Mi već živimo Sluškinjinu priču: Iran na pragu revolucije

Bes i protesti dešavaju se u Iranu nakon smrti dvadesetdvogodišnje žene koja je preminula nakon što ju je uhapsila iranska „moralna policija” zbog navodno loše nameštenog hidžaba.

Iako policija u Teheranu tvrdi da je Mahsa Amini u četvrtak „iznenada dobila srčani napad” i „odmah prevezena u bolnicu”, gde je narednog dana preminula, aktivisti tvrde da je bila mučena u pritvoru. Advokat Saeed Dehghan izjavio je da je Amini imala frakture lobanje i njenu smrt nazvao ubistvom.

Iako je, nažalost, u Iranu maltretiranje žena zbog nošenja hidžaba na način na koji nije primeren prema standardima moralne policije svakodnevnica, ovaj slučaj je kap koja je prelila čašu i nagomilano nezadovoljstvo prelomilo se Iranom.

U mnogim gradovima dešavaju se protesti, na koje je država odgovorila – vatrenim oružjem i gasom. Tako će sigurno ubediti narod da nisu nasilni i da nisu nikoga tukli, ni maltretirali.

U rodnom gradu ubijene žene policija je na okupljene bacila suzavac i otvorila vatru na privatne kuće, kako bi sprečili njene prijatelje i komšije da izađu na ulice i protestuju.

Žene u Iranu seku kosu i pale hidžabe u znak protesta, navodeći da zakon koji diskrimiše žene ne može da opstane, te da je pobuna njihova moralna odgovornost. Šetaju nepokrivenih glava, iako je to strogo kažnjivo, u znak solidarnosti.

Mahsa nije umrla, već postala simbola otpora protiv nametnutih hidžaba i religijske diktature. Njeno ubistvo je prelomni trenutak za žene u Iranu“, napisala je novinarka Masih Alinejad na Tviteru.

Sve je više poziva da se povuče odredba o obaveznom nošenju hidžaba i raspusti moralna policija. Jedna kampanja na Instagramu ima više od 300 hiljada postova. Nikada nije bilo toliko javnog, a ne anonimnog, zastupanja da ove odredbe padnu“, izjavila je Mahsa Alimardani.

Ovo može biti prelomni trenutak u zemlji čiji predsednik toliko zagovara zakon, da je čak tražio striktniju kontrolu, koja bi uključivala i tehnologiju prepoznavanja lica. Kao nekada sifražetkinje, sada iranske žene nose revoluciju.

Sluškinjina priča Margaret Atvud nije fikcija za nas iranske žene. Ona je realnost“, navela je Masih ALinejad.

I žene će srušiti iranski Gilead.

Nemanja Marinović
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Građani Kule i Crvenke u borbi protiv smeća

Građani Kule kivni su na svoje sugrađane zbog nesavesnog odlaganja smeća zbog čega, kako kažu, Kula „liči na deponiju". Kako bi rešili...

Small hydropower plants: is there an alternative?

In the last few years, small hydropower plants have been the most popular way of obtaining energy from water sources. At the...

Da li je moguće zvati se Džejms Bond?

Ostvarenje „Neki drugi lik“ reditelja Metjua Bauera zatvoriće u nedelju, 5. februara u 20 časova u mts Dvorani peto izdanje međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog...

I Hrvati etno za Evroviziju imaju: Harmonija disonance među favoritima Dore 2023

Nakon što su otkrivene numere koje će se takmičiti na ovogodišnjem izboru hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije – Dora 2023, već hvaljena pesma „Nevera (Lei, lei)“ ansambla Harmonija...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još