Kako se osvaja i brani sloboda u Reflektoru

Maj u Reflektor teatru zaokružila su poslednja izvođenja predstave „Urednik” u ovoj sezoni, a posebno mesto u programu ovog teatra zauzele su izuzetno uspešne „Freedom“ radionice, koje su ugostile umetnike i umetnice iz različitih zemalja koji su svojim predavanjima i interaktivnim sadržajem zainteresovali mlade učesnike i učesnice, otvorili nova pitanja i naveli na razmišljanje. Radionice su trajale tri dana, od 10. do 12. maja i organizovane su u okviru projekta „Liberty“ čiji je pokretač organizacija ArtReach iz Leicester-a, a osnovna tema je, naravno, Sloboda.

„U vreme značajnih promena za Evropu i Evropsku uniju, sa znatnim kretanjem ljudi i dolaskom izbeglica u Evropu – projekat „Liberty“ se  fokusira na viziju mladih i pozitivan uticaj kreativne integracije kroz umetnost i kulturu, pomažući stvaranju novog osećaja identiteta i pripadnosti, kako lokalno, tako i širom Evrope”, kaže za Zoomer Marko Panajotović, direktor Reflektor teatra.

U ovom projektu teži se na razvijanju i unapređenju procesa umetničke saradnje, ali ovaj put fokus je čvrsto na mladim umetnicima i umetnicama, mlađim od 30 godina. Fokus je na saradnji, transnacionalnoj komunikaciji i interkulturalnom dijalogu.

„Radionice su osmišljene tako da umetnici i umetnice, iz svog ugla, mogu da predstave svoju definiciju i svoje viđenje slobode. Neki od ciljeva su bili sagledati okolnosti i osećaj slobode u umetničkom radu i različito shvatanje pojma slobode u različitim delovima Evrope. Koliko umetnik sam utiče na svoju slobodu i svoju umetnost, a koliko mu slobode (ne)ograničavaju tendencije zajednice u kojoj se nalazi”, objašnjava Panajotović.

Gosti su bili umetnici i umetnice iz različitih delova sveta, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Francusku i Siriju.

Prva gošća ovog teatra bila je Tea Jagodić, umetnica iz Bosne i Hercegovine, koja se bavi vizuelnim storytelling-om. Radovi po kojima je ova umetnica prepoznatljiva su „Groblje mrtvih obećanja“, iza kojeg stoji priča o ženama iz Sigurne kuće sa kojima je imala prilike da razgovara o njihovim životnim pričama i strahovima, zatim „Koliko košta dio vas?“, koji govori o posmatranju umetnika kao nevažne kategorije u okviru državnog sistema i „Muzej destrukcije“, nastao kao podrška osobama koje su drugačije, kao i „Epidemija praznih lutaka“, „Loud fears“ i „Paraliza sna“. Učesnici su imali priliku da čuju kako je Tea počela da se bavi ovim vidom umetnosti, ali i sve o njenom putu od jednostavnog mračnog minimalizma do sve kompleksnije scenografije na njenim fotografijama.

Impozantna biografija i iskustvo gošće iz Francuske, Aude Lorrillard, nikoga nije ostavila ravnodušnim drugog dana radionice. Rad u pozorištu, kao i osnivanje teatra, putujuće svetsko pozorište, akrobacije… su samo od nekih ključnih pojmova koji upućuju na njen rad i stvaralaštvo. Radionica je prošla kroz nekoliko etapa koje su tekle od spoznavanja nesloboda, preko upoznavanja pojma ropstva i manipulacije ljudima koji slobodu nikada nisu osetili, do samospoznaje učesnika i razgovora o njihovim ličnim slobodama.

Program je zatvorio Bahzad Sulaiman iz Sirije, vizuelni umetnik, reditelj i učesnik brojnih performansa. Bahzad je govorio o slobodi pokreta i slobodi vremena u doba pandemije, kroz prikaz njegovih kratkih video performansa pod nazivom „Physical Quarantine“ i  „Saarbrucken“. Kratki video performansi su nastajali uglavnom u vreme karantina, kada su postojale restrikcije u kretanju i kad je pitanje slobode bilo upitno više nego ikad. Razgovaralo se o granicama, kako ličnim, tako i granicama u umetnosti i radu, o slobodi glumaca na sceni i da li uopšte performer sme da ima granice u umetničkom radu.

Reflektor teatar, kao nezavisna pozorišna produkcija, koja jedinstvenom poetikom, jedinstvenim repertoarom, načinom rada i jedinstvenim projektima uspeva da opstane na ne tako bogatoj srpskoj nezavisnoj pozorišnoj sceni, nastavlja rad punom parom i u narednom periodu, a mnogi zanimljivi projekti nas tek očekuju. Zato, ukoliko do sada niste, večeras pogledajte poslednje izvođenje “Urednika” u Dorćol Platzu od 20h, jer sledeća prilika će biti tek na jesen.  

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još