Leksikon s2:ep10 / Ivana Radić

Kažu da znatiželja može biti i dobra i loša. A obični ljudi, naizgled, mogu biti izvor inspiracije ali i prelepih jednostavnih priča.

Ono što mi se posebno dopada, sem ljudi koje upoznajem pre svega ja, a onda i vi kroz ovaj Leksikon jeste to što nema samo Beogradjana već i onih iz drugih delova Srbije, pa i sveta.

I nisam baš sasvim sigurna da li Lajkovac pripada Beogradu, ali mi je drago da mogu da čujem i neke drugačije načine života i razmišljanja.

Ipak Ivana se ne izdvaja po razmišljanju, ali po skromnosti, ipak da.

Tako pomalo stidljivo počinjemo i ovaj razgovor.

„Joj ja imam tremu. Ne znam šta da kažem”, govori kroz smešak, te je uveravam da je ovo samo opušteno ćaskanje i da nema potrebe za nekim strahom. Niti postoje pogrešni odgovori.

Potom nastavljamo, a prvo pitanje se odnosi na ukućane i detinjstvo.

„Živim sa roditeljima i sestrom. Rođena u Lazarevcu, jer u Lajkovcu nema porodilišta. Završila sam osnovnu i srednju elektrotehničku školu. Iako ne po svojoj želji, već mojih roditelja. Znaš, nekako mi je uvek sve bilo zabranjeno”.

Ivana oduvek oseća taj neki pritisak od strane roditelja, budući da je retko imala priliku da sama odlučuje o svom putu. Najčešće su to bile želje koje nisu za jednu devojčicu. Na šta nastavlja..

Isprva sam želela da treniram fudbal. Na kraju sam uspela, ali samo zato što je i sestra trenirala. To je potrajalo dvanaest godina, a nakon toga sam odustala. Išlo je u lošem smeru iako sam imala prilike da zaigram i za Zvezdu, ali i na samom početku kada sam dobila čak i priliku da igram i profesionalno. Ipak moji su to odbili. Kao i Sportska gimnazija.  Nije bilo šanse da predjem u Beograd”, objašnjava.

Ipak fudbal je dozvolio da se bavi suđenjem na samim utakmicama, što je radila neki izvestan period. Ne toliko zahvalan posao, ali donosio je neku zaradu.

Sledeći korak, onaj ostvaren, iz dečijeg sna. 

Priseća se misli koje su joj se još u ranom detinjstvu sinule u glavi. 

Biću vojnik. Ne znam da li to postoji za devojčice. Ali ja ću se naći u vojsci.”

Vrlo sam fokusirana na njene reči, dok je slušam, takođe i iznenadjena zrelim razmišljanjem i istrajnošću devojke koja je preda mnom.

Iako je Ivana svesna da dosta toga nije mogla da ostvari zbog zabrana, ipak porodica joj je na prvom mestu, te želi da im se uvek nađe.

Završila je kurs od 6 meseci i sada već dve godine radi u toj sferi.

„Nije toliko zahvalan položaj žene u vojsci”, zaključuje.

Dosta je potcenjenih, a ono što je muškarcu teško, ženi je tri puta teže.

Novi korak je vodi ka Beogradu, iako već radi ovde, a to je preseljenje. Našla je stan. Ovo uzbuđenje je pomalo plaši, ali se nada da će se privići, dok joj se i novi planovi vrzmaju po glavi, pa i poneke ideje za novi posao.

Budući da je sportski tip, igranje košarke i biciklizam je čine je opustenom. Pored toga i čitanje ili šetnja pored reke. Najčešće šetnja psa.

Kroz neku nostalgiju, priseća se.

Baka je imala planinsku kuću u okolini Bajine bašte. Tamo imam puno rodbine. Ne odem često, ali volela bih da sredim tu kuću, te možda jednog dana i živim tamo. Obožavam prirodu. Opušta me.”

Pošto smo pomenule i psa, pa i vegetarijance, zanimalo me ima li neku omiljenu životinju.. 

Pošto je pogled na društvo i ljude okarakterisala kao tek rođen majmun neandertalac, poželela je i sama jedno majmunče. Ljubimac, kog po njenom istraživanju, ne može baš da ima.

Ipak ona ne zamera previše, a sebi nađe uvek način da se relaksira. Đole pomaže da se oseća bolje, iako je pojeo čarape sa štrumfićima. Njene omiljene.

Za kraj priseća se jednog gesta koji smatra svojim uspehom, a to je poklon soba, devojci koja je svoju izgubila za vreme onih čuvenih poplava. Svoju novu je napravila branjem malina, koje je baš bilo zanimljivo.

Završile smo razgovor i krenule u suprotnim smerovima. Jedva čekam da čujem nove Ivanine uspehe, ali i neku novu zanimljivu priču.

Ili neku potpuno ludu, jer se vrlo često smejem anegdotama koje čujem od sagovornika.

Uvek se radujem novim. A vi?

Kako to mislite bez selfija?!

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još