Ko će formirati Skupštinu?

Pored predsedničkih i lokalnih, ove godine građani će glasati i na parlamentarnim izborima. Svega dve godine nakon prošlih, opet će se birati narodni poslanici, pa time i Vlada. Ove godine bojkota nema, tako da će glasači imati veliki izbor. Trećeg aprila na listiću biće ponuđeno 19 lista, a koje su – pročitajte u nastavku.

Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve

Fotografija: YouTube printscreen

Lista vladajuće koalicije, zalaže se za mir i stabilnost kako kaže jedan od njihovih slogana. Uglavnom obećava sve ono što vlast obećava u proteklih nekoliko godina i kampanja nije drugačija od one koja se vodi i van predizbornog ciklusa. Nosilac liste je dr Danica Grujičić. Za listu je prikupljeno preko 57 hiljada potpisa i zato je ova lista broj 1 na listiću. Njihovu kampanju obeležavaju reklamni spotovi koje viđamo na televiziji i internetu, a koji izazivaju dosta podsmeha, ali i negativnih kritika. U koaliciji su, pored SNS, Socijaldemokratska partija Rasima Ljajića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije i mnogi drugi.  


Ivica Dačić – Premijer Srbije

Fotografija: YouTube printscreen

Druga najpopularnija partija, SPS, vodi ovu koaliciju, a u njoj se nalaze i Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme i Zeleni Srbije Ivana Karića. Glavna poruka njihove kampanje je da će Ivica Dačić biti premijer, a pored toga svoju politiku dele na nacionalnu, u kojoj brane nacionalne interese, konkretnije, zalažu se za Kosovo u okviru Srbije, za vojnu neutralnost, a brane i Republiku Srpsku, kao i na socijalističku, u kojoj se zalažu za jednake plate žena i muškaraca, kao i za socijalne penzije i povećanje subvencija poljoprivednim proizvođačima. 


Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor

Fotografija: YouTube printscreen

Lista pod rednim brojem tri je lista mađarske nacionalne manjine, uobičajena u strukturi vlasti. Pored prava manjina, njihovu politiku čine i zdravstvo, socijala i demografija. Ponosni su na projekte poput železnice Beograd-Budimpešta, kao i graničnih prelaza na severu zemlje. Nosilac liste je Balint Pastor, sin predsednika SVM Ištvana Pastora. Njihova potpredsednica Elvira Kovač rekla je i da su, što se tiče mađarskih izbora koji su takođe 3. aprila, opredeljeni da pobedi Viktor Orban, dobar prijatelj i ideološki vršnjak Aleksandra Vučića. A da li će i ove godine Mađari ostvariti dobar rezultat u Vranju, ostaje da vidimo. 


Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka

Fotografija: YouTube printscreen

Kao i tri prethodne, ova lista na predsedničkim izborima podržava aktuelnog predsednika, ali na parlamentarne izbore izlazi samostalno. Njihova ideologija je nepromenjena, tako da znamo da se radi o rusofilskoj desnici, kojoj je jedna od glavnih stavki u kampanji zajedništvo Srba i Rusa, kao i očuvanje KiM u sastavu Srbije. Nosilac liste, Vojislav Šešelj, kaže da će SRS izazvati uragan na političkoj sceni, kao i da nikada neće dozvoliti da u vladi Srbije sede ministri poput Zorane Mihajlović i Nebojše Stefanovića. Takođe kaže da će, ako postane premijer, u Srbiji biti iskopavani i litijum i bor, ali uz sve mere ekološke zaštite koje se primenjuju u Nemačkoj. 


Ujedinjeni za pobedu Srbije

Fotografija: YouTube printscreen

Peti na listiću, glavna opoziciona koalicija. Koalicija koju, između ostalog čine Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića, predstavlja antikorupcijsku koaliciju koja će, kako tvrde, doneti promenu iz korena. Nosilac liste je Marinika Tepić, a zalažu se za lustraciju, transparentnost i socijalnu pravdu. Koalicija podržava i donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a podržava i promenu predsedničkog izbornog sistema na tajno glasanje koje bi se vršilo u Narodnoj skupštini. 


Nada za Srbiju – Srpska koalicija NADA

Fotografija: YouTube printscreen

Lista broj šest, ideološki monarhistička, Nacionalno demokratska alternativa čini desničarsku koaliciju koja se zalaže sa odbranu srpskih interesa, promenu oblika vladavine i obnovu demokratskog društva. Takođe, za cilj ima i očuvanje tradicionalnih porodičnih vrednosti i povećanje nataliteta, tržišna privreda, borba protiv korupcije i ravnomerni razvoj. Koaliciju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije, Demokratska stranka Srbije, Zajedno za Šumadiju i brojna udruženja građana, a nosilac liste je general Božidar Delić. 


Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici

Fotografija: YouTube printscreen

Još jedna desno orijentisana opcija, Zavetnici učestvuju i na ovim parlamentarnim izborima i očekuju još jedan dobar rezultat. Sa sloganom „Svoji na svome”, pozivaju na ostanak mladih u Srbiji, kao i njihov povratak. Zalažu se za veću saradnju sa Rusijom i protiv su ulaska u NATO. Nosilac liste je Milica Đurđević Stamenkovski. Ona kaže da Zavetnicima „ne pada na pamet” da posle izbora pravi bilo kakvu vladu s bilo kojom od političke grupacije Vučića i Đilasa. 


Muftijin amanet

Fotografija: YouTube printscreen

Stranka pravde i pomirenja izlazi na izbore sa sećanjem na bivšeg predsednika Muamera Zukorlića i predstavlja jednu od dve liste bošnjačke nacionalne manjine. Ipak, sebe gledaju kao predstavnika svih nacionalnih zajednica. Nosilac liste je Usame Zukorlić. Zalažu se za putnu infrastrukturu koja treba biti jednaka u svom delovima Srbije, za izgradnju železnice ka Sandžaku, za auto-put, podizanje standarda u oblasti obrazovanja, socijalne politike i zdravstvene zaštite, nacionalnu jednakost i ravnopravnost i jednakost u zapošljavanju kada se govori o javnim institucijama i preduzećima. 


MORAMO

Fotografija: YouTube printscreen

Zeleno-leva koalicija Moramo predstavlja ekološki orijentisanu listu koju čine Ne davimo Beograd, OGP Akcija i Ekološki ustanak, kao i nekoliko manjih organizacija. Svoju kampanju baziraju na borbi protiv kompanije Rio Tinto i projekta „Jadar”, kao i vlasti Srpske napredne stranke. Nosilac liste je Nebojša Zelenović, bivši gradonačelnik Šapca, a prvi na listi je Aleksandar Jovanović Ćuta. Navode da je neophodno da se Srbija uključi u zelene transformacije, inače bi ostala mesto za prljave tehnologije, jeftinu radnu snagu, kolonija, te da Srbija treba da bude više orijentisana ka Evropskoj uniji i zapadnom svetu. Njene vođe su izrazile podršku socijalnoj pravdi i osnovnim potrebama svakog građanina, a takođe su komentarisale da „moramo prevazići autoritarne režime na Balkanu”. Opisivani su i kao „nova lica opozicione levice”, a upoređivani su i sa hrvatskom strankom Možemo! i crnogorskom strankom URA.


Suverenisti

Fotografija: YouTube printscreen

Lista broj osam, predstavlja koaliciju Dosta je bilo Saše Radulovića, Zdrave Srbije Milana Stamatovića i Živim za Srbiju dr Jovane Stojković. Kažu da glasajući za Suvereniste, građani glasaju za sebe, za svoje mesto, za nacionalne interese, za decentralizaciju, za običnog čoveka. Kažu i da su garant da će i mesta u unutrašnjosti Srbije da žive i da se razvijaju. Deo te koalicije, Jovana Stojković, koja je kandidat za narodnog poslanika, poznata je u javnosti po svojim antivakserskim stavovima, a i nosilac liste, Saša Radulović, ima određenu skepsu koju javno iskazuje. Iz koalicije poručuju i da veruju da će biti najveće iznenađenje na izborima. 


Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije

Fotografija: YouTube printscreen

Još jedan monarhistički blok, koji je nastao ulaskom druge frakcije POKS u Patriotski blok, predstavlja desno orijentisanu koaliciju koju čine Srpski pokret Dveri, Pokret obnove Kraljevine Srbije i brojne druge organizacije. Nekoliko članica koalicije ju je napustilo zbog ulaska POKS, što zbog promene ideologije koalicije, što zbog veze sa tom frakcijom POKS, koju vodi Žika Gojković, koji je umešan u aferu Mtel, koja je otkrila veze Gojkovića sa vlašću. Nosioci liste su Boško Obradović i Miloš Parandilović. Iz koalicije poručuju da je glas za njih siguran glas iznad cenzusa, glas za porodicu, podršku domaćoj privredi i poljoprivredi, za ekološki patriotizam, očuvanje KiM u sastavu Srbije, za podršku Republici Srpskoj i svim Srbima u regionu i rasejanju, za borbu očuvanje svakog dela našeg tradiocionalnog identiteta, a protiv uvođenja sankcija Ruskoj federaciji. 


Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani

Fotografija: YouTube printscreen

Pod rednim brojem dvanaest, nalazi se još jedna manjinska koalicija. Nju čine Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i stranka Rusina, Zajedno za Vojjvodinu, dok je nosilac liste Tomislav Žigmanov. Iz koalicije poručuju da će se u Skupštini Srbije boriti protiv seče vojvođanskih šuma i dolaska prljavih tehnologija, kao i da će obezbediti da se u Vojvodini ulaže ono što se u njoj i stvori. Kažu i da sveprisutnoj mržnji u lokalnim zajednicama moramo stati na put. 


SDA Sandžaka – Dr Sulejman Ugljanin

Fotografija: YouTube printscreen

Stranka demokratske akcije Sandžaka nalazi se na listi pod brojem trinaest. Predstavlja drugu listu bošnjačke nacionalne manjine, a nosilac liste je Enis Imamović. Kažu da njihov izborni program ima osam tačaka, koje, između ostalog, podrazumevaju reformu političkog sistema Srbije, regionalnu saradnju, projekte koji se tiču privrede Sandžaka, regionalni prostorni plan Sandžaka, regionalni ekološki akcioni plan i program zaštite životne sredine. Ipak, u proteklih nekoliko dana, ta lista je bila u medijima ne zbog programa, već izjave osnivača i predsednika SDA S, Sulejmana Ugljanina, koji je pripadnike LGBT+ populacije uporedio sa stokom, u kontekstu da „kada počne neka krava kravu, ili bik bika, mi hitno prodamo po nižoj ceni mesarima za meso, jer to niko na pijaci neće da kupi”.


Boris Tadić – Ajmo ljudi

Fotografija: YouTube printscreen

Sledeća lista je koalicija nekoliko organizacija, kao što su Socijaldemokratska stranka bivšeg predsednika Borisa Tadića, Nova stranka Arisa Movsesijana i 1 od 5 miliona, organizacija proistekla iz protesta održavanih u Srbiji proteklih godina. Nosilac liste je Boris Tadić, a kandidat za premijera je ekonomista Goran Radosavljević. On kaže da lista koju predstavlja želi da stavi fokus na poljoprivredu i energetiku, jer su te oblasti temelj razvoja. Smatra i da je neophodno reformisati zdravstvo, a nudi i drugačije uslove obrazovanja. Ističe da je važno da i srednja škola bude obavezna kao i i da se sport bude više zastupljen u školama.


Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa

Fotografija: YouTube printscreen

Jedna od dve liste albanske nacionalne manjine, čiji je nosilac bivši predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi. Lista ima deset kandidata i svi dolaze iz pomenute opštine. 


Koalicija Albanaca doline

Fotografija: YouTube printscreen

Druga lista albanske nacionalne manjine, čine je Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija i Pokret demokratskog progresa. Na njoj je takođe deset kandidata. Nosilac liste je Šaip Kamberi, koji je u protekle dve godine u Skupštini izneo niz kritika na račun vlasti. 


Otete bebe – Ana Pejić

Fotografija: YouTube printscreen

Lista koja je prilično tiho došla do listića, a ima vrlo važan cilj. Listu čine ljudi koji su i sami proživeli tragediju kakva je oduzimanje dece, odnosno, najviše, obični ljudi, a ne političari. Glavni cilj je, dakle, razotkrivanje afere nestalih beba, ali će se baviti i drugim temama, kako kažu. 


Romska partija – Srđan Šajn

Fotografija: YouTube printscreen

Još jedna manjinska lista, ovog puta romske nacionalne manjine, i to jedina. Nosilac liste je Srđan Šajn, a zanimljivo je to što njega nema na listi. Takođe, on je izrazio podršku radničkim pravima, tako da bi to mogao biti jedan od ciljeva ove stranke. Na listi se nalaze sedam radnika, tri penzionera, dve domaćice, učenica, trgovac i molero-farbar.


Ruski manjinski savez  

Fotografija: YouTube printscreen

Za kraj, poslednja manjinska lista, ovog puta ruske nacionalne manjine. Na kontroverzan način ubačen u listu kandidata, nakon proglašenja zbirne izborne liste, Ruski manjinski savez čine Srpsko-ruski pokret Pavla Bihalija (koji čine Pokret Levijatan, dve stranke i deset organizacija), Srpsko-ruska partija Vukovi i Pokret Grka Srbiza. Ono što njihovu kandidaturu čini interesantnom su navodi o falsifikovanju potpisa, konkretno onim da su ljudi potpisani inicijalima, ali i da je opština Novi Beograd saopštila da nije overila nijedan potpis podrške toj listi. Ruski manjinski savez isprva nije bio prihvaćen, zatim naknadno jeste, a koji će biti krajnji epilog, ostaje da vidimo.

Naslovna fotografija: Djordjeuuu/Pixabay

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još