Kako protiv menstrualnog siromaštva u Srbiji?

U decembru prošle godine Karlovačka gimnazija je napravila veliki korak: uvela je besplatne uloške u školske toalete. Kako država i dalje sistemski ne prepoznaje menstrualno siromaštvo, inicijative ovakvog tipa su finansirane isključivo preko jednokratnih projekata od strane pojedinačnih institucija. Škola je dobila sredstva tako što je učenička ideja pobedila na konkursu „Uključi se, pronađi rešenje”, raspisanog od strane Omladinskog saveza udruženja OPENS. Projekat je od septembra ove godine obnovljen, ovaj put u saradnji sa firmom Inpharm.

Šta sve ova inicijativa znači za đake Karlovačke gimnazije i šta bi moglo da znači za sve đake u Srbiji?

Prvo, godišnji trošak jedne osobe na menstrualne proizvode je bio oko 6.000 dinara, ali je i dalje u porastu (Gender Knowledge Hub). U Srbiji, PDV uložaka i tampona porastao je za 20%, što menstrualne proizvode čini luksuznom robom. Obezbeđivanje ovih proizvoda u obrazovnim ustanovama direktno se bori protiv menstrualnog siromaštva, fenomen koji pogađa skoro ceo svet. Mnogi su primorani na neredovnu promenu uloška ili tampona jer jednostavno ne mogu da priušte dovoljno proizvoda, rizikujući svoje reproduktivno zdravlje. Ovakve inicijative mogu služiti kao podstrek i podrška pri menstrualnoj higijeni. S druge strane, osobe koje imaju neredovnu menstruaciju često iskoriste veliki broj uložaka pre nego što je uopšte dobiju, što predstavlja još jedan dodatan trošak koji bi mogao da se umanji. Zatim, nije novost da je menstruacija bolna, i da lekovi koštaju. Deo novca koji se inače troši na sanitarne proizvode mogao bi da se usmeri ka kupovini lekova, ili čuvanju novca za ginekološke preglede.

Iz drugog ugla, učenici ne moraju da strepe od toga da li su, pored silnih školskih obaveza i tereta, zaboravili da ponesu uložak ili da jure ljude po školi da nađu jedan. Znanje da mogu da se oslone na ustanovu u kojoj provode većinu svoje radne nedelje može doprineti ojačavanju kolektivnog duha, a pre svega šalje poruku đacima da neko brine o njihovim osnovnim potrebama (iako to možda zvuči kao podrazumevano, ali). 

Iako su ulošci medicinska neophodnost, i dalje predstavljaju tabu, pogotovo među decom. Često je prisutan osećaj sramote ako kroz školu hodaju sa uloškom u ruci, kriju ga, sramota ih je da uđu u tuđu učionicu da traže jedan. Postavljanje uložaka u toalete doprinosi razbijanju stigme da je menstruacija čudovište ispod kreveta, kao i da su ulošci njeni sramni izaslanici.

Na kraju, inicijative i projekti poput ovih započinju razgovor o seksualnom obrazovanju koje je još jedna u nizu ignorisanih nužnosti našeg obrazovnog sistema. I ne, to ne znači usađivanje seksualnih fantazija u mlade mozgove, već način da se upoznaju sa osnovnim funkcijama svog tela i razviju razumevanje i poštovanje prema tuđem. Izjave poput „Ma to sigurno ne boli toliko”, ili pak „Treba da te boli” i „Samo tražiš izgovor da ležiš” su odraz neznanja i sramote koju smo generacijski izgradili prema menstruaciji.

To što je PDV skočio na 20% je politika.
„Tetka iz Crvenke” kao zamena za reč menstruacija je politika.

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još