Jovana Gligorijević dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinarki Jovani Gligorijević danas je uručena nagrada „Dejan Anastasijević“ za istraživačko novinarstvo, za tekst „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala“, objavljen u nedeljniku Vreme.

„Ova nagrada je na leđima svih žena koje su istupile i progovorile o seksualnom nasilju“, rekla je Gligorijević.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, ovaj tekst je višestruko značajan zato što „njegov doseg prevazilazi godinu za koju je autorka nominovana“.

Podsetimo, ovaj članak objavljen je u junu prošle godine, u periodu nakon što je Srbija saznala za slučaj Jutka, Mika Aleksić, Branislav Lečić… na leđima svih ovih hrabrih žena nastao je i pokret #nisamprijavila koji je pokrenula kao hešteg na Tviteru Dexi Stošić. Zahvaljujući ovom tekstu, kao i izjavama hrabrih žena, razgovor o seksualnom nasilju i dalje traje i prisutan je. Stvari su se pokrenule.

Pored nesumnjivog društvenog uticaja, ovaj tekst je postavio visoke novinarske standarde.

Ovde nije samo reč o izuzetno osetljivoj temi seksualnog nasilja u istraživačkoj stanici Petnica, obrađenoj na visoko profesionalni način, kao rezultat višemesečnog minucioznog istraživanja, brižljivog proveravanja i ukrštanja informacija, te briljantno napisanog članka. Jovana Gligorijević je postavila zanatski i etički standard koji svako ko se bavi novinarstvom – pogotovo istraživačkim – nikada ne bi smeo smetnuti sa uma. Njen tekst je precizan i jasan, pojave su nazvane pravim imenom, bez podilaženja bilo kojoj interesnoj grupi, tema je obrađena isključivo u javnom interesu, svaki senzacionalizam je bio isključen. Ovde posebno treba naglasiti i zaštitu žrtava na način kakav gotovo nije zabeležen u novinarskoj praksi Srbije. Istraživanje Jovane Gligorijević je nemjerljiv doprinos borbi protiv seksualnog nasilja, ukazivanjem da je ono prisutno i na mestima gde ga nipošto ne bi smelo biti“, zaključuje se u obrazloženju odluke žirija.

Nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, u znak sećanja na velikog novinara Dejana Anastasijevića. Ove godine na konkurs se javilo 67 novinara sa 72 medijska teksta i priloga.

Pored Gligorijević, koja je nagradu dobila u kategoriji za štampane medije, dobitnik nagrade u kategoriji za elektronske medije je Mladen Savatović sa televizije N1 za dokumentarac „Ispod površine kraljevi asfalta“, dok su u kategoriji online medija nagradu dobili Slađana Gluščević i Miloš Katić, novinari Vojvođanskog istrazivačkog centra (VOICE) za tekst „Država imovinu 1,8 milijardi evra prodala gubitašu ABL Solventu za 51 milion evra”.

Nagrade su uručene danas u Dorćol Platzu u Beogradu.

Slađana Gluščević, Miloš Katić, Mladen Savatović, Kristofer Hil, Jovana Gligorijević i Filip Švarm. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Naslovna fotografija: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još