preslušali smo sve domaće pesme za Evroviziju – da vi ne biste morali

Na RTS-u ništa novo. Kao što smo očekivali kada smo pročitali listu izvođača, nakon proslogodišnjeg vrlo uspešnog izlaženja iz zone konfora, kada...

Мали хидроцентрали: има ли алтернатива?

Мали хидроцентрали - во последните неколку години, најпопуларен начин за добивање енергија од извори на вода. Во исто време, тоа е популарен...

Hidrocentralet e vogla: a ka alternativë?

Hidrocentralet e vogla – vitet e fundit, mënyra më popullore për marrjen e energjisë nga burimet ujore. Në të njëjtën kohë, mënyra...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još