Kako odabrati „pomoć na putu“?

Uprkos pandemiji koja traje, ona nije jedini izazov sa kojim se mladi susreću. Neizvesnost, ali pored nje školovanje, odnosi unutar porodice, prijatelji, životna egzistencija mogu izazvati teskobu. Kada ljudi opisuju anksioznost, često kažu „strah od straha“ ali to ne čudi za vreme u kom živimo zato što je period gde slobodno možemo da kažemo „what a time to be alive“.

Prema istraživanju Krovne organizacije mladih, 30% mladih kaže da je u nekom trenutku iskusilo tešku anksioznost, dok četvrtina ispitanika kaže da je imalo tešku depresiju. Zbog ovih podataka treba da se fokusiramo na to kako da pomognemo jedni drugima.

U trenutku kada je moja anksioznost dostigla prag kada više nisam mogla sama da se borim sa njom (najveća lekcija: nikad ne treba sami da se borite) svoju terapeutkinju sam pronašla preko društvenih mreža. Ona je u tom trenutku imala sve podatke koji su meni trebali. Na prvoj seansi sam je pitala pitanja kao što su, da li je završila proces edukacije za terapeuta, koji pravac zastupa, koliko dugo se bavi. Ovo su neka osnovna pitanja za koja ne treba da vas bude sramota da pitate. Ukoliko je terapeut pod supervizijom, to samo znači da nije u potpunosti završio edukaciju ali ima svog mentora i dozvolu da ima klijente. Veliki je korak kada ste potražili pomoć, da znate da osoba koja treba da vam pomogne ima sve alate u svojim rukama.

Na sajtu „Pričajmo o tome“ možete naći sve potrebne informacije o pravcima i zakazati online seansu sa terapeutom pod supervizijom, besplatno . Društvene mreže su važan izvor informacija i alata koje možete iskoristiti samo je bitno da lica koja prave sadržaj su edukovana na pravi način. U slučaju velike teskobe, trudite se da izbegnete lajf kouč i druge pravce koji nisu izvorno psihološki. Saveti od ne stručnih lica mogu biti okidač za još veću anksioznost. Osobe koje na internetu snimaju podsetnike ili pišu savete u vezi sa mentalnim zdravljem ne treba da budu predmet vaše pažnje. Osoba koja svesno daje savete koji joj nisu traženi ili nije edukovana osoba za savet koji daje  ispada licemerna a može i da naudi,  iz da pretpostavimo najbolje namere. Svetska zdravstvena organizacija kaže da od trinaest osoba, jedna sigurno oseća anksizonost. To ukazuje da mnoge osobe pored vas, iako možda nisu otvoreno rekle, u nekom trenutku su osetile anksioznost.

Vi ste jedni od mnogih ali ste skupili hrabrost i traženjem pomoći suočavate se sa problemom za koji postoji rešenje.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Marko Obradović: Ljubav kao imidž, samo da se vidi

Muzika mu nije bila želja iz detinjstva, iako su početni koraci vodili ka samoj. Koji su mu ciljevi sada, kakvi su planovi...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još